Gazet van Antwerpen Stad en Rand

8.000 supporters van Great Old warmen zich op fandag op voor nieuw seizoen

- Antwerp Panathinai­kos

Volgende week zondag, klokslag zes uur ’s avonds, start Antwerp FC zijn tweede seizoen in eerste klasse. Tegen het Griekse Panathinai­kos speelde het zondag zijn generale repetitie. En won die. Maar daarmee is alles gezegd. Ondanks duidelijke versterkin­gen Opare en Bolingi lijkt dit Antwerp nog te licht te wegen om komend seizoen de wens van voorzitter Paul Gheysens – Play-off 1 en Europees voetbal halen – zomaar in te lossen.

Stamnummer 1 had zaterdag nog stevig genoten van een erg succesvoll­e fandag. Onder een loden zon bezongen ongeveer 8.000 fans urenlang hun helden. Het bier vloeide als vanouds rijkelijk, de eetkramen, fanshop en dj’s draaiden overuren. De spelers poseerden met de glimlach voor honderden foto’s en zetten handtekeni­ngen tot hun polsen het net niet begaven.

Misschien lag er hier en daar nog een fan met een kater in z’n bed of zat de helft van de Antwerpfan­s op Tomorrowla­nd, want echt vol liep de Bosuil niet, een dag later, voor de galamatch tegen het Griekse Panathinai­kos. Enkel tribunes 1 en 2 waren open en ook die raakten amper half gevuld. Het was nochtans de laatste generale repetitie voor de Great Old, voor de aftrap van het echte werk, komend weekend op en tegen Charleroi.

Budget verhoogd

En nu al mag duidelijk zijn dat de ploeg een week voor de start van de competitie nog in de steigers staat. Tien ‘nieuwkomer­s’ telt Antwerp, maar daarvan zijn er wel zes oudgediend­en die definitief werden vastgelegd (Teunckens, Buta, Borges, Rodrigues en Yatabaré) of terugkwame­n van een uitleenbeu­rt (Zotsara). Met Bolingi, Bernier, Opare en Juklerod werden vier échte transfers gerealisee­rd. Terwijl de lijst vertrekker­s behoorlijk lang is: Ardaiz, De Laet, Oulare, Corryn, Sall, Siani, Pitroipa, Limbombe, Susic, Debaty, Achter en Manas.

“Onze ambitie moet dit seizoen Play-off 1 zijn, want we willen Europees spelen”, was sterke man en voorzitter Paul Gheysens afgelopen week duidelijk. En hij was ook duidelijk in de centen: het budget werd verhoogd van 18 naar 25 miljoen euro. Daarmee nestelt Antwerp zich in de top vijf van clubbudget­ten in de Jupiler Pro League. En weet sportief architect Luciano D’Onofrio wat hij moet doen om de druk op zijn coach Bölöni te verlichten: extra – stevige – transfers.

Was het daarom dat Oulare mee naast D’Onofrio in de tribune zat? Of kwam de nog steeds revalidere­nde Watfordspi­ts gewoon z’n oude ploegmaats bekijken? Waar zijn toekomst ligt, is voorlopig nog steeds onduidelij­k. Ook Standard alias Preud’homme is geïnteress­eerd. De beslissing ligt bij Watford…

Op andere namen blijft het wachten. Jonathan Legear is de meest concrete piste. Sint-Truiden en Antwerp onderhande­len op clubniveau over de 31-jarige rechtsbuit­en, die weg wil. Op Antwerp ligt een driejarig, verbeterd contract klaar, maar STVV wil boter bij de vis voor een speler die nog tot 2020 onder contract ligt. Guillaume Gillet dan: wellicht pas nieuws als maatje Legear afgerond is. Een ander gerucht: Morioka, worstelend bij Anderlecht met conditione­le achterstan­d én de vele nieuwkomer­s bij paars-wit, maar Anderlecht ontkent elk officieel contact.

Griekse grootheid in verval

Dus roeit Bölöni voorlopig met de riemen die hij heeft. En zette hij tegen Panathinai­kos zijn type-elftal op de mat, dat niet zo enorm verschilde van het Antwerp dat vorig seizoen boven de verwachtin­gen achtste eindigde in de Jupiler Pro League. Met Bolat, Borges, Arslanagic, Yatabaré, Haroun, Hairemans, Rodrigues en Owusu in de kern. Aangevuld met de duidelijk gegroeide Nazaryna en nieuwkomer­s (en even duidelijke aanwinsten) Opare en Bolingi stond er toch een stevig elftal op de mat.

Stevig genoeg om hoger te mikken en nu wel Play-off 1 te halen? Het zou ons verbazen. Maar wel stevig genoeg om Panathinai­kos weg te zetten. Een Griekse grootheid in verval, gebiedt de eerlijkhei­d.

Twin- tigvoudig Grieks kampioen en volop zijn 110e verjaardag aan het vieren, maar de

laatste titel dateert toch ook al van 2010. Sindsdien alleen maar ellende, met een bijna faillissem­ent, torenhoge schulden, een verbod van UEFA om de komende drie seizoenen Europees te spelen wegens financieel geknoei en een troosteloz­e elfde plek vorig seizoen, ver in de rechterkol­om van de Griekse competitie. En bovendien een tegenstand­er die zijn voorbereid­ing pas startte en pas eind augustus aan de competitie begint.De Grieken toonden zich echter een behoorlijk gretige tegenstand­er. Het leverde een pittige partij voetbal op, met enkel de zon (en bijhorende drankpauze­s) als stoorzende­r. Vlak voor rust mochten de enkele tientallen (behoorlijk luidruchti­ge) Griekse fans op de tribune zelfs juichen: de Fransman Mounier rolde iets te eenvoudig de Antwerpdef­ensie op en Staikos knalde droog in het dak van het doel.

Antwerp, voor de pauze behoorlijk rustig opbouwend met slechts enkele halve kansjes voor een bedrijvige Bolingi, kwam veel gretiger uit de kleedkamer en in geen tijd werden de Grieken op hun plaats gezet en stond de 2-1 op het bord: Bolongi schotelde Haroun de 1-1 voor, Owusu schonk Hairemans zijn ‘Komaan Geoffry’-moment.

En daar bleef het ook bij. Nieuwkomer Juklerod kreeg nog z’n eerste speelminut­en en stelde niet teleur. Zotsara, Van Damme en Jaadi mochten ook nog invallen. De conclusie, een week voor de start van de competitie? De basis van vorig seizoen blijft overeind en is gegroeid (met Nazaryna als opvallend voorbeeld). En met Opare en Bolingi zijn er zonder twijfel meer dan degelijke aanwinsten bijgekomen. Maar Play-off 1? Het zal, zonder extra aanwinsten, hard werken worden.

PETER GORIS

ANTWERP: Bolat, Opare (75’ Zotsara), Borges (80’ Van Damme), Arslanagic, Yatabaré, Haroun, Nazaryna, Hairemans, Rodrigues (60’ Juklerod), Owusu, Bolingi (80’ Jaadi).

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium