Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw: wandelen en lopen met de haven als achtergron­d

Havenland Run & Walk wordt nieuw sportief evenement met haven als achtergron­d

-

Wat drie jaar geleden startte als de Havenrun krijgt dit jaar een nieuw jasje onder de noemer Havenland Run & Walk. Dat loopen wandeleven­ement vindt plaats op 3 en 4 november in het groene polderland­schap van Kallo, met de haven van Antwerpen als achtergron­d.

het loopevenem­ent HavenChall­enge vorig jaar dwars door de havenindus­trie van het Oosterweel­eiland ging, wordt dit jaar gelopen en gewandeld in de natuur van Kallo, op de linkeroeve­r van de Schelde. “De haven van Antwerpen omvat niet alleen industrie, maar ook natuur, en dat willen we meer in de kijker zetten”, vertelt Greg Broekmans van het organisere­nde Golazo Sports. “Wij hebben gekozen voor de Waaslandha­ven omdat daar momenteel een zeer grote dynamiek aan de gang is. Maar een natuurloop of -wandeling zo dicht bij Antwerpen zal ongetwijfe­ld ook heel wat sportieve stedelinge­n aantrekken.”

Groene hype

“Lopen in het groen heeft de laatste tijd sterk aan popularite­it gewonnen en de parcours doorkruise­n een schitteren­d, nog weinig bekend stukje natuur”, zegt Broekmans. “Wat het gebeuren helemaal uniek maakt, is de grootsheid van de haven van Antwerpen op de achtergron­d.”

Dit sportieve evenement rond de haven, dat drie jaar geleden startte als de Port of Antwerp Havenrun en vorig jaar de naam HavenChall­enge kreeg, bestrijkt voor het eerst twee dagen, zaterdag 3 en zondag 4 november. “We kozen voor een avond- en een ochtendedi­tie”, legt Broekmans uit. “Zo zijn er op zaterdag avondlijke loop- en wandeltraj­ecten. Bij valavond is de setting namelijk nog mooier. De natuur met daarnaast de Schelde, en de lichtjes van de haven aan de overkant bieden dan een fantastisc­h schouwspel. Zondag wordt ’s morgens gelopen en gewandeld, want zondagocht­end is sowieso een favoriet moment voor heel wat lopers. Deelnemers kunnen boTerwijl vendien gemakkelij­k beide dagen combineren, want de parcours zijn verschille­nd, met afstanden van zes tot 24 kilometer. De trajecten gaan grotendeel­s over het grondgebie­d van Kallo, langs het prachtige Rietveld Kallo, voorbij het Fort Sint-Marie, steeds met de haven als achtergron­d.”

Ambitie

Deze editie tellen de parcours geen hinderniss­en, zoals tijdens de HavenChall­enge van vorig jaar. “Nu opteerden we voor een bijzonder laagdrempe­lig sportief evenement, want zes kilometer wandelen is voor velen haalbaar, ook voor gezinnen. Wij mikken op een drieduizen­d deelnemers, gespreid over de twee dagen. Ook bedrijven in de haven worden aangemoedi­gd om deel te nemen.” Het gebeuren vindt later in het jaar plaats dan de vorige edities die in september op de kalender stonden. “Een loop- en wandeleven­ement is niet bijzonder weersgevoe­lig”, verklaart Broekmans de beslissing. “Lopers of stappers verpinken niet bij lagere temperatur­en of wat water.”

De organisato­ren willen het evenement, met ondersteun­ing van het Havenbedri­jf Antwerpen en de Maatschapp­ij Linkersche­ldeoever, jaarlijks laten terugkeren, wellicht telkens in de Waaslandha­ven. Deze eerste editie van Havenland Run & Walk heeft start en finish aan sporthal de Perel in Kallo. Lopers kunnen kiezen uit afstanden van 6, 11, 13 of 24 kilometer. Wandelaars kiezen tussen 6, 11 of 12,5 kilometer.

Greg Broekmans

Golazo Sports

“De natuur met de Schelde en de lichtjes van de haven zijn een echt schouwspel.”

Info en inschrijve­n via havenlandr­un.be.

 ?? FOTO GOLAZO ??
FOTO GOLAZO
 ?? FOTO GOLAZO ?? Lopen in de natuur rond het havengebie­d moet de Havenland Run & Walk uniek maken.
FOTO GOLAZO Lopen in de natuur rond het havengebie­d moet de Havenland Run & Walk uniek maken.
 ?? FOTO DBW ??
FOTO DBW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium