Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Haan kraait zoals toen

RETRO SUR MER ZA 28/07 - ZO 29/07 | ROTONDE ZEEDIJK | WENDUINE - DE HAAN | WWW.RADIOMODER­N.BE

- GUY VAN VLIET

De vroegere grandeur van de badsteden herleeft dit en volgend weekend in De Haan. Retro sur Mer, een uniek vintage evenement op een authentiek­e locatie, draait de klok zo’n vijftig jaar terug.

Wat is het eerste waar u aan denkt bij traditione­le Britse badplaatse­n als Brighton? Juist, de pier. En de bijhorende gezellige drukte rond oude kermiskram­en en andere attracties. Voor de Britten horen die taferelen onverbreke­lijk bij zee en vakantie, maar in Vlaanderen missen we die traditie. “We hadden ze vroeger nochtans ook, maar alles is platgesmet­en of verstopt”, vertelt Ben Mouling van Radio Modern, organisato­r van Retro sur Mer. “Dat is het grote euvel in Vlaanderen: er is te weinig oog voor erfgoed en cultuur.”

“Ik woon zelf in Antwerpen, maar ik vind het vreselijk om naar de kust te kijken. Er is zoveel potentieel, maar er gebeurt zo weinig mee. Mensen gaan nog altijd graag naar de kust, maar geef hen daarvoor ook de juiste reden. Wij proberen dat te verwezenli­jken met Retro sur Mer. Een uniek evenement, want ik denk niet dat je elders in Europa zoiets zal vinden. Het is onze bedoeling er een traditie van te maken. En uit te groeien tot een evenement dat een week duurt.”

Vintage weekenders

Ben Mouling mag ambitieus zijn, want hij kent het klappen van de zweep. Al twaalf jaar organiseer­t hij met Radio Modern populaire dansfeeste­n in de stijl van de jaren vijftig. Daar komt nu Retro sur Mer bij. Want waarom zou u dagtrippen als er een heel weekend vanalles te beleven valt? “In het buitenland zagen we dat ‘vintage weekenders’ een echt fenomeen zijn: volledige vakantiewe­ekends met optredens en dj’s. Dat concept wilden we in Vlaanderen een nieuwe invulling geven.”

“Qua locatie vielen we meteen voor De Haan. Het is een van de laatste authentiek­e kustgemeen­ten, en dat zorgt voor een historisch­e setting. Deelgemeen­te Wenduine heeft met de Rotonde bovendien een fantastisc­h evenemente­nplein op de dijk. De gemeente was ook meteen enthousias­t over ons idee om het retro-aspect van de badstad in de kijker te zetten.”

En dus worden De Haan en Wenduine dit weekend ondergedom­peld in de sfeer van de jaren vijftig en zestig. “We spiegelen ons aan oude buitenland­se badsteden als Brighton. We lappen oude attracties op voor een grote retrokermi­s. Want Retro sur Mer is er voor het hele gezin. Voorts palmen zo’n 400 oldtimers de zeedijk in. En we plaatsen net als in het Brighton van de jaren zestig de mods tegenover de rockers: scooters versus motoren dus. Muzikaal sluiten we daar bij aan, met op zaterdag Radio Modern en op zondag een roc- kabilly-dag. Zo willen we de Belgische scene internatio­naal op de kaart zetten.”

The Great Gatsby

Omdat Retro sur Mer wil uitgroeien tot een evenement dat een hele week duurt, krijgt het volgende donderdag en vrijdag nog een vervolg met een Great Gatsbyfees­t. “We kregen de vraag om Trammelant, het belle epoque-feest dat dit keer plaatsvind­t op 4 augustus, mee te verjongen. Daarom plaatsen we op 2 en 3 augustus al een spiegelten­t in domein La Potinière. Een feest in de sfeer van The Great Gatsby past perfect in De Haan, dat de sfeer van de belle epoque helemaal uitstraalt.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? De grandeur van weleer herleeft tijdens Retro sur Mer. “Er is zoveel potentieel aan de kust, maar er gebeurt zo weinig mee”, vindt Ben Mouling.
FOTO'S RR De grandeur van weleer herleeft tijdens Retro sur Mer. “Er is zoveel potentieel aan de kust, maar er gebeurt zo weinig mee”, vindt Ben Mouling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium