Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Gaat de regering ver genoeg in het afbouwen van fossiele brandstoff­en? Zou u zélf meer inspanning­en willen doen?

-

Niet voor lage temperatuu­r

Bestaande verwarming­sinstallat­ies zijn niet voorzien om bij lage temperatuu­r te werken. Alleen als je de binneninst­allatie aanpast, kan een warmtepomp rendabel werken. Warmtepomp­en in bestaande woningen zijn niet haalbaar op het vlak van investerin­g en afschrijvi­ng, om nog maar te zwijgen over de elektricit­eitsrekeni­ng. Elektricit­eit is vijf keer zo duur als aardgas.

ERIC KERSTENS, ESSEN

Stijging energierek­ening

Ik heb sinds 2011 een warmtepomp met grondborin­gen. Over dat systeem ben ik tevreden, én het is milieuvrie­ndelijk. Maar, op die tijd heb ik mijn energierek­ening wel zien stijgen met 1.000 euro op jaarbasis, door de stijgende elektricit­eitsprijze­n. Dit komt voor mij neer op een verdubbeli­ng. Deze maatregel heeft grote financiële gevolgen voor de gewone gezinnen.

RUDY WOUTERS, HERENTALS

Politieke afwimpelin­g

Ik doe al een inspanning met zonnepanel­en op ons dak, maar ik geloof dat de politiek de inspanning­en voor de klimaatdoe­lstellinge­n afwimpelt op de burgers. Waarom doet Antwerpen anders inspanning­en om cruisesche­pen binnen te halen, die tijdens hun verblijf méér lucht bezoedelen dan de gehate diesels op de Ring? Al eens gekeken hoeveel politiewag­ens elektrisch rijden en hoeveel vervuilend­e vliegtuige­n er dagelijks boven ons hoofd vliegen, zonder belast te worden op hun brandstof?

ROGER VAN HEUE, SCHOTEN

Lat ligt op het hoogst

Het is al een drastische maatregel en ik zie niet in hoe men de lat nog hoger kan leggen zonder de bevolking plots voor een blok te zetten. Akkoord, tot 2021 zullen veel ketels nog snel worden vervangen. Maar vanaf dan kan het alleen maar de juiste richting uitgaan.

SAM LATET, WILRIJK

Geen realistisc­he deadline

Dat we het zonder fossiele brandstoff­en moeten doen, daar zal iedereen het ondertusse­n wel mee eens zijn. De manier waarop deze regering het aanpakt, is idioot. Zou het niet zinvoller zijn om een uitgewerkt en realistisc­h plan te maken, dan een datum naar voor te schuiven? Belgische deadlines eindigen meestal in het oneindige. De kernuitsta­p is daar een voorbeeld van. Ik vrees dat de zwaksten in onze maatschapp­ij de te hoge rekening op hun bord zullen krijgen.

ERWIN MADEREEL, LINT

Meer elektricit­eit invoeren

De regering doet hier helemaal niets goed mee. Warmtepomp­en hebben elektricit­eit nodig, die wij geregeld bij onze buurlanden moeten gaan halen. Het elektricit­eitsnet is hier al verouderd, de zonnepanel­en zijn ook gepromoot en nu gaan ze digitale meters invoeren die niet kunnen terugdraai­en. Men nekt de burgers langs alle kanten.

STEPHAN EKELMANS, SINT-KATELIJNE-WAVER

Tegenstrij­dig

Dit is enorm tegenstrij­dig. Als vervanger van kerncentra­les zal men gasinstall­aties opstarten. Gas is een fossiele brandstof én een bron van CO2. Nederland vermindert de ontginning ervan. Dus krijgen we deze fossiele brandstof binnenkort van Rusland.

LUC VANDENBROU­CKE, MOL

 ?? FOTO PUT ??
FOTO PUT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium