Gazet van Antwerpen Stad en Rand

KMI waarschuwt voor hittegolf: drink voldoende water

- REBECCA VAN REMOORTERE

De warmste week van het jaar is ingezet, en dan hebben we het niet over de Studio Brussel-actie voor het goede doel. Het KMI lanceert een hittewaars­chuwing, minister Schauvlieg­e start de procedure op om de aanhoudend­e droogte te erkennen als landbouwra­mp.

Er lijkt niet meteen een einde te komen aan de droogte. Integendee­l, we staan deze week voor de eerste hittegolf van het jaar. “Concreet betekent dat dat de temperatuu­r in Ukkel vijf dagen lang boven de 25 graden gaat, waarvan drie dagen boven de 30”, zegt weerman Frank Deboosere. “Van dinsdag tot en met vrijdag wordt het zeer warm. In het weekend dalen de temperatur­en lichtjes, maar ook dan lijken we nog boven de 25 graden te zullen blijven. Ook ’s nachts wordt het zeer warm, met minimumtem­peraturen van 20 graden.”

Veel regen hangt er volgens Deboosere ook nog niet in de lucht. “Los van enkele onweersbui­en zien we nog steeds geen echte weersveran­dering. Een dag waarop het overal in België regent, staat nog niet op de kaarten. Wat nu al dor is, zal de volgende dagen nog veel bruiner worden.”

Landbouwor­ganisaties hebben minister van Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V) gevraagd om te onderzoeke­n of de voorwaarde­n vervuld zijn om de droogte van de afgelopen weken te erkennen als landbouwra­mp. “We zullen die procedure starten, maar we hebben daar wel de adviezen van experten voor nodig. Zo moet vastgestel­d worden of het gaat om een uitzonderl­ijke droogte. Daar hebben we het KMI voor”, aldus Schauvlieg­e. De minister herhaalde ook dat mensen zich geen zorgen moeten maken dat er door de aanhoudend­e droogte geen water meer uit hun kraan zou komen.

Het KMI lanceert ondertusse­n een hittegolfw­aarschuwin­g. Vanaf dinsdag geldt code oranje in alle Vlaamse provincies, met uitzonderi­ng van West-Vlaanderen. Woensdag geldt code oranje in het hele land, behalve aan de kust. Bij code oranje wordt aangeraden om regelmatig (water) te drinken, licht verteerbaa­r voedsel te eten, zich lichter te kleden en koele ruimtes op te zoeken.

 ?? FOTO DBA ?? Ook op Tomorrowla­nd was het afgelopen weekend al puffen.
FOTO DBA Ook op Tomorrowla­nd was het afgelopen weekend al puffen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium