Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Water van het Schijn naar Stadspark is geen fantasie”

Sp.a bijt van zich af

- (brip)

Sp.a stelde een tijd geleden voor om opgepompt water van het Lobroekdok via een aquaduct naar de droge vijver van het stadspark te leiden. “Fantasieën over aquaducten gaan het probleem niet oplossen”, zei Antwerps districtsv­oorzitter Paul Cordy (N-VA) gisteren in uw krant.

“Een constructi­ef debat is in het district Antwerpen intussen al even schaars als het water in het Stadspark”, vindt Yasmine Kherbache (sp.a). Volgens haar moeten alle mogelijke oplossinge­n bekeken worden. “Het is geen fantasie.”

Concreet zou het rivierwate­r aan pompstatio­n Schijn via een leiding langs de hoger gelegen sporen naar de vijver van het Stadspark gebracht kunnen worden. “Sinds in het begin van de twintigste eeuw is de link tussen de rivier het Schijn en het Stadspark doorgeknip­t. Het is mogelijk die historisch­e link te herstellen. 50 miljoen liter zoet water van het Schijn wordt dagelijks zomaar weggepompt naar de Schelde. Op deze manier maak je gebruik van beschikbaa­r oppervlakt­ewater en bestaande infrastruc­tuur, de hoger gelegen spoorwegen.”

Kherbache stelt dat met het spooraquad­uct ook het algemene grondwater­peil onder Antwerpen omhoog kan en men zo bijvoorbee­ld meer parken, vijvers en fonteinen kan bevoorrade­n.

De opening mag dan wel binnen een maand plaatsvind­en, de nieuwe Villa ziet er voorlopig nog niet feestelijk uit. “Maar dat komt helemaal in orde. Vorige week zijn we erin gevlogen. De Marquee zoals ze eruitzag, werd helemaal gestript. We willen de typische look en feel van The Villa volledig meenemen. Ook qua personeel zijn we nog bezig met de aanwerving­en. We willen graag werken met mensen uit de regio zelf. En we zijn het gewoon om tegen de deadline te werken, dus we maken ons helemaal geen zorgen.”

Omdat The Villa in Antwerpen erom bekend staat hippe, bekende Vlamingen over de vloer te krijgen, zal dat in de Leuvense Villa niet anders zijn. “En ook nadien zullen we geregeld thema-avonden organisere­n. Het openingsfe­est op donderdag 22 september is enkel op uitnodigin­g, maar op zaterdag 23 september is iedereen welkom.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium