Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe meer kritiek, hoe groter de president

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Heel veel gekker kan het nu toch niet meer worden. De president van de Verenigde Staten geeft toe dat hij zwijggeld heeft betaald aan twee callgirls met wie hij seks heeft gehad, maar ziet daar totaal geen probleem in. Hij heeft immers geen campagnege­ld gebruikt om de vrouwen om te kopen, maar zijn bloedeigen dollars. Gewetensvo­l als hij is voegt Donald Trump eraan toe dat hij echt wel weet dat het een beetje al te gortig zou zijn om voor deze aangelegen­heid campagnege­ld in te zetten. Is hij dan niet bang dat de Democraten een afzettings­procedure zullen inleiden? “Als ze mij afzetten, storten de financiële markten in en worden alle mensen arm. Ik begrijp niet waarom je iemand zou afzetten die een geweldige job uitvoert”, luidt het antwoord.

Heel de wereld zit er met verstommin­g naar te kijken. En dat is precies wat Trump wil. Hoe meer er over hem geschreven wordt en hoe vaker hij op de televisie komt, hoe liever. En hoe hard de kritiek op zijn politiek en zijn persoon ook klinkt, zijn kiezers laten hem niet in de steek. Zijn popularite­it wordt alleen maar groter.

Dat is ook wat VRT-correspond­ent Björn Soenens is opgevallen na twee jaar in de Verenigde Staten. Volgens Soenens pakt de oppositie het helemaal verkeerd aan. “Als Trumps tegenstand­ers minder verontwaar­diging zouden tonen over alles, hun conflicten beter zouden kiezen, gericht verontwaar­digd zouden zijn, dan zou het verzet tegen Trump wellicht meer effect sorteren”, meent hij. Steeds meer journalist­en zijn die mening toegedaan. Soenens citeert de Amerikaan Seymour Hirsch in een analyse op VRT NWS: “De Democraten bekampen al zijn leugens met de grootst mogelijke verontwaar­diging, net zoals Hillary deed, maar ze vergeten de kiezers voor zich te winnen en aan zich te binden met aantrekkel­ijke eigen beleidsvoo­rstellen.”

Dat laatste is zeker waar. De oppositie houdt zich veel meer bezig met Trump dan met de Amerikanen zelf. En die voelen zich daardoor in de steek gelaten, zoals ze zich eerder bedrogen voelden door Barack Obama, die al te weinig van zijn beloftes heeft waargemaak­t. ‘The Donald’ blijft dus hun held. Uiteraard moet de oppositie zich ervoor hoeden om in haar strijd tegen Trump zijn retoriek en zijn agressie over te nemen, maar één ding kunnen de Amerikaans­e Democraten wel van hem leren: consequent doen wat je je kiezers beloofd hebt te doen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium