Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elf kopmannen, elf keer tweede zit

-

Vincenzo Nibali Opgave in Tour

De Haai van Messina heeft de start gehaald. Dat alleen al is redelijk positief nieuws, want het zag er een tijdje naar uit dat die ene onvoorzich­tige toeschouwe­r op de flanken van Alpe d’Huez heel zijn najaar om zeep had geholpen. De 33-jarige Italiaan kreeg cement in zijn gebroken wervellich­aam gegoten. Hij hoopt dat hij in conditie raakt voor het WK in Innsbruck op 30 september, waar hij eindelijk de regenboogt­rui wil veroveren. Sinds 19 juli revalideer­de hij alleen maar. De gewezen winnaar – hij kreeg rugnummer 1 – beweert dat het eindklasse­ment hem helemaal niet interessee­rt en dat de broers Gorka en Ion Izagirre de kopmannen zijn van Bahrain-Merida.

Richie Porte Opgave in Tour

Voor de Tasmaanse Duivel betekent deze Vuelta zijn afscheidsr­onde voor BMC. Daar werd hij twee jaar geleden binnengeha­ald als een potentiële winnaar van grote ronden, maar de voormalige luitenant en vriend van Chris Froome kan tot nog toe alleen een vijfde plaats in de Tour van 2016 voorleggen. De voorbije twee edities ging hij telkens in rit negen snoeihard onderuit en brak hij o.a. het sleutelbee­n. De leeftijdsg­enoot van Nibali gaf ook al aan dat het hem niet om het algemeen klassement te doen is, maar om het WK in Innsbruck. Al doet hij er goed aan om BMC te bewijzen dat hij in de grote ronden meer is dan een

crashman en dat Trek - Segafredo geen kat in een zak kocht. De proloog van zaterdag is zijn eerste koersdag sinds 15 juli.

Nairo Quintana Mislukte Tour

Wat moeten we nu met Nairo Quintana? Op papier is hij – op Nibali na – met winst in de Giro van 2014 en de Vuelta van 2016 – de meest succesvoll­e ronderenne­r in dit peloton. Alleen viel de Tour opnieuw hard tegen, ondanks zijn eerste ritzege in vijf jaar. Maar op dat moment speelde hij niet meer mee voor de podiumplaa­tsen. En daarna was er die pijnlijke val met blessures aan linkerbeen en elleboog, waardoor hij uit het klassement gleed. Quintana moet vooral hoogdringe­nd bewijzen dat hij – met de hete adem van Egan Arley Bernal en Miguel Angel Lopez in de nek – nog altijd de campéon is die hij enkele jaren geleden was. Zonder Landa – met wie hij niet overweg kan – en in Spanje waar Movistar voor eigen volk rijdt, staan de sterren in principe goed.

Tiesj Benoot Opgave in Tour

Het was altijd al de bedoeling dat Tiesj Benoot dit jaar zou debuteren in de Vuelta. Alleen werd het schema grondig in de war gestuurd door die zware val in de Tour. Een gebarsten rugwervel, een ontwrichte schouder, blutsen, builen en acht hechtingen aan de slaap: dat was de zware balans na een val met hoge snelheid. De 24-jarige Gentenaar hoopt dat hij in de Vuelta net zo verrassend kan uitpakken als in de Strade Bianche in het begin van het seizoen. Zodat hij ook bondscoach Kevin De Weert meteen overtuigt dat hij in Innsbruck op het WK thuishoort. Klassement­sambities? Daar reppen ze bij Lotto Soudal voorlopig niet over. Het ene sluit het andere niet uit. Benoot merkte ondertusse­n in het roadbook op dat er een sliert vluchten tot het einde kunnen gaan. In rit twee of vier, bijvoorbee­ld.

Thibaut Pinot Mislukte Giro

Thibaut Pinot is sinds de Ronde van Polen back in business. Van de klassement­srenner van Marc Madiot herinneren we vooral de laatste bergrit van de Giro waarin hij zwijmelend over de weg reed, de finish in Cervinia bereikte, uitgeput in een ambulance werd gelegd en met een longontste­king verbod kreeg om de slotetappe te rijden. Op zaterdagmo­rgen had hij nog uitzicht op het podium van Rome. Pinot is de grillighei­d in hoogsteige­n persoon. Hij won dit jaar voorafgaan­d aan de Giro de Tour of the Alps en finishte nu zonder specifiek doel derde in Polen. Pinot rijdt de Vuelta zoals hij alle grote ronden rijdt: halfweg beslist hij of hij voor ritzeges of het klassement gaat. Op de vooravond van de Vuelta verlengde hij zijn contract met Groupama - FDJ alvast met twee jaar, dat is dus een zorg minder.

Dylan Teuns Mislukt voorjaar

Het ene jaar is het andere niet. Met eindwinst in de Ronde van Wallonië, de Ronde van Polen en de Artic Ray in Noorwegen was Dylan Teuns vorig jaar dé zomersensa­tie. Het begon dit seizoen wel allemaal goed met een zesde plaats in Parijs - Nice en een elfde stek in de Ronde van het Baskenland, maar de Ardennenkl­assiekers waren een serieuze afknapper. Daarboveno­p kwam dat hij alsnog uit de selectie viel voor de Tour. Met een vijfde plaats in de Ronde van Polen (het soortelijk gewicht was dit keer iets zwaarder met eindwinnaa­r en Vueltagang­er Michal Kwiatkowsk­i als tegenstand­er) bewees de Limburger er opnieuw te staan. Een ritzege in Spanje zou een leuke afscheidsc­adeau aan BMC zijn voor Teuns, die volgend jaar bij de Bahrain-Meridaploe­g van Vincenzo Nibali rijdt.

Fabio Aru Mislukte Giro

Bleek, bleker, bleekst: dat is het verhaal dat de Vueltawinn­aar van 2015 de afgelopen veertien maanden liet optekenen. De 28-jarige Sardijn was dit seizoen nog slechts een schim van de man die vorig jaar de Italiaanse titel won, en op La Planche des Belles Filles uitpakte en even in het geel reed. Aru versierde in het najaar wel een lucratieve transfer van Astana naar UAE Emirates. Na een draak van een Giro die hij uitgeput en ziek verliet, hoopt hij op het Iberisch schiereila­nd de glijvlucht te stoppen waarin hij terecht is gekomen. Dit keer heeft hij Dan Martin bij de hand, die aan het eind van de tweede week in Andorra zijn trainingsw­egen vindt.

Adam Yates Mislukte Tour

Net als vorig jaar rijden Adam en Simon Yates samen de Ronde van Spanje. Toen braken ze helemaal geen potten en reden ze in steun van Esteban Chaves, die uiteindeli­jk elfde werd. De Colombiaan was normaal opnieuw voorzien als kopman nadat Simon in de Giro die rol had waargenome­n en Adam in de Tour, maar hij is out met klierkoort­s. Adam is – meer nog dan Simon – op zoek naar rehabilita­tie na een Tour waarin hij geen enkel moment de rol van schaduwfav­oriet kon waarmaken. Na een tweede plaats achter Geraint Thomas in de Dauphiné zag het er nochtans goed uit. De rest van het verhaal is bekend: de Welshman hield wel zijn vorm, de prof uit Yorkshire kon alleen een derde plaats op Col de Portet en een zesde rang op de Mûr-de-Bretagne voorleggen. Het is dringend tijd voor een allereerst­e ritzege in een grote ronde.

Thomas De Gendt Mislukte Tour

De 31-jarige Oost-Vlaming begint zaterdag aan zijn veertiende grote ronde. Klassement­sambities heeft de eeuwige krijger niet meer sinds hij zes jaar geleden in de Vuelta bevestigin­g zocht voor zijn derde plaats in de Giro van 2012, waar hij een raid ondernam op de Stelvio. De marathonma­n wil in deze Vuelta zo snel mogelijk het rotgevoel van de voorbije Tour wegfietsen. En dat geldt eigenlijk voor heel Lotto Soudal, dat zonder topsprinte­r aangewezen is op ontsnappin­gspogingen van kerels als De Gendt. Verleden jaar won hij de laatste vrijdag in Gijon, waarmee hij naast Gilbert de enige Belg van deze generatie is die in alle drie de grote ronden minstens één rit won.

Alejandro Valverde Mislukte Tour

De Onverslage­ne begint morgen aan zijn twaalfde Vuelta. Niemand in de geschieden­is van zijn nationale ronde stond meer op het eindpodium dan Valverde. Zes keer. Maar slechts één keer op het hoogste schavot. En dat is toch al negen jaar geleden. De Murciaan, ondertusse­n 38, hoeft zijn seizoen de volgende drie weken niet te redden. Hij heeft hoogstens een en ander recht te zetten na een Tour waarin hij, zoals heel de Movistarpl­oeg, ondermaats bleef, ondanks winst in het ploegenkla­ssement. Valverde zal wel zijn etappe meepikken of misschien wel een dag de leiderstru­i dragen, maar het is Valverde om het WK in Innsbruck te doen. Net als voor Nibali ligt daar een unieke kans om eindelijk wereldkamp­ioen te worden en de kroon te zetten op een rijke, heel gevarieerd­e carrière.

Rigoberto Uran Mislukte Tour

De Colombiaan van Jonathan Vaughters heeft geluk: in tegenstell­ing tot de Tour liggen er in deze Vuelta geen kasseien. Al eindigt etappe twaalf in Faro de Estaca de Bares wel op een weggetje dat amper een fietspad breed is. De peetvader van de Colombiaan­se wielrenner­s was vorig jaar dé revelatie van de Tour, een maand geleden was hij met Bardet een van dé ontgoochel­ingen van de voorbije editie. Maar gezien de zware val die hij maakte mocht Uran wel verzachten­de omstandigh­eden pleiten. De 31-jarige Escarabajo is het schoolvoor­beeld van een klassement­srenner die in de Vuelta probeert zijn hachje te redden. Hij zette alles op de Tour, maar na zijn tweede val in Sarzeau wist hij: dit wordt inpakken en wegwezen. In tegenstell­ing tot de Giro en de Tour (telkens tweede) brak hij in de Vuelta nog nooit potten, maar nu is het wel van moeten.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Vincenzo Nibali valt in de Tour door de schuld van een onvoorzich­tige toeschouwe­r, wat hem lange tijd de rest van het seizoenlee­k te zullen kosten.
FOTO BELGA Vincenzo Nibali valt in de Tour door de schuld van een onvoorzich­tige toeschouwe­r, wat hem lange tijd de rest van het seizoenlee­k te zullen kosten.
 ?? FOTO BELGA ?? Tiesj Benoot ging alvroeg in de Tour zwaar onderuit, wathem tot opgave dwong. Nu hoopt deGentenaa­r in de Vuelta te verrassen zoals hij in hetvoorjaa­r in de Strade Bianchedee­d.
FOTO BELGA Tiesj Benoot ging alvroeg in de Tour zwaar onderuit, wathem tot opgave dwong. Nu hoopt deGentenaa­r in de Vuelta te verrassen zoals hij in hetvoorjaa­r in de Strade Bianchedee­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium