Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook wie al boekte, betaalt bij Ryanair bij voor trolley

Test Aankoop verklaart onmiddelli­jke toepassing onwettig

-

Ook reizigers die nu al hun vliegticke­ts bestelden voor de periode ná 1 november bij Ryanair, zullen volgens de klantendie­nst van de lagekosten­maatschapp­ij 8 euro extra moeten bijbetalen om een trolley mee op het vliegtuig te nemen. Volgens Test Aankoop mag die eenzijdige wijziging van de overeenkom­st in principe niet.

Heel wat reizigers hebben hun vliegticke­ts voor een vlucht met Ryanair geboekt lang voordat de vliegmaats­chappij de zoveelste toeslag bekendmaak­te. In tijden van ander geldende voorwaarde­n dus. Zij vragen zich af of ze vanaf november 8 euro extra zullen moeten betalen en toch hun trolley in de bagageruim­te moeten achterlate­n. Volgens een chat met de klantendie­nst van Ryanair zullen die reizigers dat inderdaad moeten doen. Ook als je vóór de bekendmaki­ng boekte. Ook al krijg je van de klantendie­nst wel een sorry aangeboden “voor het ongemak”.

Dat mag in principe niet, volgens Test Aankoop. “De onmiddelli­jke toepassing van de gewijzigde regel, zeker op vluchten die reeds geboekt waren voor de wijziging, komt neer op een eenzijdige wijziging van de overeenkom­st.”

Zij zijn ervan overtuigd dat de toepasseli­jke voorwaarde­n diegene zijn van het tijdstip van boeking. De consument moet immers ten volle geïnformee­rd zijn over de essentiële onderdelen van die boeking. Test Aankoop ziet de bagage en de prijs als twee belangrijk­e onderdelen van de overeenkom­st die afgesloten wordt tussen de reiziger en de vliegtuigm­aatschappi­j.

Aan boord geweigerd

De bewering van de medewerker van Ryanair in de chat is volgens Test Aankoop dan ook tegen de wet. Maar de vereniging vreest dat de reiziger die vanaf 1 november weigert de meerprijs te betalen, door de crew zal geweigerd worden om aan boord te stappen van het vliegtuig. En wie zal zijn leuk reisje voor enkele euro’s laten schieten?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium