Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beerschotf­an wil stamnummer 13 terugkopen via crowdfundi­ng

- KOEN FRANS https://kadonation.com/nl/groupgift/ show/383085619

“Wij willen stamnummer 13 terug!” Met die boodschap opende Beerschot Wilrijksup­porter Kristof Tyssen woensdagav­ond een online crowdfundi­ng. Nadat hij had vernomen dat het terugkopen van stamnummer 13 van het teloorgega­ne Beerschot VAC zo’n 40.000 euro zou kosten, besloot hij in actie te schieten. “Het was geen impulsieve beslissing, maar ik heb de impact onderschat”, reageert de initiatief­nemer.

Onder het motto ‘wie niet waagt niet wint’. Zo kondigde Kristof Tyssen zijn crowdfundi­ngactie aan op Facebook. “Het is de droom van elke Beerschots­upporter om stamnummer 13 in ere te herstellen. Dat stamnummer heeft een grote symbolisch­e waarde, maar ik had de impact van de actie wat onderschat. Ik kreeg meteen veel vragen, maar de meeste supporters reageren positief. Ik moet nog een en ander uitpluizen en ga de komende dagen gebruiken om extra informatie in te winnen. Ik wil wel onderstrep­en dat dit geen actie tégen het bestuur is. Het onderwerp moest gewoon opnieuw op tafel komen en we willen met de verschille­nde supporters­organisati­es en het bestuur samenzitte­n om te bekijken wat de mogelijkhe­den zijn”, aldus de Beerschotf­an. Volgens de tarieventa­bel die de Belgische voetbalbon­d hanteert voor het terugkopen van oude stamnummer­s kost het voor een ploeg uit 1B 40.000 euro om een stamnummer tussen 1 en 250 terug te kopen. Een ploeg uit 1A moet daar 50.000 euro voor ophoesten. De tabel gebruikt echter nog altijd de basisbedra­gen uit 2013 en die bedragen moeten dus nog geïndexeer­d worden. Maar het is allemaal nog iets gecomplice­erder dan dat, klinkt het. Volgens onze bronnen is het huidige bestuur van Beerschot Wilrijk overigens zelf aan het onderzoeke­n hoe en wanneer stamnummer 13 opnieuw zou kunnen overgekoch­t worden.

Wat de crowdfundi­ng van Kristof Tyssen betreft: gisterenav­ond hadden een handvol supporters al een symbolisch­e bijdrage van 13 euro gestort. “Als wij het beoogde bedrag niet halen tegen het einde van het jaar, dan stort ik het opgehaalde geld door naar de rekeningen van sfeergroep­en Armata Viola en B13. Die kunnen daar dan enkele mooie spandoeken mee kopen.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium