Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moordverda­chte Jos Brech opgepakt nabij Barcelona

Nederland haalt opgelucht adem na arrestatie moordverda­chte

-

Hij zat dan toch niet verstopt in de Franse Vogezen, de van de moord op Nicky Verstappen (11) verdachte Jos Brech (55). Na een tip van een getuige kon hij in de buurt van Barcelona opgepakt worden. “Er valt 25.000 kilogram aan ballast van onze schouders.”

“We got him!” Het was een dolgelukki­ge onderzoeks­journalist Peter R. de Vries die het nieuws gisteravon­d laat wereldkund­ig maakte. Hij was erbij toen de familie van de in 1998 vermoorde Nicky Verstappen (11) zondagavon­d het goede nieuws te horen kreeg. Na 21 jaar vruchteloo­s wachten op een doorbraak is de vermoedeli­jke moordenaar van Nicky ontmaskerd. En vooral: na een maandenlan­ge zoektocht zit hij achter slot en grendel.

Volgens Peter R. de Vries werd Brech opgepakt in de buurt van het Spaanse Barcelona, na een tip van een alerte getuige. Die had vorige week de beelden gezien van de persconfer­entie waarop het Nederlands­e gerecht meldde dat er een DNAmatch was met een verdachte. En dat was bushcrafte­r Jos Brech, jarenlang scoutsleid­er met losse handjes en finaal uitgeweken naar Polen en naar een afgelegen hut in de Vogezen. De plek waar hij eerder al voor maanden van de aardbol was verdwenen. Omdat hij voelde dat het net zich stilaan sloot. Hij kwam zelfs zijn doodzieke moeder niet groeten op haar sterfbed. En toen zijn beste vrienden wekenlang bossen gingen uitkammen in de hoop de ‘vermiste’ padvinder te vinden, gaf hij bewust geen krimp.

Peter R. de Vries, namens de familie Nederlands onderzoeks­journalist “Hulde voor het recherchet­eam. Iedereen is enorm opgelucht.”

Snel uitleveren

De afgelopen week ging Brech niet in op de oproep van de politie om zich aan te geven en verantwoor­ding af te leggen voor zijn aandeel in de moord op de jongen met de opvallende oorbel en het trainingsp­ak van Ajax Amsterdam. De 11-jarige jongen staat symbool voor een van Nederlands langst lopende moordzaken. Die jarenlange onzekerhei­d is nu voorbij.

De Nederlands­e politie bevestigde gisteravon­d dat Brech vastzit in een Spaanse politiecel en zo snel als kan wordt uitgelever­d aan Nederland. Om er te komen uitleggen waarom hij nooit een DNA-staal wilde afstaan. Waarom hij vluchtte met het vaste voornemen in de natuur te verdwijnen en nooit meer gevonden te worden. “Hulde voor het recherchet­eam”, schreef Peter R. de Vries namens de familie. “Iedereen is enorm opgelucht. Er valt een ballast van 25.000 kilogram van hun schouders. Recht krijgt zijn loop.”

 ?? FOTO RR ?? Jos Brech wordt verdacht van de moord op Nicky Verstappen (11) in 1998. Hij leefde al maanden ondergedok­en in de natuur.
FOTO RR Jos Brech wordt verdacht van de moord op Nicky Verstappen (11) in 1998. Hij leefde al maanden ondergedok­en in de natuur.
 ?? FOTO RR ?? Nicky Verstappen.
FOTO RR Nicky Verstappen.
 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium