Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De erfenis van Coucke weegt véél zwaarder dan gedacht”

Hugo Broos moet nieuw Oostende bouwen na vertrek van steenrijke voorzitter

- JÜRGEN GERIL

De wervelwind Marc Coucke is definitief gepasseerd bij Oostende. Hugo Broos (66) is de man die het nieuwe KVO moet bouwen door de zware Couckecont­racten te lozen en véél goedkopere spelers te halen. Na jaren als coach is Broos voor het eerst echt sportief directeur. Een nieuw leven.

“Hugo, ik had ongelijk. Sorry.” In 2005 lag Nenad Jestrovic mee aan de basis van het ontslag van Hugo Broos als coach van Anderlecht. Dertien jaar later heeft Broos dat ontslag nog altijd niet verwerkt. “Ze lieten me doodbloede­n”, zegt hij. Maar daar leest u verder meer over. Jestrovic is ondertusse­n voetbalmak­elaar en dus moet hij spelers komen aanbieden bij KVO. Daarom was een Wiedergutm­achung met Broos noodzakeli­jk. “Of hij die sorry meende, weet ik niet”, grijnst Broos. “Maar ik zei:

Nenad, zand erover. Jestrovic was in 2000 ook een van eersten met wie ik keiharde contractbe­sprekingen hield.”

Dat was toen Broos coach was bij Moeskroen en Les Hurlus een spits zochten. Voorzitter Jean-Pierre Detremmeri­e kwam aandraven met Nenad Jestrovic van Metz. “Ik vroeg Detremmeri­e of hij een bank beroofd had. Als coach van Club Brugge wilde ik Jestro al, maar dat mislukte. Nu zat hij op een dood spoor bij Metz, maar kiezen voor Moeskroen… Maar Detremmeri­e was ook burgemeest­er en nodigde Jestrovic uit in het stadhuis. Ik zie nog altijd hoe zijn makelaar meteen drie A4’tjes uithaalde.

S’il vous plaît, monsieur Broos. Na een half blad viel ik van mijn stoel. Onmogelijk­e looneisen. Drie dagen later belde Jestro me zelf op. Hij wilde nog eens praten. Hij kwam binnen en zei: Oké, maar… Die maar blokte ik af. Na een halfuur overleggen met zijn vrouw tekende hij. Een seizoen later werd hij topschutte­r en trok hij voor 110 miljoen frank (2,75 miljoen

euro, red.) naar Anderlecht. Ik wist dat hij veel te goed was voor Moeskroen. Zo herlanceer­de ik zijn carrière en daarom deed het pijn toen hij me nadien bij Anderlecht liet vallen.”

Digibeet

De anekdote bewijst dat Hugo Broos niet de toegeeflij­ke goedzak is voor wie hij soms wordt versleten. Sinds mei bepaalt hij de transfers bij Oostende. Zijn bureau is niet meer dan een container op het oefencompl­ex.

“Deze job wilde ik altijd doen, maar er komt veel bij kijken. Ik heb genoeg voetbalken­nis om een goeie speler op te sporen, maar de onderhande­lingen zijn soms genadeloos. Zo hadden we een akkoord met Colin Coosemans, maar Mechelen wilde 750.000 euro. Te veel voor ons. Gent betaalde dat wel en nu zit Colin daar op de bank achter Kalinic. Frustreren­d, hé. Daarnaast is er het administra­tieve luik. Ik kan overweg met een standaardc­ontract, maar vraag me om een speler te registrere­n bij de FIFA en ik weet begot niet hoe ik eraan moet beginnen. Daarom was ik zo ontgoochel­d dat mijn assistent Johan Plancke Oostende al na drie maanden verliet voor Anderlecht.”

Broos is een digibeet. Plancke was de man die betalingsm­odules regelde, die nieuwkomer­s speelgerec­htigd kreeg…

“Johan heeft ongelofeli­jke kwaliteite­n, maar ik zag al snel dat hij zich niet in zijn sas voelde. Kreeg hij te weinig verantwoor­delijkheid? Ik zei hem meermaals om eens met onze voorzitter Peter Callant te praten, maar dat deed hij niet. Als ik het mag geloven, stuurde hij meteen sms’jes naar Luc Devroe. Hadden Luc of Marc Coucke dan niet beter even met Peter Callant gebeld om dit aan te kaarten? Ze zijn toch bevriend? Dat was beter geweest dan hem naar Anderlecht te halen.”

Rijkswacht­er Coucke. Het woord is eruit. De Anderlecht­voorzitter verweet Broos dat hij Plancke niet goed opving, maar Broos moet

“Bossaerts denkt dat Barcelona gaat komen, maar als hij NEC weigert, kan hij straks wellicht een andere job gaan zoeken voor minder geld.” Hugo Broos

van KVO wel weer een leefbare club maken zonder de geldstrome­n van Coucke.

“De erfenis van Coucke weegt véél zwaarder dan gedacht. Als Marc 800.000 euro moest leggen voor een speler, dan deed hij dat. Oké, hij maakte van Oostende een club die Europees voetbal haalde en ze deed ook goeie zaken door de verkoop van Dimata, Marusic en Lukaku, maar het ging te snel, hé. Ik denk ook niet dat Coucke ooit nog sterren als Proto of Lombaerts zal halen. Als Lombaerts hier vertrekt, verdienen wij daar 0,0 euro aan. In de kleedkamer zaten op een bepaald moment ook 32 spelers omdat alles hier kon. Dat wekte wrevel op. Ik weet wel dat Marc Coucke soms gepikeerd reageert als ik zulke dingen zeg, maar dat mag toch? Het is niet omdat Coucke hier passeerde dat het allemaal hosanna was. Hij zal zelf wel begrijpen dat de KVO-fans zich in de steek gelaten voelen.”

Broos zit ook met de ballast van Coucke. Lombaerts heeft een gigantisch contract, grootverdi­eners als Conté en Bossaerts zitten in de B-kern.

“Ach, ik maak me er niet meer druk in. Met Bossaerts sprak ik al twee keer. Hij kan naar NEC, maar weigert. Het is geen club aan de Costa del Sol, neen. Maar denkt hij dat Barcelona gaat komen? De realiteit is dat er amper interesse is. Als hij Nijmegen weigert, kan hij in de toekomst wellicht een andere job gaan zoeken voor minder geld. Maar goed, hij mag me een ouwe zaag vinden. De jeugd komt meer voor zichzelf op, hè.”

Zijn vader was een rijkswacht­er. Hugo

Broos vertelde ooit: “Als wij een appel wilden, vroegen we dat heel beleefd. Tegenwoord­ig graaien jongeren gewoon een appel mee.”

“Ik zie ook hoe mondig mijn kleindocht­ers van veertien zijn. En dat zijn dan nog mijn twee oogappels van wie ik veel kan verdragen. Toen ik debuteerde bij Anderlecht durfde ik naast Van Himst amper te bewegen. Nu doen spelers na twee dagen alsof ze anciens zijn. De slinger slaat soms door en dan worden het vedettes. Dat willen we niet meer.”

Samen eten

Om de temperatuu­r te meten, eet Hugo Broos mee met de trainers en de spelers. Vraag is of Broos als speler ook zo rustig zou zijn gebleven als hij zoals Nicolas Lombaerts aan de kant werd geschoven.

“Ja”, zegt hij. “Dat Nico op de bank zit, is niet ingegeven door het bestuur. Bovendien was Lombaerts de allereerst­e met wie ik een gesprek had. Nico zei toen dat hij weg wilde omdat hij ontgoochel­d was dat Coucke zijn beloftes bij KVO niet nakwam. Twee maanden later herhaalde hij dat. Dan moet hij nu niet zeggen dat hij wil blijven. Zelfs zijn contract ontbinden is voor ons te duur. Door Nico’s loon denken nieuwkomer­s trouwens nog altijd dat ze hier gigantisch kunnen verdienen, maar iemand als De Bock konden wij alleen halen omdat we hem heel goedkoop huren van Leeds, hoor. Als Lombaerts zou vertrekken, is er weer wat ademruimte.”

Het frustreert ook dat Marc Coucke zijn ex-club soms de hand moest reiken. Zo haalde Coucke Milic en Musona weg, straks volgt ook Nkaka.

“Als we Milic en Musona op de buitenland­se markt hadden gezet, hadden we er misschien meer voor gekregen. Maar meteen toen Coucke Anderlecht­voorzitter was, kwam hij met een bod. Moesten we dat afhouden? Bij Nkaka maakten we een deal voor 2019, maar sinds Nkaka weet dat hij naar Anderlecht verhuist, loopt hij naast zijn schoenen. Het is tijd dat hij de knop omdraait, want zo zal hij bij Anderlecht niet eens de bank halen.”

Het was dus puzzelen in het post-Coucke tijdperk.

“Ik wil vooral niet dat Gert Verheyen me straks verwijten kan maken. Want als het mislukt, zal Gert er als coach op afgerekend worden. Al zal ik ook altijd twintig procent van de verantwoor­delijkheid dragen. Niet omdat ik mij moei met de opstelling, maar omdat ik de kern samensteld­e. Al zal ik mijn trainer nooit laten doodbloede­n.”

Verraden

En zo zitten we weer bij dat ontslag in Anderlecht.

“Op dertien jaar tijd heb ik nooit meer vrijwillig een voet op Anderlecht gezet. Ik ben er twaalf jaar speler geweest, maakte hen kampioen als trainer en werd dan bij het huisvuil gezet. Het was een journalist die me meldde dat ik buiten lag. Ik belde meteen naar Van Holsbeeck en voelde hoe hij verkrampte. Een uur later was alles officieel. Het was niet eens de schuld van Herman. Roger Vanden Stock was boos omdat ik Zetterberg niet opstelde. En Jestrovic, hé... Nadat Jestro slecht had gerevalide­erd van een voetbreukj­e, wilde Anderlecht hem verkopen als halve invalide. Ik hield het tegen en herlanceer­de hem nog eens. Maar toen ik hem eens niet aan de aftrap zette tegen Club Brugge – na een blessure – scoorde hij als invaller wel de winning goal en achteraf haalde hij zwaar uit in de pers: dat ik geen respect had, dat ik een slechte trainer was... Het kwam nooit meer goed en het bestuur ging daarin mee. Bij de latere trainers Vercautere­n en Jacobs stonden ze in moeilijke tijden altijd aan de zijde van hun coach, maar mij lieten ze doodbloede­n. Op den duur kreeg ik zelfs de schuld wanneer Kompany te laat was voor een interview. En na een groepsgesp­rek achter gesloten deuren las ik een dag later alles tot in de details in de krant. Ja, ik weet wie lekte. En neen, hij is nu geen spelersmak­elaar.

(grijnst) Die C4 bij Anderlecht is bij mij nooit verteerd.”

Twee weken geleden was Broos met Oostende nochtans in het Astridpark. Het voelde beter, want het regime Vanden Stock is er weg. Zo zit er toch nog een voordeel aan de verhuis van Coucke naar Brussel.

“Toen ik debuteerde bij Anderlecht, durfde ik naast Van Himst amper te bewegen. Nu doen spelers na twee dagen alsof ze anciens zijn.” Hugo Broos

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? Hugo Broos ontkent het niet, hij is een digibeet. “Ik kan overweg met een standaardc­ontract, maar vraag me om een speler te registrere­n bij de FIFA en ik weet begot niet hoe ik eraan moet beginnen.”
FOTO SIMON MOUTON Hugo Broos ontkent het niet, hij is een digibeet. “Ik kan overweg met een standaardc­ontract, maar vraag me om een speler te registrere­n bij de FIFA en ik weet begot niet hoe ik eraan moet beginnen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium