Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De charme van verplichti­ng

- Andreas Rotty

Zowat acht jaar geleden ben ik met mijn gezin naar Hoboken verhuisd. Ik woonde er, maar leefde er niet. Mijn middelbare school lag in het centrum van de stad en geen enkele medeleerli­ng zat op mijn bus. Ik kende er niemand en ik deed er niets. Als ik mijn deur uitstapte, was het om zo snel mogelijk binnen de Ring te geraken, waar iets te beleven viel. Toen ik bij de Gazet van Antwerpen begon, was het plots handig dat ik in Hoboken woonde, de vorige correspond­ent van het district was ermee gestopt. Ik moest eigenlijk vanaf nul beginnen.

Ik heb mezelf ondertusse­n wegwijs gemaakt in ‘mijn’ Hoboken, en ik vond charme in de verplichti­ng.

Het natuurdome­in De Hobokense Polder is een parel in de stad, begraafpla­ats Schoonselh­of evengoed, de parken Broydenbor­g en Sorghvlied­t en de natuur rond Fort 8 vervolledi­gen het “groenste district van Antwerpen”, zoals ik me vaak heb laten vertellen. Maar vooral: het is pas als je een buurt op de voet volgt, dat je voelt wat er gebeurt, welke mensen er wonen, wat er te doen is en hoe het leven er écht is.

Ik ben onlangs uit pure interesse bij valavond een uur of twee door het district gefietst. Ik heb opnieuw een paar pleinen en straten ontdekt die ik nog nooit had gezien. Speeltuine­n vol kinderen met roots buiten België en hun ouders die verderop druk keuvelen. Ze hebben niet veel en hun omgeving ziet er mistroosti­g uit, en toch ben ik jaloers op hun ongedwonge­n levensstij­l. Ik heb leegstaand­e panden aangestaar­d waar verhalen in de muren en gebarsten ruiten verscholen zitten. En dat terwijl een moeras omgetoverd wordt tot Blue Gate Antwerp, een toekomstig­e technologi­sche hub.

Ik heb ook ontdekt dat kleine festivalle­tjes van 20 tot 22u met een schlagerza­nger op het podium best te pruimen vallen, ik amuseer me er zelfs, én ik moet geen hoofdpijn oplopen op Pukkelpop of in Café d’Anvers. De voetballen­de Marokkaant­jes en traditione­le veeprijska­mpen met schapen op de Hobokense Jaarmarkt boeien me allebei, al vormen ze een uiterste van het spectrum. Het spectrum mag er zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium