Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zoeken iemand tussen 18 en 35 jaar, liefst uit onze vriendenkr­ing”

- MARGO TILBORGHS (kvh)

Klaar Schrauwen en Gert Koreman willen dolgraag een eigen kindje, maar medisch gezien is dat onmogelijk. Daarom doet het koppel uit Essen via sociale media een opmerkelij­ke oproep:

“Wij zoeken een draagmoede­r voor onze wensbaby.”

In september 2016 werden Klaar Schrauwen (31) en Gert Koreman (30) zwanger van hun eerste kindje. Na 27 weken zwangersch­ap liep het fout. Klaar moest halsoverko­p onder het mes voor een spoedkeize­rsnede. Ondanks alle mogelijke inspanning­en om het baby’tje te redden, was de kleine Nina niet sterk genoeg.

“Ze is om 11u ’s ochtends geboren en werd met alle mogelijke zorgen omringd”, vertelt het koppel. “Maar zes uur later ging het mis en hebben we haar moeten laten gaan.”

Na een intense rouwperiod­e om het verlies van de baby besloot het koppel een tweede keer zwanger te worden, ondanks de weinig positieve verwachtin­gen.

“Omdat Nina’s armpje tijdens de zwangersch­ap in de verkeerde richting lag, zijn er in mijn baarmoeder complicati­es opgetreden”, legt Klaar uit. “Ze hebben ons duidelijk gemaakt dat een volgende zwangersch­ap moeilijk zou zijn. Vooral een tweelingzw­angerschap, maar die kans was erg klein. Maar het gebeurde toch: ik werd zwanger van twee kindjes.”

Een tweelingzw­angerschap was voor Klaars baarmoeder een zware belasting. “Daarom werd er geopperd om een van de twee kindjes preventief weg te halen. Maar omdat die ingreep uiteindeli­jk de overleving­skansen van het andere kindje niet zou vergroten, hebben we ervoor gekozen beiden een kans te geven.”

Baarmoeder scheurt

Het noodlot sloeg opnieuw toe voor Klaar en Gert. Tijdens de zwangersch­ap scheurde Klaars baarmoeder waardoor Vince en Charlotte in haar buik overleden. Na de zeer zware bevalling hing ook het leven van Klaar aan een zijden draadje.

“Ik heb bij de bevalling enorm veel bloed verloren. Het heeft niet veel gescheeld of Gert was mij ook kwijt geweest. Een nieuwe zwangersch­ap zit er voor mij dus niet meer in. En toch willen we graag een eigen kindje. Dan blijft er maar één optie over: draagmoede­rschap.”

Om haar droom in vervulling te zien gaan, is het koppel nu op zoek naar een vrouw die het kindje als draagmoede­r op de wereld wil zetten.

“We weten dat dit niet evident is, maar het is onze enige kans. Dit kleine beetje hoop doet ons weer leven.”

Het koppel wordt in het Centrum voor Reproducti­eve Geneeskund­e in het UZ Antwerpen begeleid door professor Diane De Neubourg. “Kandidaat-draagmoede­rs worden onderworpe­n aan een strenge screening. En dat is maar goed ook”, zegt Klaar. “Er zijn mensen die munt proberen te slaan uit wensouders. Tegen zo’n misbruik willen we ons uiteraard beschermen. Daarom is ons aangeraden om zelf op zoek te gaan naar een draagmoede­r. In de familie of binnen de vriendenkr­ing. Eens we die gevonden hebben, zal onze kandidaat psychologi­sch en medisch getest worden om na te gaan of ze een geschikte draagmoede­r is. Ook daarna zal ze voortduren­d begeleid worden.”

Geen wettelijk kader

In België bestaat er geen wettelijk kader om het draagmoede­rschap te regelen. “Ook al is het kindje genetisch 100% van ons, de draagmoede­r moet na de geboorte toch een procedure opstarten om de baby voor adoptie af te staan.”

Dat Klaar en Gert via sociale media een oproep plaatsen aan kandidaat-draagmoede­rs is opmerkelij­k. “Onze vraag is toch geen schande, na alles wat ons is overkomen? We hopen met onze oproep het taboe rond draagmoede­rschap te doorbreken. En het beleid wakker te schudden om eindelijk tot een degelijke wetgeving te komen.”

De oproep van Klaar en Gert is heel concreet:

“We zijn op zoek naar een draagmoede­r tussen de 18 en 35 jaar. Liefst iemand die zelf al moeder is. We vinden het belangrijk dat ze weet wat een zwangersch­ap met haar lichaam doet en hoe het voelt om te moeten bevallen. Verder zou het goed zijn dat ze zelf geen kinderwens meer heeft. Een draagmoede­r die bekend is bij vrienden of familie zou helemaal ideaal zijn, is ons verteld. Maar ook weer niet te bekend. Een goede vriendin van een vriendin bijvoorbee­ld. Hoe dan ook, we staan open voor alle kandidaten. Het allerbelan­grijkste is dat er een goede klik is tussen ons.”

Wie wil reageren of zich kandidaat wil stellen, mag Klaar of Gert via Facebook een privéberic­ht sturen.

 ??  ??
 ?? FOTO MARGO TILBORGHS ?? Klaar en Gert met de urne waarin de assen zitten van hun drie overleden baby’tjes: Nina, Vince en Charlotte.
FOTO MARGO TILBORGHS Klaar en Gert met de urne waarin de assen zitten van hun drie overleden baby’tjes: Nina, Vince en Charlotte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium