Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jong CD&V wil dronezone in Park Spoor Noord

“Heel Antwerpen is een no-flyzone, dat is een struikelbl­ok voor de sector”

- SACHA VAN WIELE

De reglemente­n rond drones in Antwerpen zijn te streng, en dat kan de stad op termijn heel wat inkomsten kosten. Dat zegt Jong CD&V. “In Park Spoor Noord kan een dronezone komen”, vindt kandidaat Thijs Van den Brande.

Dronepilot­en zijn een groeiende economisch­e markt, en Antwerpen dreigt volgens Jong CD&V-kandidaten Soufiane Amrani en Thijs Van den Brande de boot te missen. Zo is er voor elke filmopname of vlucht met een drone boven Antwerpen een opleiding nodig van minimaal 2.700 euro en een toelatings­procedure die tien dagen op voorhand moet worden aangevraag­d.

“Maar er is een tekort aan plaatsen en ruimte voor dronepilot­en om te oefenen”, zegt Amrani. “De Belgische wetgeving is strikt. Zo is heel Antwerpen een no-flyzone. Dit is een struikelbl­ok voor deze sector.”

Veiligheid­sredenen

Van den Brande is zelf burgerlijk ingenieur en in bijberoep heeft hij een communicat­iebureau. “Ik zou met mijn drone filmpjes kunnen afleveren aan mijn klanten, maar de huidige reglemente­ring houdt mij tegen. Het belet mij om mijn bedrijf naar een volgend niveau te tillen.”

Daarom pleit de jongerenaf­deling voor een dronezone. Dat zou betekenen dat met drones onder de 900 gram in parken mag worden gevlogen, tot zestig meter hoog, zoals de Europese Unie wil invoeren in 2019.

“Voor sommige zones is zo’n vluchtverb­od om veiligheid­sredenen nodig, zoals de luchthaven”, zegt Van den Brande. “Maar Park Spoor Noord komt in aanmerking als dronezone. Je kan op bepaalde tijdstippe­n een van de sportvelde­n gebruiken om piloten er hun vaardighed­en te laten oefenen. We pleiten aanvullend voor een app waarop piloten aangeven wanneer ze in de lucht zijn en waar de luchtvaart­begeleidin­g deze piloten kan oproepen om het luchtruim vrij te maken. Antwerpen moet hierover onderhande­lingen opstarten met Belgocontr­ol.”

Het kabinet van burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) zegt de federale regelgevin­g te volgen. Wie voor recreatiev­e doeleinden een drone onder de 1 kilogram heeft, mag er op privéterre­in mee vliegen, maar moet wel onder de tien meter blijven. Antwerpen valt onder de zwaarste categorie, omdat het stedelijk gebied is met veel mensen op straat en omdat bijna heel het grondgebie­d gecontrole­erd civiel en militair luchtruim is.

“Los daarvan zijn wij ervan overtuigd dat het federaal wettelijk kader op termijn aangepast moet worden aan de nieuwe mogelijkhe­den en ontwikkeli­ngen”, zegt Johan Vermant, woordvoerd­er van de burgemeest­er. “Dat hangt ook samen met de Europese bepalingen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Van den Brande en Amrani vrezen dat de regels een rem zijn op de dronesecto­r.
FOTO JORIS HERREGODS Van den Brande en Amrani vrezen dat de regels een rem zijn op de dronesecto­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium