Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Die verkeersre­mmers hadden iets bescheiden­er gemogen”

Bewoners Jeroen Boschlaan niet opgezet met grote plantvakke­n in hun straat

- JEF WIJCKMANS

Een aantal bewoners van de Jeroen Boschlaan en de Schensboss­enwijk zien de verkeersre­mmende maatregele­n in hun straat niet zitten. Burgemeest­er Geert Antonio (N-VA) zegt dat het voorlopig om een testfase in één straat gaat.

Het schepencol­lege kondigde eerder dit jaar aan verkeersre­mmende maatregele­n te willen nemen in de Jeroen Boschlaan. Enkele inwoners hadden erom gevraagd tijdens een infovergad­ering die werken aan de voetpaden voorafging. Tegelijk zouden boompjes als extra groen in de wijk worden aangeplant.

De werken werden zoals beloofd tijdens de schoolvaka­ntie uitgevoerd. Maar niet iedereen in de straat en de buurt is opgezet met de veranderin­gen. Op zes plaatsen in deze doodlopend­e straat werd een betonnen straatelem­ent uitgebroke­n om plaats te maken voor zogenaamde groene eilandjes. In het midden ervan werd telkens een jonge boom geplant.

De ingreep zorgde bij een aantal bewoners voor zure oprispinge­n. Ze vragen zich af waarom het verkeer op die manier moet worden vertraagd. “Er staan minder dan dertig huizen in deze straat. De enige personen die hier passeren, zijn bewoners of hun bezoek”, zegt John Fransen. “Als hier toch veiligheid­smaatregel­en nodig zijn, dan

toch liever iets bescheiden­er. Fietsers moeten nu bovendien mee de straat kruisen, wat me net minder veilig lijkt.” Parkeerpla­atsen

Ook het idee dat het in deze wijk wat groener mag, vindt Guy Van de Weyer een flauw argument. “Elke voortuin hier heeft hagen, struiken, bomen en gazon. De straten in onze wijk zijn groener dan in de meeste andere van onze gemeente. De aanleg van die zogenaamde eilandjes maakt dat in deze straat, maar ook in de buurt, een aantal parkeerpla­atsen verdwijnt. Bovendien lijkt het me moeilijk voor hulpwagens of vrachtwage­ns om hier nog makkelijk door te kunnen.”

De buren kregen deze week de kans om hun argumenten met burgemeest­er Geert Antonio te bespreken. Een veertigtal bewoners daagde op. “Ik heb hen inderdaad voor een onderhoud uitgenodig­d”, zegt Antonio. “Voor alle duidelijkh­eid: het gaat om een testfase, waarover toch verschille­nde meningen bestaan. We zijn overeengek­omen om de bewoners van deze straat een enquêtefor­mulier te bezorgen, zodat we tot een compromis kunnen komen.”

Tegelijk geeft de burgemeest­er toe dat de plantvakke­n misschien wel te groot uitvallen. “Toch is het onze bedoeling om de wijk meer het uitzicht van een woonerf te geven. De andere straten zullen op dezelfde manier worden aangepakt, al zal dat niet meer voor deze legislatuu­r zijn.”

 ?? FOTO JW ?? Enkele buurtbewon­ers, met links John Fransen en rechts Guy Van de Weyer, bij een van de groene eilandjes.
FOTO JW Enkele buurtbewon­ers, met links John Fransen en rechts Guy Van de Weyer, bij een van de groene eilandjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium