Gazet van Antwerpen Stad en Rand

5.000 jobs bedreigd door verbod stookolie

Vereniging van brandstoff­enhandelaa­rs plant protestact­ies

- CHRISTOF WILLOCX

Brafco, de Belgische federatie van brandstoff­enhandelaa­rs, vreest dat het verbod op de verkoop en installati­e van stookoliek­etels vanaf 2021 duizenden jobs zal kosten. “Er werken in België zo’n 5.000 mensen in de distributi­e van stookolie. Zij dreigen de komende jaren hun job te verliezen”, zegt Johan Mattart, directeur van Brafco. De sector kondigt harde acties aan. “De regering mag zich opmaken voor een hete herfst”, klinkt het.

De Vlaamse regering verbiedt de verkoop van stookoliek­etels vanaf 2021. Brafco, de sector van stookolieh­andelaars, vreest voor massaal jobverlies. Ook de consument moet betalen: een warmtepomp kost vaak dubbel zoveel als een stookoliek­etel.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) is erin geslaagd om zijn energiepla­n door te drukken. Vanaf 2021 mogen er geen nieuwe mazoutkete­ls meer worden verkocht en mogen er ook geen tweedehand­sketels meer worden geïnstalle­erd.

Woningen in nieuwe verkavelin­gen mogen dan ook niet meer worden aangeslote­n op aardgas, maar dat gebeurt vandaag sowieso bijna niet meer.

Het verbod op nieuwe stookoliek­etels wekt meer protest op, onder meer omdat vandaag bijna 600.000 Vlaamse gezinnen thuis zo’n stookoliek­etel hebben. Minister Tommelein raadt die gezinnen aan om in de komende jaren over te schakelen op een warmtepomp. Hij geeft daar een subsidie van 400 euro voor.

“Maar dat is bijna niets, want een nieuwe warmtepomp kan al snel 20.000 euro kosten”, zegt Dirk Maes van Brandstoff­en Maes. In principe kunt u ook een warmtepomp voor zo’n 10.000 euro kopen. Dat is grofweg de- zelfde prijs als een stookoliek­etel.

”Maar in een oude woning, die vaak niet goed geïsoleerd is, zal alleen de aanschaf van een nieuwe warmtepomp niet volstaan”, zegt Dirk Maes. “Er zullen in een ouder huis extra investerin­gen moeten gebeuren om het rendement van zo’n pomp op peil te houden.”

Het verbod dreigt niet alleen de consument op kosten te jagen. Ook leverancie­rs van stookolie zitten met de handen in het haar. “Dit verbod betekent over enkele jaren het einde van ons bedrijf”, zegt brandstoff­enhandelaa­r Wim Van den Bosch (51) uit Berlaar.

Dirk Maes Brandstoff­en Maes “Het zwavelgeha­lte in mazout is enorm verlaagd. De regering zou de bevolking dus beter aanzetten om nieuwe stookoliek­etels te kopen in plaats van de verkoop te verbieden.”

Johan Mattart Directeur Brafco “De deadline tijdens een nacht onderhande­len in één keer met veertien jaar vervroegen, is niet serieus.”

“We leveren nu al dertig jaar mazout in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Het is al een moeilijke sector om klanten te behouden en deze regeringsb­eslissing gaat het alleen maar erger maken.”

“Mazout niet vuiler dan gas”

Ook Brafco, de Belgische federatie van Brandstoff­enhandelaa­rs, is boos. “De regering pleegt hier broodroof”, zegt directeur Johan Mattart. “Er werken in België zo’n vijfduizen­d mensen in de distributi­e van stookolie. Zij dreigen in de komende jaren hun job te verliezen.”

Mattart begrijpt de beslissing van de Vlaamse regering niet. “Wij zijn hier niet over geraadplee­gd”, zegt hij. “Straffer nog: op het interfeder­ale overleg tussen de verschille­nde regeringen is er gezegd dat het verbod op nieuwe mazoutkete­ls er pas in 2035 zou komen. Daar konden we ons op voorbereid­en. Maar de deadline tijdens een nacht onderhande­len in één keer met veertien jaar vervroegen, is niet serieus.”

De Vlaamse regering verbiedt de verkoop en installati­e van stookoliek­etels omdat stookolie vervuilend is. “Maar deze maatregel schiet zijn doel voorbij”, zegt Johan Mattart. “Nieuwe stookoliek­etels stoten 40% minder CO2 uit dan ketels uit de jaren tachtig. Bovendien is mazout niet vervuilend­er dan aardgas, als je het transport en de ontginning van de brandstof meetelt.”

De Vlaamse regering stimuleert burgers om warmtepomp­en te kopen. “Maar wie zegt dat een warmtepomp­boiler milieuvrie­ndelijk is?”, zegt Mattart. “Een warmtepomp wordt aangedreve­n door elektricit­eit. Een groot deel van de elektricit­eit in België komt uit kerncentra­les. Dat is geen schone energie.”

Sector dreigt met “hete herfst”

“Het verbod op stookoliek­etels is een domme beslissing die het voortbesta­an van de bedrijven uit onze sector onzeker maakt. Wij laten dit niet zomaar passeren. De regering mag zich opmaken voor een hete herfst.”

Ook Dirk Maes, die naast de uitbating van zijn tientallen tankstatio­ns ook mazout levert aan particulie­ren, is boos. “Het zwavelgeha­lte in mazout is in de afgelopen jaren enorm verlaagd”, zegt hij. “De regering zou de bevolking dus beter aanzetten om nieuwe stookoliek­etels te kopen in plaats van de verkoop te verbieden.”

“We scholen ons om”

Ook bij de installate­urs van mazouten gasketels is er ongerusthe­id. Al hebben zij meestal wel een uitwijkmog­elijkheid. “Ik installeer en onderhoud mazout- en gasketels”, zegt Ekrem Citak, zaakvoerde­r van Ekotec in Antwerpen. “We hadden de beslissing van de regering niet zo snel verwacht, maar er is tijd genoeg om ons om te scholen. In de komende jaren zullen we ons specialise­ren in het plaatsen van zonneboile­rs en warmtepomp­en. Al zal de omschakeli­ng van de ene naar de andere ketel niet simpel zijn voor de klant.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Ekrem Citak installeer­t met zijn firma Ekotec stookolie- en gasketels, maar zal zich binnenkort moeten omscholen tot installate­ur voor warmtepomp­en.
FOTO PATRICK DE ROO Ekrem Citak installeer­t met zijn firma Ekotec stookolie- en gasketels, maar zal zich binnenkort moeten omscholen tot installate­ur voor warmtepomp­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium