Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groepsfase wenkt

-

Genk staat na een memorabele 5-2 tegen Brondby op een zucht van de groepsfase van de Europa League. Een hattrick van Samatta en twee goals van Trossard kruidden een heerlijk ouderwetse Europese avond, waarin de thuisploeg herstelde van een dubbele mokerslag vlak na de rust.

Zoals aangekondi­gd ging Brondby vanaf minuut één vrank en vrij zijn kans. Met een hoge pressing, die al binnen het kwartier bijna zijn vruchten afwierp. Ook het slot van de eerste helft verliep als gedroomd. De 2-0ruststand kon je gevleid noemen. De thuisploeg, die te veel technische fouten maakte om tot uitgespeel­de kansen te komen, scoorde aan honderd procent. Eerst kopte Samatta een voorzet van Pozuelo prachtig in de benedenhoe­k (1-0). Op slag van rust legde de Letse ref de bal heel enthousias­t op de stip. De voorzet van Trossard was amper één meter verder tegen de hand van Larsson aangevloge­n. Trossard aarzelde niet: 2-0.

De Genkse hemel werd binnen de vijf minuten na rust de hel. Veel te slap verdedigen op een hoekschop en een simpele voorzet leidden zowaar twee Deense doelpunten in: 2-2.

Een koude douche, die de thuisploeg gelukkig wakker schudde. Het antwoord volgde prompt. Ndongala devieerde een voorzet van Pozuelo nog tegen de lat, Samatta kopte een center van Malinovsky­i wel binnen (3-2).

Nadat een steeds sterker wordende Trossard Brondby al pressend een koekje van eigen deeg had gegeven, kon doelman Schwäbe een schot van Pozuelo niet klemmen. Samatta twijfelde niet in de rebound: 4-2.

Racing zat weer op rozen, de Deense kaars doofde helemaal uit. Hét moment voor aanwinst Joseph Paintsil om zijn visitekaar­tje af te leveren. Met zijn snelle voetjes dolde de Ghanees met een rist bezoekers, het passje naar Trossard getuigde van klasse en overzicht. Trossard twijfelde niet, met 5-2 wordt de trip naar Brondby een stuk comfortabe­ler.

Helemaal binnen is de buit nog niet maar de groepsfase van de Europa League wenkt. Het zou de vijfde keer in acht seizoenen zijn, dat RC Genk de groepsfase haalt in Europa. De vijfde op vijf pogingen, de drie andere jaargangen werd geen Europees ticket afgedwonge­n. Een straf palmares, dat een zegen betekent voor de Belgische coëfficiën­t in Europa.(mg)

?? FOTO PHOTO NEWS ?? Samatta en Trossard: vijf goals.
FOTO PHOTO NEWS Samatta en Trossard: vijf goals.