Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Te stil over transmigra­nten

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

Eerst was er Kruibeke, waar de politieche­f openlijk toegaf dat de controles op transmigra­nten te veel werden voor zijn korps. Staatssecr­etaris Theo Francken stapte even uit zijn rol van onvermoeib­are buitenwipp­er van illegalen en erkende in zijn blog ‘Theo tuurt’ dat er geen directe oplossing is voor het probleem. Van veel transmigra­nten is niet geweten vanwaar ze komen of ze komen uit landen naar waar niet kan worden uitgewezen. Hen voor onbepaalde tijd opsluiten in een gesloten centrum is geen optie. Hoe lang zou je dat doen? Maanden? Jaren? Een soort van Guantanamo creëren hier, een moeras van juridische en humanitair­e problemen?

Nu is er de klacht van de inwoner van Wommelgem, die voortduren­d transmigra­nten ziet passeren over zijn grond naar het parkeerter­rein van Ranst.

Dat is natuurlijk een situatie die onbehaagli­jk stemt. De transmigra­nten doen niemand kwaad, ze hebben er vaak helse maanden opzitten en niemand zou met hen willen ruilen. Hun aantal moet ook niet overdreven worden. Vermoedeli­jk gaat het om honderden mensen. Omdat ze telkens opnieuw langs dezelfde trajecten proberen om naar Engeland te geraken, lijken het er veel meer. Maar je kunt er als samenlevin­g ook niet gewoon bij blijven staan en ernaar kijken. Om het nog ingewikkel­der te maken is er het door duizenden sympathisa­nten gesteunde Burgerplat­form, dat elke dag transmigra­nten eten en onderdak biedt. Zij doen dit puur vanuit humane motieven.

Het leidt tot de bizarre situatie dat mensen eerst geholpen worden en vervolgens achterna gezeten door de politie. Het doet denken aan het verhaal van migranten in Calais destijds die daar slaapzakke­n of dekens kregen van hulporgani­saties, die ze later als ze in West-Vlaanderen betrapt werden aan een parking of haven weer moesten afgeven. Iedereen wijst naar Europa als enige oplossing. In afwachting blijft een intern constructi­ef politiek debat uit. Aan N-VA-kant wordt met spierballe­n gerold - is het niet in het beleid, dan in tweets - aan de andere kant worden onrealisti­sche argumenten gebruikt (‘overtuig hen gewoon om hier asiel aan te vragen’), tussen beide kanten in blijft het vooral stil. Maar tegenover burgers die niet meer weten wat ze met de situatie aan moeten, kun je niet blijven zwijgen - of in slogantaal roepen of met loze beweringen afkomen. Wat kan er concreet in Wommelgem en Ranst gedaan worden? Iemand?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium