Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zonnepanel­en dreigen minder te renderen

Invoering digitale meter bezorgt minister van Energie Bart Tommelein kopzorgen

- WIM WINCKELMAN­S

Uw zonnepanel­en dreigen straks minder op te brengen. Aanleiding daarvoor is de invoering van de digitale meter, die vanaf begin volgend jaar stelselmat­ig de bestaande meters gaat vervangen. Maar de voordelen die aan de oude meter vasthangen, kan Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) met de nieuwe meter voorlopig niet bieden.

“Wie zonnepanel­en heeft of er plaatst vóór 2021 heeft minstens vijftien jaar recht op het voordeel van de terugdraai­ende teller.” Dat beloofde Bart Tommelein bij de beslissing over de invoering van de digitale meter. Die meter heeft geen schijf meer die terugdraai­t wanneer de zonnepanel­en elektricit­eit produceren en die dus de energiefac­tuur doet dalen. Bedoeling was echter om ook met de digitale meter een gelijkaard­ige berekening te maken, zodat de bestaande eigenaars van zonnepanel­en geen nadeel zouden ondervinde­n.

Alleen kan Tommelein zijn belofte niet onmiddelli­jk hard maken. Omdat de Vlaamse regering niet volledig bevoegd is voor de elektricit­eitsprijs, kan zij het verlies ook niet volledig compensere­n. Enkel het onderdeel elektricit­eit uit de totale prijs op onze factuur is Vlaams. De distributi­enettariev­en zijn een bevoegdhei­d van de onafhankel­ijke energiewaa­khond Vreg en de btw en accijnzen zijn een federale aangelegen­heid. Op twee derde van het plaatje heeft Tommelein dus geen grip. En dus kan hij er ook geen compensati­e voor voorzien. Dat ene derde dat hij wel kan goedmaken, wordt dus wel gecompense­erd. En daarnaast schaft de Open Vld-minister ook nog het prosumente­ntarief af dat eigenaars betalen voor het gebruik van het elektricit­eitsnet. Maar dat is dus lang niet genoeg. Hoe dan ook dreigt het rendement van zonnepanel­en dus te vermindere­n. Tommelein blijft intussen bij zijn standpunt. “Wie geïnvestee­rd heeft in zonnepanel­en moet zijn of haar rendement absoluut behouden.”

 ?? FOTO MYE ?? De invoering van de digitale meter zorgt ervoor dat zonnepanel­en minder renderen.
FOTO MYE De invoering van de digitale meter zorgt ervoor dat zonnepanel­en minder renderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium