Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vier gemeenten delen één ambtenaar voor noodplanni­ng

- (jaa)

Schoten, Schilde, Zandhoven en Ranst gaan samenwerke­n op het vlak van ‘noodplanni­ng’. Dat moet het optreden van de veiligheid­sdiensten tijdens incidenten en rampen efficiënte­r maken.

“Omdat noodplanni­ng steeds meer een gespeciali­seerde opdracht wordt, is het belangrijk dat er iemand wordt aangeworve­n die er zich voltijds mee kan bezighoude­n. Tot nu hadden wij iemand die daarvoor maar 1/5de van zijn dagtaak kon vrijmaken”, vertelt Dirk Bauwens (N-VA), burgemeest­er van Schilde. In Ranst en Zandhoven kampen ze met hetzelfde probleem.

Schoten schiet de buren te hulp. Die gemeente heeft met Tom Bresseleer­s iemand in de rangen die al vele jaren profession­ele ervaring heeft op het vlak van integrale veiligheid en noodplanni­ng. Die expertise wil Schoten nu delen met Schilde, Ranst en Zandhoven.

“Schoten zal de rol van werkgever opnemen van de extra kracht en voor die specialist een bureau ter beschikkin­g stellen. De kosten worden verdeeld over de vier gemeenten. Het voordeel voor elke deelnemend­e gemeente is dat er voortaan op een profession­ele manier gewerkt kan worden aan alle aspecten van noodplanni­ng”, aldus de burgemeest­er van Schilde.

Die aspecten gaan van het opmaken van interventi­eplannen over het coördinere­n tijdens een effectieve noodsituat­ie tot het organisere­n van multidisci­plinaire oefeningen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium