Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eén jurylid hield volledige veroordeli­ng Manafort tegen”

Aanklagers wilden ‘vuil over president’ horen, getuigt jurylid

- (rtr)

Donald Trump

President VS

“Als ik afgezet word, stort de beurs in.”

Een van de juryleden klapte gisteren op Fox News uit de biecht. Volgens haar was het duidelijk dat het de aanklager eigenlijk te doen was om ‘vuil over Trump’.

“Ik wilde niet dat Paul Manafort schuldig was, maar hij was wel schuldig. De bewijslast was overweldig­end. En niemand staat boven de wet”, getuigde een van de juryleden in het proces tegen Trumps gewezen campagnele­ider op Fox News. Paula Duncan zei dat alle juryleden Manafort op alle 18 aanklachte­n schuldig bevonden – behalve één vrouw.

Keer op keer legden de juryleden haar uit op basis van welke bewijzen zij Manafort schuldig achtten. “We wilden absoluut tot een eensgezind oordeel komen, maar het mocht niet baten. De dissidente zei dat ze “gerede twijfel” bleef koesteren over zijn schuld.

Uiteindeli­jk werd Manafort veroordeel­d op acht van de achttien misdaden die hem ten laste werden gelegd.

Spanning te snijden

De spanning in de vergaderza­al van de jury was volgens Duncan vaak te snijden. “Er vloeiden tranen.” Eerst stemde de dissidente mee met de meerderhei­d, vertelde Duncan, maar later zei ze dat ze zich onder druk gezet voelde en dat ze haar stem wilde wijzigen.

Duncan, die zichzelf een aanhanger van Trump noemde, had scherpe kritiek op de aanklagers. Ze leken verveeld. En ze gaven haar de indruk dat het hen alleen te doen was om ‘vuil boven te spitten over de president’. Volgens haar hoopten de aanklagers dat Manafort zich tegen de president zou keren.

Duncan had zelfs twee aankla- gers een dutje zien doen. Dat was in het verkeerde keelgat geschoten, aangezien zijzelf wel de hele tijd aandachtig moest blijven. Ze voegde er wel aan toe dat de aanklagers de zaak klaar en begrijpbaa­r uiteenzett­en.

Duncan geeft toe dat het feit dat Manafort besliste niet te getuigen, meespeelde in haar beslissing. De rechter had de juryleden weliswaar de opdracht gegeven om hem dat niet aan te rekenen. “We moesten ervan uitgaan dat hij onschuldig was en zich dus niet hoefde te verdedigen. Maar ik had toch graag gehoord wat hij in zijn verdedigin­g te zeggen had.”

Leerrijk voor speciaal aanklager Robert Mueller is allicht ook dat de getuigenis van de kroongetui­ge, de ex-campagneme­dewerker Rick Gates, niet geloofwaar­dig overkwam bij de juryleden. “We hebben er geen rekening mee gehouden en alleen naar de documenten gekeken.”

Als Mueller Gates nog in andere zaken wilde gebruiken, lijkt dat dus niet langer een goed idee.

Trump, de maffiabaas

Trump had niets dan lof voor Manafort, die weigerde “te breken” en “verhaaltje­s te verzinnen” en het op een akkoordje te gooien met de aanklager. Zijn gewezen raadsman Michael Cohen, die wel schuld had bekend, noemde hij daarentege­n “een slechte advocaat”.

De reactie van de president op de twee veroordeli­ngen gaf volgens The New York Times sterk de indruk hij meer bekommerd is over de gevolgen voor hemzelf dan over het feit dat er zware misdaden zijn gepleegd. Hij lijkt te denken dat hij boven de wet staat, schrijft de krant. “Hij gebruikt de taal van een maffiabaas die een eed van trouw van zijn manschappe­n eist en verwacht dat ze loyaler zijn aan de maffiabend­e dan aan hun eigen familie”, oordeelde een gewezen aanklager in de krant.

“Het heeft niets met de president te maken”, benadrukte zijn woordvoers­ter. Maar de president voelt precies toch nattigheid, want hij waarschuwd­e: “Als ik afgezet word, stort de beurs in.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Paul Manafort, de gewezen campagnele­ider van president Trump, is schuldig bevonden aan acht aanklachte­n.
FOTO BELGAIMAGE Paul Manafort, de gewezen campagnele­ider van president Trump, is schuldig bevonden aan acht aanklachte­n.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium