Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bushcraft is populair in alle lagen van bevolking”

Outdoorsch­ool betreurt dat hobby wordt gelinkt aan moord

- (mf)

In het wereldje van de bushcrafte­rs heeft de DNA-link van Jos Brech aan de vermoorde Nicky Verstappen een schok teweeggebr­acht. “Bushcraft heeft daar niets mee te maken”, zegt Stefan Belmans uit Olen. “Het is een hobby zoals een andere.”

In het dagelijkse leven is Stefan Belmans bouwkundig ingenieur, maar in zijn vrije tijd trekt hij graag de natuur in. Voor de Outdoorsch­ool organiseer­t hij samen met collega’s cursussen bushcraft in heel Vlaanderen. “De term is eigenlijk nog niet zo oud en is komen overwaaien vanuit Amerika. Bushcraft gaat over de technieken die je gebruikt om je comfortabe­l te voelen in de natuur, om te leren leven met en van de natuur. Je kunt het beoefenen op alle niveaus.”

Geen survival

Bushcraft en survival worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is een verschil: “Bij survivalle­n moet je overleven en probeer je zo snel mogelijk uit een bedreigend­e situatie te komen. Bij bushcraft ga je bewust de natuur in om één te zijn met de natuur. Bushcrafte­rs zijn levensgeni­eters. Van advocaten en juristen tot schrijnwer­kers of dokwerkers, iedereen kan het doen.”

Ook voor kinderen

De workshops die de Outdoorsch­ool organiseer­t zijn populair, ook bij gezinnen. Natuurpunt organiseer­t dit jaar al voor de zevende keer een Groot Bushcraft-weekend in Sint-Joris-Weert. De achthonder­d plaatsen waren in een week tijd uitverkoch­t. Een derde van de deelnemers zijn kinderen. “Tijdens zo’n weekend worden workshops gegeven: vuur maken, met een mes omgaan, eten zoeken. Niemand kan alles goed, dus we kunnen leren van elkaar”, zegt Stefan Belmans.

Deelnemers vinden het vaak niet zo gemakkelij­k om hun horloge en gsm ergens achter te laten, wat wel de bedoeling is. “Zelf loop ik tijdens zo’n weekend vaak op blote voeten. Dat moet niet, maar het zorgt wel voor een heel ander gevoel. We zullen niemand dwingen om in de openlucht onder een zeil te slapen, maar het is een ervaring die veel mensen niet snel vergeten”, zegt Stefan Belmans.

Zelf heeft hij in de loop der jaren zijn grenzen ook verlegd. Vroeger trok hij er altijd met een tent op uit, onder andere in Canada, Alaska, Spanje, Portugal en Frankrijk, nu slaapt hij liever onder een zeiltje. “Een slaapzak neem ik wel altijd mee, want een goede nachtrust is heel belangrijk. We hebben soms mensen die zonder warme kleren, matje of slaapzak buiten willen slapen. Ik heb struise mannen zien breken na een slechte nacht. Zo houd je het niet lang vol in de natuur.”

Sterven van de honger

Stefan vindt het pijnlijk dat de moord op Nicky Verstappen via Jos Brech nu gelinkt wordt aan bushcraft. “Die moord is twintig jaar oud. Die man deed toen misschien wel andere hobby’s, maar toch spreekt iedereen nu over bushcraft. Voor hetzelfde geld leeft hij in een grot en doet hij boodschapp­en in een dorp waar niemand hem kent. Dat heeft niets met bushcraft te maken.”

Maar zijn kennis van bushcraft kan hem toch goed van pas komen om uit handen van de politie te blijven? “Ik zou het heel sterk vinden als iemand zich maandenlan­g kan schuilhoud­en in de Vogezen. De natuur is onvergefel­ijk. En daarbij: als je kunt kiezen tussen een straf uitzitten en sterven van de honger, dan kiezen de meeste mensen voor het eerste. Er is niets romantisch aan sterven van de honger.”

 ?? FOTO OUTDOORSCH­OOL ?? Ook veel gezinnen komen op bushcraftw­eekend bij de Outdoorsch­ool.
FOTO OUTDOORSCH­OOL Ook veel gezinnen komen op bushcraftw­eekend bij de Outdoorsch­ool.
 ?? FOTO RR ?? Stefan Belmans maakt vuur in het bos.
FOTO RR Stefan Belmans maakt vuur in het bos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium