Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cinema, muziek, eten en yoga op eerste dakfestiva­l

Ecohuis serveert film, yoga, eten en muziek op opvallende Antwerpse daken

- REBECCA VAN REMOORTERE

Greet Nulens Coördinato­r DAKkan “In Antwerpen zijn er nog niet veel leuke, toegankeli­jke, grote daken met een publieke invulling.”

In navolging van steden als Amsterdam en Rotterdam krijgt Antwerpen nu ook een festival op daken. Daarmee wil het EcoHuis daken als stedelijke en groene gebruiksru­imte promoten. DAKkan zorgt het laatste weekend van september voor cultuur, eten en muziek op daken over de hele stad. Het uitzicht krijgt u er gratis bij.

Wanneer er in de stad te weinig open ruimte overblijft op de grond, moeten we het maar op de daken gaan zoeken. Dat hebben onze noorderbur­en al langer begrepen. Het Amsterdams­e collectief Roef heeft de ambitie om tegen 2025 zo’n 10% van de Amsterdams­e daken een invulling te geven en organiseer­t jaarlijks een dakfestiva­l. Het EcoHuis doet dat nu ook, met DAKkan.

“In Antwerpen zijn er nog niet veel leuke toegankeli­jke grote daken met een publieke invulling. PAKT in het Groen Kwartier doet dat bijvoorbee­ld wel heel mooi met het stadslandb­ouwproject op het dak. Wij willen met DAKkan laten zien dat er veel mogelijk is op daken, zowel publiek als privé. Het weekend van DAKkan organisere­n we ook verschille­nde dakwandeli­ngen langs mooie voorbeelde­n van mensen die iets hebben gemaakt van hun dak. We trekken onder meer langs spectacula­ire dakterrass­en, serres op het dak of groene daken in Antwerpen-Noord, Borgerhout en Berchem. Op die manier willen we mensen inspireren om ook iets met hun dak te doen en breder te denken dan enkel het aanleggen van een groen dak”, zegt Greet Nulens, coördinato­r van DAKkan.

Het festival brengt de bezoeker ook op unieke hoogtes op markante plaatsen in de stad. “We organisere­n onder meer yoga op het dak van het Scoutshuis en op het dak van het M HKA. Het dak van de campus Meerminne van de UAntwerpen wordt het decor voor een openluchtc­inema. Bij Cuypers & Q architecte­n in de Bogaardest­raat genieten bezoekers van een optreden van vijf muzikanten. Het architecte­nbureau vormde het dak daar om tot een prachtige tuin.”

Luchtbal

Eten is er ook: brunch op het M HKA bijvoorbee­ld, of DAKschotel­s op het dak van ’t Pakt. U kunt ook het dak van het vernieuwde districtsh­uis van Borgerhout op. Dat is normaal enkel toegankeli­jk voor personeels­leden. Kinderen kunnen er gaan kijken naar een intieme kindervoor­stelling met beiaard. Voor het misschien wel hoogste dak van het festival moeten bezoekers in de wijk Luchtbal zijn. Daar wordt slam poetry gebracht en is er een vertoning van jeugdfilm Rosie &

Moussa. “In de film ontmoeten twee jon- geren elkaar op het dak van een sociaal woonblok. Een ideale combinatie met de setting op de hoogste toren in de wijk Luchtbal dus.”

DAKkan vindt plaats van 28 tot 30 september. Het EcoHuis informeert dat weekend nog over de werking van de stad rond daken. “Zo wordt er nu nog weinig gebruikgem­aakt van de stedelijke premies voor groendaken”, zegt Nulens.

Voor de meeste activiteit­en tijdens DAKkan moeten bezoekers tickets kopen. Dat kan vooraf op de website www.dakkan.be of in alle Antwerpse cultuurcen­tra.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Het Ecohuis wil de Antwerpse daken in de verf zetten.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Het Ecohuis wil de Antwerpse daken in de verf zetten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium