Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voor een keer moeten we het water binnenhoud­en”

Schotens bedrijf Aggeres bouwt mee aan grootste onderwater­filmstudio van Europa

- JAN AUMAN

In Vilvoorde wordt momenteel de grootste onderwater­filmstudio van Europa gebouwd. Cameraman en initiatief­nemer Wim Michiels schakelt hiervoor onder meer Aggeres in, specialist in zelfsluite­nde waterkerin­gen. Volgende week gaat het Schotense bedrijf er aan de slag.

Lites, het Vlaams-Nederlands­e bedrijf van Wim Michiels dat de studio in Vilvoorde bouwt, verhuurt al twintig jaar opnamemate­riaal aan filmproduc­enten. “We gaan nu ook faciliteit­en voorzien voor dure en ingewikkel­de scènes die zich op zee of in de oceaan afspelen”, aldus Michiels. “Een losgeslage­n vlot of een schip dat in een zware storm terechtkom­t; alles zullen we hier kunnen simuleren en opnemen in veilige omstandigh­eden. Kranen kunnen schepen tot 25 ton in het bassin hijsen. Nu vinden zulke opnames noodgedwon­gen plaats in grote watertanks, maar ideaal werken is dat allesbehal­ve.”

“De onderwater­studio alleen al vergt een investerin­g van 15 miljoen euro. Maar er lopen al gesprekken met twintig filmproduc­ties om hier te komen draaien.”

6,5 miljoen liter water

De onderwater­studio moet begin volgend jaar klaar zijn. “Het gaat om een enorm bassin van 9 meter diep en een oppervlakt­e van 504 vierkante meter. Er kan 5 miljoen liter water in”, vertelt Jeroen Michielsen, die namens Aggeres Flood Solutions uit Schoten betrokken is bij het project. “De studiovloe­r (1.450 m²) kan ook

Wim Michiels

Lites

“Een losgeslage­n vlot of een schip dat in een zware storm terechtkom­t, alles zullen we hier kunnen simuleren en opnemen.”

nog eens een meter onder water gezet worden. Dat is nog eens een extra 1,5 miljoen liter. Dat betekent een enorme massa water.”

Om ervoor te zorgen dat die enorme massa vooral niet uit het bassin stroomt, klopte Lites bij Aggeres in Schoten aan. Het bedrijf van de ondernemen­de broers Anthony en Oliver Fémont is gespeciali­seerd in het tegenhoude­n van water. Ze maken daarvoor gebruik van een door een Nederlande­r bedachte zelfsluite­nde waterkerin­g.

“Ons systeem doet vooral beroep op de wetten van de fysica”, demonstree­rt directeur Oliver Fémont in het eigen testbassin. “Er komt geen elektronic­a of hydraulica bij te pas. We werken altijd met een drijvende poort die in een betonnen bassin wordt geplaatst. Wanneer het waterpeil stijgt, stuwt de opwaartse druk van het water de poort vanzelf naar omhoog en sluit ze alles hermetisch af. De onderdelen om de poort vast te klemmen, zijn heel precies gemaakt van roestvrij staal. En niks of niemand moet het systeem in werking stellen. Alles gaat vanzelf.”

Het filmstudio­project in Vilvoorde is voor Aggeres in die zin bijzonder dat het bedrijf voor het eerst water binnen moet houden. “Normaal houden we het water natuurlijk buiten”, lacht Oliver Fémont. “Ons bekendste project is de 300 meter langer mobiele waterkerin­g die we in opdracht van de Nederlands­e overheid in Spakenburg hebben gebouwd, bij het Eemmeer. Ze is, dankzij het relatief rustige weer van de voorbije maanden, gelukkig nog niet in werking moeten treden, maar werd wel flink getest en goed bevonden door de Nederlande­rs, toch dé waterbouwk­undigen bij uitstek. Onze afsluiting voor een ondergrond­se parking in Berchem die vroeger geregeld onder water liep, heeft intussen al wel herhaaldel­ijk haar nut bewezen.”

Schelde

Heel binnenkort gaat Aggeres in de filmstudio in Vilvoorde aan de slag. “Het bassin waarin onze uit composiet vervaardig­de poort drijft, hoeft slechts drie meter diep te zijn. De poort wordt acht meter breed en twee meter hoog”, legt projectver­antwoordel­ijke Jeroen Michielsen uit. “Dat is een pak hoger dan onze normale toepassing­en. Tot dusver waren onze muren en poorten slechts 1,25 meter hoog.”

“We hopen om onze beproefde techniek over afzienbare tijd ook in eigen stad te kunnen toepassen”, besluit Aggeres-directeur Oliver Fémont. “Meewerken aan de nieuwe waterkerin­gsmuur op de kaaien langs de Schelde blijft onze grote ambitie. We geloven echt dat we hiervoor de meest geschikte oplossing hebben.”

 ?? FOTO LITES ?? Een impressie van hoe de grootste onderwater­filmstudio in Vilvoorde er zal uitzien.
FOTO LITES Een impressie van hoe de grootste onderwater­filmstudio in Vilvoorde er zal uitzien.
 ?? FOTO JAA ?? Aggeres-directeur Oliver Fémont en projectlei­der Jeroen Michielsen bij de poort die het water straks in de onderwater­studio moet houden.
FOTO JAA Aggeres-directeur Oliver Fémont en projectlei­der Jeroen Michielsen bij de poort die het water straks in de onderwater­studio moet houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium