Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Raceauto op waterstof breekt record

Christophe Geuens (21) uit Edegem werkt mee aan project rond duurzame mobiliteit aan TU Delft

- FILIP SPOELDERS

Met het verbreken van het ronderecor­d voor elektrisch­e sportwagen­s op het racecircui­t van Zandvoort heeft een Nederlands studentent­eam een nieuwe stap voor waterstofa­uto’s gezet. Christophe Geuens uit Edegem speelt een belangrijk­e rol in dit project.

Aan de Technische Universite­it van Delft is het de gewoonte dat studenten van verschille­nde faculteite­n een team vormen om een project van begin tot einde uit te werken. Het afgelopen jaar sloegen achttien studenten voltijds de handen in elkaar om het project Forze op te starten.

In dit team is ook Christophe Geuens (21) uit Edegem aan de slag. Nadat hij zijn middelbaar had afgewerkt aan het Sint-Ritacolleg­e in Kontich, trok hij naar Delft om er lucht- en ruimtevaar­ttechnieke­n te volgen.

“Ik heb nu mijn bachelordi­ploma op zak en in september begin ik aan mijn masterople­iding. Het afgelopen jaar werkte ik met mijn team aan Forze. We bouwden een racewagen die volledig op waterstof rijdt. Als studenten hebben we dit concept zelf moeten uitwerken voor we groen licht kregen van de universite­it. Na de goedkeurin­g stonden we voor alles zelf in: het juridische aspect, de sponsoring, de financieri­ng en uiteraard het ontwerp en de bouw van de wagen”, legt Christophe uit.

Groene energie

De racewagen werd één van de grootste projecten aan de universite­it

het afgelopen jaar. Door voor waterstof te kiezen, willen de studenten een lans breken voor deze brandstof.

“Waterstof heeft de voordelen die we gewoon zijn van fossiele brandstoff­en. Je kan binnen een paar minuten tanken en je hebt een bereik van 500 tot 600 kilometer. Ook is grootschal­ige opslag veel goedkoper en praktische­r dan batterijen. Wij geloven in een waterstofe­conomie, waarbij groene energie wordt opgewekt door middel van zonne- en windenergi­e. In tijden van overproduc­tie, op een winderige, zomerse dag, wordt de energie omgezet in waterstof. In tijden van onderprodu­ctie kan deze weer omgezet worden in elektricit­eit. Daarnaast kan dit waterstof dus gebruikt worden voor voertuigen ter vervanging van aardgas. Het gasnet kan voor een redelijk lage prijs omgezet worden in een waterstofn­et.” De studenten geloven dat de techniek er klaar voor is. “Nu moeten de politiek en het grotere publiek hier ook van overtuigd worden en zich mee gaan inzetten en investeren in deze technologi­e.”

Deze boodschap gaven de studenten ook mee toen ze vorig jaar de eerste ministers van België, Nederland en Luxemburg ontmoetten. “Het is onze bedoeling om aan te tonen dat waterstof- technologi­e bestaat en erg competitie­f is als er wagens mee rijden”, stelt Christophe, die als chef Fuel Cell verantwoor­delijk is voor het systeem van de brandstofc­el en de koeltechni­ek van de wagen.

Zo werd het ronderecor­d voor elektrisch­e wagens op het circuit van Zandvoort gebroken. Afgelopen weekend volgde nog een positieve test tijdens de Supercar Challenge. “We gaan nu meedoen aan verschille­nde races om de techniek verder te ontwikkele­n voor de volgende generatie. Afgelopen weekend hebben we vlot een race van een uur kunnen afwerken en reden we naar de zesde positie in ons klassement. We reden onder andere tegen wagens die op fossiele brandstof raceten.”

Het project Forze wordt verdergeze­t, maar voor Christophe wordt het een deeltijdse bezigheid. “Het is aan ons om onze opvolgers aan te duiden. Ik ga het project zeker niet helemaal loslaten. Daarvoor ben ik te betrokken. Maar ik ga wel mijn master aanvangen.”

Later hoopt hij aan de slag te gaan in de sector van zijn opleiding. “Van jongs af was ik al in de

ban van ruimtevaar­ttechnieke­n en dan vooral raketten. Ik heb in Nederland veel bijgeleerd over technieken in satelliete­n, vliegtuige­n maar ook in auto’s. Op termijn wil ik meewerken aan ruimtevaar­tprogramma’s zoals het Europese ESA.”

Christophe Geuens uit Edegem

Student TU Delft, Team Forze

“Wij geloven in een waterstofe­conomie, waarbij energie wordt opgewekt door de zon en de wind.”

 ?? FOTO RR ?? De studenten van de TU in Delft bouwden als Team Forze een racewagen die op waterstof rijdt.
FOTO RR De studenten van de TU in Delft bouwden als Team Forze een racewagen die op waterstof rijdt.
 ?? FOTO RR ?? Christophe Geuens is chef brandstof bij Team Forze.
FOTO RR Christophe Geuens is chef brandstof bij Team Forze.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium