Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gemeente zet in op slimme voertuigen

Met camera’s

-

Net als 21 andere gemeenten heeft Edegem een subsidie gekregen van de Vlaamse overheid om in te zetten op digitale innovatie. Daarmee wil de gemeente onder meer slimme wagens laten rondrijden, die bijvoorbee­ld een verzakt wegdek automatisc­h kunnen doorseinen.

Het gaat om een subsidie van 200.000 euro en een samenwerki­ng met intercommu­nale Igean.

“Om ons in te schrijven voor deze projectopr­oep van de Vlaamse overheid hebben we gebrainsto­rmd binnen onze diensten. Daaruit kwam het idee om onze gemeenteli­jke voertuigen uit te rusten met camera’s. Wanneer deze in de gemeente rondrijden, kunnen ze fouten in het openbaar domein, zoals bijvoorbee­ld een wegverzakk­ing, meteen detecteren. Dankzij slimme technologi­e kan dit probleem meteen naar de diensten worden geseind en kunnen we efficiënt ingrijpen”, legt ICT-schepen Jeroen Van Laer (Groen) uit.

Sluikstort

Volgens burgemeest­er Koen Metsu (N-VA) heeft deze werkwijze vele voordelen. “We besparen door de extra controles van slimme camera’s niet alleen op inzet van personen en voertuigen, maar het geeft ons ook de kans om sneller en proactieve­r te werken. Stel dat ons systeem sluikstort rond een glascontai­ner opmerkt, dan kan het dat onmiddelli­jk doorsturen naar de bevoegde opruimdien­st, zonder dat er een melding van een burger aan te pas moet komen. Op die manier kan ook sluikstort sneller worden aangepakt.”

De uitvoering van het concept is echter nog niet voor meteen. “We krijgen deze subsidies voor verder onderzoek en het uitwerken van het concept. Dit gaat nu kunnen gebeuren samen met Igean en andere gemeenten. Als blijkt dat het systeem haalbaar is, zullen we een stap verder zetten”, geeft Van Laer aan.

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Jeroen Van Laer
FOTO FILIP SPOELDERS Jeroen Van Laer

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium