Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

-

Butlerscho­ol in West-Vlaamse Hertsberge; voeden we onze kinderen te vrij op en hebben we nood aan strengere regels?

Fatsoen

Een groot deel van de bevolking leert kinderen geen waarden en respect meer aan. In onze zaak maken we meermaals mee dat kinderen de boel afbreken en de ouders dat normaal vinden. Ook steeds meer volwassene­n zijn onbeleefd en onrespectv­ol naar anderen. Mijn kinderen zijn met fatsoen grootgebra­cht en mijn kleinzoont­je ook. Hij heeft een fonologisc­h probleem waardoor zijn spraak achterstaa­t, maar zegt steeds: dank u, alstublief­t en smakelijk eten. Wat veel kinderen zonder spraakacht­erstand niet over hun lippen krijgen.

MARTINE VANDENDRIE­SSCHE, DEURNE

Nederland

Ik heb vijf jaar in Kortrijk gewoond en woon nu vier jaar in Brecht. Maar ik ben van origine Nederlands­e. Zoals de meeste Vlamingen tegen mij zeggen, voeden Nederlande­rs hun kinderen te vrij op. Maar ik ben van mening dat je kinderen door het goede voorbeeld te geven nooit te vrij kunt opvoeden. Wat ik mijn kinderen wel leer, is eerlijkhei­d en zaken kunnen beredenere­n. Dat is in mijn optiek niet te vrij. Persoonlij­k vind ik Vlaamse kinderen vaak ‘het achter de ellebogen hebben’: ten overstaan van hun ouders doen ze flink. Maar als die er niet zijn, misdragen ze zich. Ik heb liever dat mijn zonen eerlijk in mijn gezicht zeggen wat ze vinden. En ze weten dat ze zich bij anderen nog meer welgevoege­lijk dienen te gedragen.

INGRID FREERICKS, BRECHT

Toekomstig­e artsen

Ik vind persoonlij­k dat we onze kinderen te vrij opvoeden. Zelf heb ik twee kinderen van 5 & 6 jaar en ik doe aan co-ouderschap. Bij hun vader worden ze in al hun vrijheid opgevoed. Wat voor stribbelin­gen zorgt omdat ikzelf voor een strenge opvoeding ben. Als ik tegenwoord­ig de jeugd zie, denk ik: zijn dat onze toekomstig­e artsen? Ik wil hierbij duidelijk maken dat ik mijn kinderen ook hun vrijheid geef, maar ze moeten hun respect, beleefdhei­d en orde bijhouden. Ik zou ook niet willen dat ik ze nu vrij opvoed, en dat ze binnen tien jaar met hun kop tegen de muur lopen omdat ze dan opeens volgens de regels moeten lopen.

LISA DEGROOTE, GENT

Nonnenscho­ol

Zelf ging ik naar een nonnenscho­ol in de jaren stillekes – ik ben nu 70 jaar – maar toen was er discipline en kregen wij les in beleefdhei­d en etiquette. Ik zeg niet dat het nu allemaal zo strikt moet gaan, maar een goed opgevoed kind (ook van thuis uit) is zo veel aangenamer en gemakkelij­k voor ouders en omgeving, maar vooral ook voor zichzelf.

DIANA DE WITTE, BORGERHOUT

Afblaffen

De huidige generatie kinderen heeft zeker nood aan strengere regels. Ik ben een 65-jarige en heb steeds respect getoond voor mijn ouders. Het is onvoorstel­baar hoe sommige pubers hun ouders nu afblaffen als ze hun goesting niet krijgen.

RITA VAN DAELE, WIJNEGEM

Legerdiens­t

Vorige maand stapten we op de bus en mijn dochter zei: goedemorge­n, mijnheer de buschauffe­ur. Die viel bijna van zijn stoel en zei dat hij dat al lang niet meer gehoord had. Dat wil wat zeggen. Ps: de dienst- plicht mogen ze terug invoeren voor de jongeren.

AGNES JAMBERS, LIER

 ?? FOTO KURT DESPLENTER ??
FOTO KURT DESPLENTER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium