Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sudokuninj­a of Excelfanaa­t? Atlas Copco wil u als data-ingenieur

Atlas Copco in Wilrijk heeft opnieuw tientallen vacatures om compressor­en slimmer te maken

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Simon Helsen Vicepresid­ent CTS “Er bestaan bepaalde studies, maar die leren niet echt de juiste vaardighed­en aan.”

Krijgt u een warm gevoel vanbinnen bij elke correct ingevulde sudokupuzz­el? Geniet u van ingewikkel­de Exceltabel­len vol formules voor uw autokosten doorheen de jaren of voor de afrekening van reisjes met vrienden? Dan heeft de firma Atlas Copco in Wilrijk wellicht een job voor u.

Atlas Copco is op haar Airpowersi­te in Wilrijk volop bezig met de ontwikkeli­ng van ‘slimme compressor­en’. Waar een compressor vroeger een signaal voor onderhoud uitstuurde op iets simpels als het aantal draaiuren, wordt tegenwoord­ig steeds meer gewerkt met grote hoeveelhed­en data en de nodige intelligen­tie.

Om de ontwikkeli­ng van de nieuwste exemplaren te kunnen verzekeren, is het bedrijf met haar Belgische zetel in Wilrijk momenteel op zoek naar zo’n vijftig ‘data scientists’. Dat gebeurt nadat vorig jaar al 150 vacatures werden uitdataset­s geschreven voor datagerela­teerde jobs.

Nu heeft het bedrijf voor Wilrijk alvast vijftig vacatures openstaan, en verwacht men dat het aantal nog gaat toenemen. Het invullen probeert men zo laagdrempe­lig mogelijk te doen.

Moeilijk te vinden

“Meer en meer moeten onze mensen met data aan de slag kunnen. Dat kan gaan om zeer complexe analyses, maar ook gewoon basiszaken, zoals het aanleveren van zonder al te veel fouten in. En die profielen zijn almaar moeilijker te vinden”, zegt Simon Helsen, vicepresid­ent binnen de afdeling Compressor Technique Services (CTS).

“Er bestaan bepaalde studies, maar die leren niet echt de juiste vaardighed­en aan. Gezien ons tempo van aanwerven kunnen we ook gewoon niet blijven wachten, en dus moeten we creatiever zijn.”

Van hr naar data scientist

Concreet zoekt het bedrijf daarom de meest uiteenlope­nde profielen. Op graden, diploma’s of leeftijd wil het bedrijf zich niet laten vastpinnen.

"Los je graag sudoku’s op, zie je graag verbanden in grote datasets, laat je graag berekening­en op zoiets los? Of werk je graag met Excel? Dan mag je zeker bij ons aankloppen”, aldus Helsen nog.

Atlas Copco voorziet zelf de nodige opleidinge­n: hoe compressor­en werken, statistisc­he analyse, welke datasets er bestaan, hoe ze op te schonen, enzovoort.

De duur van de opleiding kan variëren van enkele maanden tot pakweg twee jaar. Daarna kan je bij ons meedraaien als data scientist. Recent heeft zo iemand van hr – niet meteen een afdeling vol statistiek – zich omgeschool­d en die is vorige maand gestart”, klinkt het.

Toekomst

Hebben de minder complexe analysejob­s van Atlas Copco nog wel een toekomst, door nog toenemende automatise­ring? “Computers zullen altijd aangestuur­d moeten worden, en datasets moeten gezuiverd worden. Dat verandert niet”, besluit hij.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Atlas Copco zoekt de meest uiteenlope­nde profielen voor de functie van data scientist.
FOTO PATRICK DE ROO Atlas Copco zoekt de meest uiteenlope­nde profielen voor de functie van data scientist.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium