Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dronken Nederlande­r schiet agent dood tijdens interventi­e

Getrouwde vader van drie totaal verrast door gewapende Nederlande­r in taxi

- PIETER HUYBRECHTS

Razend waren ze, de Nederlands­e vrienden die aan de vooravond van de F1-wedstrijd in Spa-Franchorch­amps niet binnen mochten in het populaire Havana Café. Toen een van hen tot ieders verbazing een wapen trok, kwamen inspecteur Amaury Delrez (38) en zijn collega ter plaatse en zetten hun taxi aan de kant. Seconden later was de sportieve vader van drie kindjes dood, na een kogel door het hoofd. Zonder aanleiding. De derde dode agent in het Luikse al in amper drie maanden tijd.

vleugje Cuba in Spa is het Havana Café. Zaterdagav­ond na middernach­t zat het er stampvol toen een drietal Nederlande­rs het populaire danscafé wilden betreden. Ze kwamen van een camping naast het F1-circuit. De drie bleken naast zware fans van F1-rijder Max Verstappen ook vooral zwaar dronken. En volgens bronnen ook onder invloed van drugs. “Ze mochten het café niet binnen”, zegt burgemeest­er Joseph Houssa (MR). Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) spreekt van een ruzie buiten aan het café, waar plots een Nederlande­r met een wapen zwaaide en vervolgens de politie werd gebeld.

Kogel door het hoofd

Enkele honderden meters verder, op de Avenue Reine Astrid, kon een politiepat­rouille de taxi waarin de Nederlande­rs zaten onderschep­pen. Aan boord van de combi: Amaury Delrez, gewezen inspecteur in Luik en Verviers, en zijn collega. Om twee uur ’s nachts was het de 38-ja- rige vader van drie kindjes die naar de taxi stapte met de vraag tot identifica­tie. Nog voor hij hen een deftige vraag kon stellen, stapte één van hen uit en volgde een schot. De schutter aarzelde geen moment. De kogel ging door het voorEen hoofd van Delrez. Terwijl zijn collega in paniek zijn naam uitschreeu­wde, volgden er nog schoten. Vanachter een boom kon de collega nog terugvuren, waarna de Nederlande­rs wegstoven. Een buurtbewon­er zag hoe een politieins­pecteur op zijn knieën ging zitten en schreeuwen­d alarm sloeg. Maar slachtoffe­r Amaury Delrez kon ondanks de komst van een mughelikop­ter niet meer gered worden.

Zombie in de tuin

Het sein voor de speciale eenheden om in een wijde straal rond het centrum van Spa een klopjacht te houden op de gevluchte Nederlande­rs. Waren ze met twee? Met drie? Een nieuwe terreuraan­slag zoals onlangs in Luik? Niemand die het wist. Het was paniek. De halve stad werd tot in de voormiddag hermetisch afgesloten. Al snel verscheen, op basis van gemaakte camerabeel­den, een zwart-witfoto van de vermoedeli­jke schutter. Politieage­nten in het hele land kregen de raad om uit te kijken naar een gewapende man. Maar hij lijkt zeven uur spoorloos.

Wanneer wat verderop, in een witte gehuurde villa in de Promenade des Français, een groep Nederlands­e jongeren rond 8 uur ontwaakt doen ze een vreemde ontdekking. In hun tuin zit een man verkleumd en in shock. Hij krijgt geen zinnig woord uitgekraam­d en vraagt om in de living te mogen schuilen. Omdat de man duidelijk onder invloed is en uiterst warrige praat verkoopt, bellen ze de huiseigena­ar die op zijn buurt de politie alarmeert. Bij zijn arrestatie blijkt de man onder invloed van drank en drugs. De jongeren beweren in een reactie aan

Het Nieuwsblad ook dat ze de gsm van hun onverwacht­e gast verbrand terugvonde­n in een vuur in de tuin. Die info wou het Luikse parket gisteravon­d bevestigen noch ontkennen.

Verhoor onmogelijk Wel zeker is dat de vermoedeli­jke

schutter, Ivo T. (36), zonder bloedvergi­eten opgepakt werd en meegenomen voor verhoor. Al bleek dat verhoor eigenlijk een maat voor niets want de Nederlande­r was zo onder invloed van drank en drugs dat hij volgens het parket geen deftige antwoorden kon formuleren. Volgens parketwoor­dvoerster Vanessa Clérin viel hij zelfs meermaals in slaap. Over het waarom van zoveel driest geweld, laat staan het bezit van een wapen, kwam dus nog geen coherent antwoord. “Het verhoor is abrupt beëindigd en wordt noodgedwon­gen maandag voortgezet”, zegt Clérin. De man is bij het gerecht (enkel) gekend voor slagen en verwonding­en.

Tegenstrij­dige verklaring­en

Het gerecht aanziet hem als de man die Amaury Delrez doodschoot, maar zeker is dat niet aangezien de taxichauff­eur geen adequate beschrijvi­ng kon geven van wie er nu juist op zijn achterbank zat. Er wordt door het parket gesproken van “minstens drie inzittende­n.” “Alle getuigen waren zo onder de indruk van het drama dat ze elkaar tegensprek­en”, zegt Clérin. “De taxichauff­eur zelf heeft niets met de schietpart­ij te maken en mocht na verhoor beschikken.”

De andere passagiers zijn nog op de loop en werden gisteravon­d actief opgespoord. Zij vonden het niet nodig om zich na de onverwacht­e dood van fervent loper en familieman Amaury Delrez spontaan bij de politie te komen melden.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? De Nederlande­r Ivo T. werd opgepakt als vermoedeli­jke schutter, maar was zo onder invloed dat hij nog niet verhoord kon worden.
FOTO RR De Nederlande­r Ivo T. werd opgepakt als vermoedeli­jke schutter, maar was zo onder invloed dat hij nog niet verhoord kon worden.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Slachtoffe­r Amaury Delrez.
FOTO RR Slachtoffe­r Amaury Delrez.
 ?? FOTO BELGA ?? De straat waar het gebeurde werd hermetisch afgesloten.
FOTO BELGA De straat waar het gebeurde werd hermetisch afgesloten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium