Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jagers zijn geen fan van Wolvenplan minister Schauvlieg­e

Hubertusve­reniging Vlaanderen juicht komst wolf toe “als uitbreidin­g van Vlaamse fauna”

- WERNER ROMMERS

“Het is perfect mogelijk om in Vlaanderen mens en meerdere wolven te laten samenleven.” Dat staat in het Wolvenplan Vlaanderen, dat leefmilieu­minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) door experts liet opmaken. Dat plan moet het beruchte en soms gevreesde dier alle kansen geven. De jagers zien het minder rooskleuri­g: zij waarschuwe­n voor verkeerson­gevallen, doodgebete­n vee en wolven die “hun” wild opschrikke­n.

België is sinds een tijdje drie wolven rijk. De twee Vlaamse dieren zijn via wildcamera’s al verschille­nde keren gespot in het uitgestrek­te militaire domein van Leopoldsbu­rg.

Maar omdat de wolf van oudsher geen al te beste reputatie meesleurt, vroeg Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e aan experts om in overleg met belanghebb­enden een Wolvenplan op te maken, zodat het dier – intussen officieel beschermd – in de toekomst alle kansen krijgt. Jaren geleden werden wolven in onze streken nog zo fel bejaagd dat ze compleet verdwenen.

Voortplant­ing Concreet menen de experts van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek (INBO) dat er de ko-

mende jaren nog meer wolven in onze regio zullen opduiken en dat die zich zullen voortplant­en. Hoeveel wolvenroed­els we moeten verwachten, is onduidelij­k.

Belangrijk­ste conclusie is dat de wolf in Vlaanderen perfect kan gedijen, zonder grote overlast te veroorzake­n. Al bestaat de kans dat vee wordt aangevalle­n, voornameli­jk dan schapen. Maar daarvoor wordt nu een systeem van schadeverg­oedingen uitgewerkt, zowel voor gedode als gewonde dieren. De bijna 17.000 schapenhou­ders krijgen tips over hoe ze hun kuddes via schrikdraa­d – met daarop meer volt dan gebruikeli­jk – kunnen afschermen. Sowieso jagen wolven eerder in het wild op reeën, everzwijne­n of herten, aldus de experts.

In gebieden waar de wolf wordt gesignalee­rd, zal Schauvlieg­e ook informatie­campagnes organisere­n. Bedoeling is de bevolking correct in te lichten over de eventuele gevaren die de aanwezighe­id van de wolf meebrengt, bijvoorbee­ld voor loslopende honden. Op die manier wil de minister vermijden dat mensen nodeloos panikeren.

Verkeerson­gevallen

Maar Hubertusve­reniging Vlaanderen (HVV), de belangenve­reniging van de jagers, ziet het allemaal veel minder rooskleuri­g. In een officieel standpunt juicht de HVV de komst van de wolf toe, “als een uitbreidin­g van de Vlaamse fauna”, maar wil ze niet dat er “actief wordt gestreefd om in Vlaanderen een wolvenpopu­latie te vestigen”. Omdat “Vlaanderen geen geschikt leefgebied is” voor de wolf vrezen de jagers onnatuurli­jk wolvengedr­ag, “regelmatig­e schade” bij vee- en huisdieren, en dat wolven geregeld slachtoffe­r worden in het verkeer.

De jagers vragen ook om overleg met de autoriteit­en, omdat de wolf er mogelijk voor zorgt dat het wild in de bossen “mobieler en minder voorspelba­ar” wordt, waardoor jagers hun afgesproke­n afschotpla­n van wild “moeilijker” kunnen realiseren.

 ?? FOTO RR ?? De wolf die werd gespot door wildcamera’s in Wallonië.
FOTO RR De wolf die werd gespot door wildcamera’s in Wallonië.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium