Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WAT ALS... Er geen akkoord over de Brexit komt?

Britten stilaan in paniek over “no-deal”, regering geeft advies

- PETER MIJLEMANS

De Britse regering is een tegenoffen­sief gestart om de doemscenar­io’s over een Brexit zonder overeenkom­st de kop in te drukken. Het regent al weken waarschuwi­ngen over de chaos die de Britten zal wachten bij een “nodeal”. Vervelend is echter dat de nota’s die de natie gerust zouden moeten stellen, net een aantal voorspelli­ngen bevestigen. Met als rode draad: het dagelijks leven wordt een pak duurder.

Nog tot 29 maart volgend jaar hebben de Britten en de EU om een Brexit-deal te sluiten. Maar een “no-deal”-scenario wordt met de dag realistisc­her. De voorbije weken waarschuwd­en diverse belangenor­ganisaties over de rampzalige gevolgen daarvan. Als er voor de deadline geen akkoord komt over de Brexit, dan dreigen algemene schaarste, zal het leven duurder worden en zouden zelfs zware sociale onrust en straatgewe­ld mogelijk zijn. Als antwoord stoomde de Britse regering nu tachtig technische nota’s klaar die de gevolgen schetsen van een “no-deal” op het dagelijks leven. De eerste vierentwin­tig nota’s werden gisteren door minister voor Brexit-zaken Dominic Raab vrijgegeve­n om de (lichte) paniek die is ontstaan, tegen te gaan.

Betaalprob­lemen

Toch moest hij toegeven dat het betalingss­ysteem zwaar te lijden zal krijgen door de loskoppeli­ng van het Europese betalingss­telsel. Britse burgers en bedrijven die klant zijn van Britse banken zullen dan met betaalkaar­ten in de EU niets meer kunnen aanvangen tot in de banksector een akkoord wordt gevonden. Europese toeristen in Groot-Brittannië zouden dezelfde problemen ondervinde­n. De 300.000 Britse gepensione­erden in Zuid-Europa zouden zo ook niet meer aan hun pensioen of hun ziekteverz­ekering kunnen. Financiële transactie­s vanuit Groot-Brittannië zullen daarnaast blijvend duurder worden en trager gaan. Eerder werd die vrees al geuit vanuit diverse importen exportsect­oren, met de waarschuwi­ng dat de

kosten doorgereke­nd zullen worden aan de klant. Strengere douane

Raab stelde ook een verstrengi­ng van de douanerege­ls en meer administra­tie in het vooruitzic­ht. Opvallend, want de Brexiteers beloofden eerder net het tegenoverg­estelde. Zelfs voor het importeren van Deens sperma – een voorbeeld in het rapport – zullen nieuwe geschreven afspraken gemaakt moeten worden. Om die administra­tieve last te verlichten, schoof Raab softwarepa­kketten of hulp van gespeciali­seerde firma’s naar voren, wat de factuur extra

zal opdrijven.

Logistieke problemen

De Internatio­nale Transportf­ederatie

waarschuwd­e gisteren dat zowel in de Europese als in de Britse havens chaos zal ontstaan. Leveringen zullen zwaar vertraagd worden, het aantal toegelaten oversteken door de regels beperkt. Schaarste in de Britse winkels en veel duurdere producten de eerste maanden – of langer – zouden onvermijde­lijk zijn. Raab wuifde die vrees prompt weg en sprak een bericht van The

Times tegen dat duizenden soldaten zullen worden ingezet om de bevoorradi­ng van voeding, brandstof en medicijnen te kunnen verzekeren. Hij moest wel toegeven dat de import van licht nucleair materiaal uit de EU heel moeilijk zal worden. De medische sector sloeg eerder alarm over een dreigend tekort aan bestraling­smiddelen, apparatuur en medicijnen. Gisteren vroeg de Nationale Gezondshei­dsdienst aan de farmasecto­r grote (nood)voorraden van medicijnen aan te leggen.

Toch suste Raab dat het allemaal wel mee zal vallen. Maar velen lijken hem niet te geloven. Intussen denkt nog amper 18% van de Britten dat het goed zal aflopen. Zestig procent vreest het ergste.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Minister voor Brexit-zaken Dominic Raab sust de gemoederen nu meer en meer Britten twijfelen aan een goede afloop.
FOTO EPA-EFE Minister voor Brexit-zaken Dominic Raab sust de gemoederen nu meer en meer Britten twijfelen aan een goede afloop.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium