Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nu is het tijd voor een pauze”

Michael Somers sloot zaterdag op de Nacht van de Atletiek in Heusden zijn zomerseizo­en af met een persoonlij­k record op de 5000m. 13’51”74 is zijn nieuwe toptijd.

- (basp)

In de tweede reeks van het naprogramm­a liep Lintenaar Michael Somers een degelijke koers. Lange tijd volgde hij de kopgroep. Pas in de laatste kilometer moest hij afhaken. Hij finishte als vierde in 13’51”74. “Ik had een beetje op meer gehoopt. Maar ik moet hier tevreden mee zijn. Ik verbeter mijn record met zeven seconden, wat toch een mooie vooruitgan­g is”, beseft Somers.

“De voorbije weken voelde ik dat ik niet meer de topvorm had voor zo’n tijd. Het was een lang seizoen. Ik probeerde in mei en in juni mooie tijden te lopen op de 10000m in Leiden en op de 5000m op de IFAM. In Leiden lukte dat, op de IFAM niet. De vormpiek lag achter me. Je kunt dan nog een beetje voortbouwe­n op die conditie, maar een uitschiete­r komt er niet meer. Mijn 28’50”07 bij mijn debuut op de 10000m in Leiden en mijn bronzen medaille op de 1500m op het BK geven me wel vertrouwen.”

Op de Nacht presteert de Lyra-atleet altijd sterk. In 2016 dook hij er voor het eerst onder de 14 minuten. Maar twee jaar later ligt de lat hoger. “Twee jaar geleden was 14 minuten het allerhoogs­te voor mij. Vorig jaar heb ik dan bevestigd en dit jaar hoopte ik om naar de 13’45” op te schuiven. Maar dat zal voor volgend jaar zijn. De 5000m is geen simpele afstand. We zullen de code nog wel kraken om die stap te zetten. Ik ga nu even een pauze pakken en daarna kan ik het winterseiz­oen beginnen voor te bereiden. Het was mooi dit seizoen.”

Met zijn 13’51”74 was de 23-jarige Somers de op drie na snelste Belg op de 5000m op de Nacht, na Bouchikhi, Abdi en Debognies. Kim Ruell liep ook mee in de reeks van Somers, maar hij stapte uit. Nog in het naprogramm­a verbeterde Manuel De Backer zijn persoonlij­k record met welgeteld 11 honderdste­n tot 14’15”99.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium