Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opgestapte burgemeest­er Verberck blikt terug op turbulent mandaat

Oppositie hoopt na vertrek van waarnemend burgemeest­er Koen Verberck (N-VA) op meer stabilitei­t

- JAN BRYS

Waarnemend burgemeest­er Koen Verberck (N-VA) heeft beslist een nieuwe wending te geven aan zijn profession­ele loopbaan. Vanaf half september zal hij actief zijn binnen de privésecto­r. Hij wordt als waarnemend burgemeest­er vervangen door huidig N-VA-schepen Philip Cools.

Koen Verberck liet woensdagav­ond aan het partijbest­uur weten dat hij half september overstapt naar de privé. De leerkracht lichamelij­ke opvoeding werd in 2014 waarnemend burgemeest­er toen titelvoere­nd burgemeest­er Jan Jambon (N-VA) minister werd in de federale regering. Daarvoor was Verberck fractielei­der van N-VA.

“Ik ga in de retailsect­or werken, in een bedrijf dat groeiende is. In het verleden kreeg ik ook al eens enkele aanbieding­en, maar ik ging daar toen niet op in”, aldus Verberck.

“Ik heb aan de partij gevraagd of ze het opportuun vonden me op de lijst te zetten. Ik was absoluut geen vragende partij. Er werd dan overeengek­omen dat ik het niet zou doen. Een politiek mandaat combineren met deze voltijdse job in de privé is niet mogelijk. Bovendien is het best mogelijk dat ik in de toekomst buiten de gemeente ga wonen”, verduideli­jkt Verberck.

Realisatie­s

“De politiek is een zeer leerzame periode geweest. Ik heb er heel wat kansen gekregen en ik zal er zeker vriendscha­ppen aan overhouden. Ik ben blij dat ik een en ander heb kunnen realiseren. Ik denk dan vooral aan het doen samenwerke­n van de verschille­nde diensten. De communicat­ie is zeker verbeterd. Ik heb in die voorbije vier jaar meegewerkt aan de vorming van het personeels­beleid. We hebben meer de juiste profielen gezocht daar waar men vroeger eerder aan jobinvulli­ng deed. Maar goed, ik weet dat niemand onvervangb­aar is. Philip Cools zal mijn werk waardig verderzett­en. Ik beschouw mijn overstap uit de politiek naar de privé zeker niet als een mislukking”, aldus Verberck die in 2009 uit Stabroek naar Brasschaat verhuisde en toen vrijwel onmiddelli­jk bij N-VA terechtkwa­m.

Philip Cools heeft op dit ogenblik de bevoegdhed­en ruimtelij- ke ordening, lokale economie en toerisme. “Ik zal Koen opvolgen als waarnemend burgemeest­er tot aan het einde van de legislatuu­r. Goele Fonteyn komt in mijn plaats in het schepencol­lege. Wellicht wordt er geschoven met enkele mandaten. Wij hebben alle begrip voor de beslissing van Koen. Zijn nieuwe uitdaging is niet te combineren met een politiek mandaat als schepen of burgemeest­er. Hij zal wel in de gemeentera­ad blijven zetelen. Na de verkiezing­en zullen we zien wat de kiezer beslist. Ik blijf op de plaats van lijstduwer staan. Wie op de derde plaats komt, moet nog worden beslist”, zegt Philip Cools.

Titelvoere­nd burgemeest­er Jan Jambon voegt er nog aan toe dat Verberck de partij zal blijven steunen. “Verberck zal niet meer op de lijst staan. Er wordt altijd van alles verteld over mensen die hun verantwoor­delijkheid nemen, maar de stap opzij van Koen heeft daar niets mee te maken”, zegt Jambon.

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ??
FOTO KRIS VAN EXEL
 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Koen Verberck stapt half september over naar een job in de retailsect­or. “Ik ben blij met wat ik verwezenli­jkt heb”, zegt hij.
FOTO KRIS VAN EXEL Koen Verberck stapt half september over naar een job in de retailsect­or. “Ik ben blij met wat ik verwezenli­jkt heb”, zegt hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium