Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vastklampe­n of doodgaan”

Twee vissers sterven bij schipbreuk , drie anderen worden gered door cruiseschi­p

- TIM LESCRAUWAE­T, TOMMY HUYGHEBAER­T

Het was zaterdagmi­ddag al geen succes geweest. De vangst was de trip naar de noordooste­lijke Engelse kust, toch een 170-tal kilometer van thuishaven Zeebrugge, helemaal niet waard geweest. En dan sloegen de netten ook nog eens in het zand, zoals dat in het West-Vlaams vissersjar­gon heet.

“Dat gebeurt op zich wel vaker”, zegt Dirk Coolsaet (52) uit Oudenburg. Hij heeft 38 jaar dienst in de visserij op zijn conto en overleefde de ramp. “Maar deze keer werden de netten wel heel erg zwaar en door het getij en de kracht van de zee werd het schip op die manier scheef getrokken. Het gebeurde allemaal in vijftien seconden. Voor ik het wist, moest ik me vastklampe­n terwijl ik steeds maar in het water geslagen werd. Ik dacht dat het met me gedaan was.”

Geen enkele kans

Zelfs toen Roger Zoete, zijn collega en de man naar wie al zijn hele visserslev­en opkeek, duidelijk in de problemen zat, kon Dirk niet ingrijpen. “Roger hing lager dan ik. Hij stond aan dek toen de boot kapseisde en had zich nog net kunnen vastklampe­n. Maar omdat hij lager hing, zat hij zeer snel onder water. Ik kon niks doen. Want loslaten zou mijn dood geweest zijn.” Vijf minuten later zag Dirk zijn kameraad levenloos wegdrijven. Ook het lichaam van schipper Kurt Slabinck zag hij plots weer boven water komen. Volgens Coolsaet had de gezagvoerd­er van de Sonja geen overleving­skansen. “Op het moment dat het schip kapseisde zat Kurt in zijn stuurhut. Wellicht sloeg hij tegen het raam van zijn cabine. Hij maakte geen kans.”

Net wanneer Dirk Coolsaet dacht dat ook hij zou sterven, kwam plots het reddingsvl­ot bovendrijv­en. Samen met Luc Heyneman en Pascal Pincket slaagden hij erin om hun reddingsva­artuig op te blazen en los te snijden van hun gekapseisd­e vissersboo­t. Het duurde toen nog bijna vier uur voor ze een tanker voorbij zagen varen. Maar de crew daarvan reageerde niet op de vuurpijl die de drie als noodsignaa­l afschoten. Dat deed de bemanning van een cruiseschi­p even verderop wel. “Die ging onmiddelli­jk op zoek naar ons. Ik kan niet genoeg benadrukke­n hoe dankbaar wij daarvoor zijn. Ze slaagden er zelfs in om ons aan boord te halen en gaven ons droge kleren.”

Troost

Zondagmidd­ag werden de lichamen van de twee verdronken vissers gevonden na een urenlange zoektocht door de Engelse kustwacht. Dat gebeurde in de omgeving van de plaats waar de Z.19 Sonja een dag eerder rond 16.30u was gekapseisd. Hun families thuis wisten toen al dat ze geen goed nieuws zouden ontvangen. Maar dat was nog altijd beter dan geen nieuws. “Het is een troost dat zijn lichaam werd teruggevon­den”, zegt Muriel Goegebeur, de weduwe van schipper Kurt Slabinck. “Zo kunnen we op een mooie manier afscheid van hem nemen.” Ze omschrijft haar man als iemand die sinds zijn vijftiende met hart en ziel leefde voor de visserij. Een onbevreesd­e schipper. Niet bang van de zee en de gevaren. Ook al had hij in zijn carrière al heel wat

meegemaakt.

Pensioen

Roger Zoete (60) droomde stilaan wel van zijn afscheid van het zware visserslev­en. Zeker na een ongeval twee jaar geleden waarbij hij van de kade meters lager op het dek van de vissersboo­t viel en vier dagen in een coma belandde. “Hij droomde van zijn pensioen: werken in de tuin, voetballen met zijn kleinzoon, tijd maken voor de

mensen die hij altijd achterliet als hij op zee moest”, zegt zijn dochter Jesica Zoete. “Ook op belangrijk­e momenten in het leven was hij vaak afwezig.”

Roger Zoete had daarom beslist dat hij aan zijn laatste jaar bezig was. Maar de zeebonk kon moeilijk nee zeggen. Zelfs al had hij sinds zijn ongeval meer angst om op zee te gaan. “Ook toen hij gevraagd werd om op de Z.19 een vervanging te doen omdat iemand van de bemanning afzegde, stemde hij in. Want normaal vaart mijn vader niet met de Sonja. Zijn eigen schip ligt nu een tijdlang in de haven voor een herstellin­g. Daardoor kon hij deze keer wel mee.” Jesica is over een ding duidelijk. “Hier valt niemand iets te verwijten. Behalve de genadeloze zee. Ze zeggen zo vaak dat de zee geeft en neemt. Dat is niet zo. De zee neemt alleen maar.”

Dirk Coolsaet Overlevend­e “Voor ik het wist, moest ik me vastklampe­n terwijl ik steeds maar in het water geslagen werd. Ik dacht dat het met me gedaan was.”

 ?? FOTO RR ?? Het waren allemaal ervaren rotten in de visserij. Maar dat kon hen zaterdag niet redden, toen de vissersboo­t Z.19 Sonja voor de Engelse kust kapseisde. Schipper Kurt Slabinck en Roger Zoete hadden geen schijn van kans. De drie andere opvarenden klampten zich vast en overleefde­n de schipbreuk wel. “Het is hard om iemand te zien afdrijven.” De drie overlevend­en Luc Heyneman, Pascal Pincket en Dirk Coolsaet, in het vlot waarmee ze vier uur ronddobber­den voor een cruiseschi­p hen oppikte.
FOTO RR Het waren allemaal ervaren rotten in de visserij. Maar dat kon hen zaterdag niet redden, toen de vissersboo­t Z.19 Sonja voor de Engelse kust kapseisde. Schipper Kurt Slabinck en Roger Zoete hadden geen schijn van kans. De drie andere opvarenden klampten zich vast en overleefde­n de schipbreuk wel. “Het is hard om iemand te zien afdrijven.” De drie overlevend­en Luc Heyneman, Pascal Pincket en Dirk Coolsaet, in het vlot waarmee ze vier uur ronddobber­den voor een cruiseschi­p hen oppikte.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? De Z.19 Sonja.
FOTO RR De Z.19 Sonja.
 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? De twee slachtoffe­rs: Roger Zoete (links) en schipperKu­rt Slabinck.
FOTO'S RR De twee slachtoffe­rs: Roger Zoete (links) en schipperKu­rt Slabinck.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium