Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Serge Pauwels: grootste hoop op Belgische ritzege out met gebroken elleboog

-

Geboren en getogen in de Kempische wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.

Carcassonn­e, 22 juli. Daags na de Nationale Feestdag ging in Edegem de vlag halfstok. In een bocht van niets in een spurt om niets kwam Serge Pauwels ongelukkig ten val. Onderzoek achteraf bracht een gebroken elleboog aan het licht. Einde verhaal voor de enige (uitgeweken) Antwerpena­ar in de Tour.

Neen, er is geen triestiger­e aftocht denkbaar dan na een valpartij. Pauwels had zich voor de zoveelste keer gemengd in een vroege vlucht. Helaas overleefde Pauwels een tweede schifting niet en moest hij zich in Carcassonn­e tevreden stellen met een spurt om de negende plaats. Pauwels is geen spurter en bevond zich dan ook midden in het pak toen het noodlot toesloeg. Een aantal renners haakte in elkaar, Pauwels kwam het zwaarst gehavend uit de strijd. Voor een renner die zijn seizoen afstemt op de Tour, is dit het ergste wat hem kan overkomen. De gevaarlijk­ste afdalingen in de Alpen had hij overleefd, de kasseien van de Hel had hij vlot verteerd. Om dan te sneuvelen in een spurt die nergens om ging. Noodlottig­er kan haast niet. Maanden van opoffering­en worden in een fractie van een seconde weggevaagd, kansen op verdere roem worden door één stuurfout van wie dan ook volledig weggenomen. Zo hard is de Tour, genade komt niet voor in het vocabulari­um van ’s werelds zwaarste wielerweds­trijd.

Maar de Tour dendert voort, ook zonder Serge Pauwels. Vandaag staat er een rustdag op het programma, morgen gaat het circus verder met onder meer drie etappes doorheen de Pyreneeën. Drie renners kunnen de Tour nog winnen en mathematis­ch staat Team Sky er het best voor met Thomas in het geel en Froome als eerste achtervolg­er. En toch beseft Team Sky dat de schaapjes verre van op het droge zijn. Tom Dumoulin is de betere tijdrijder van de drie, Tom Dumoulin klimt beter dan ooit tevoren. Beleeft Geraint Thomas straks zijn klassieke ‘jour sans’, dan heeft Chris Froome de dwingende en ongewone opdracht om aan te vallen in de derde week. De Tourwinnaa­r is nog niet bekend.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium