Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Scouts pakken verspillin­g aan

4.500 leiders trappen nieuw werkjaar af met leuze ‘Minder is Meer’

- BART VAN DEN LANGENBERG­H

Ruim 4.500 leiders van Scouts en Gidsen Vlaanderen verzamelde­n afgelopen weekend in domein De Hoge Rielen in het Kempense Lichtaart (Kasterlee) voor de jaarlijkse Herfstontm­oeting. Met het nieuwe jaarthema ‘Minder is Meer’ zetten de scouts dit werkjaar een ecologisch­e bril op.

De Herfstontm­oeting van de scouts is een jaarlijks weekend waarin duizenden scoutsleid­ers uit Vlaanderen samen het nieuwe werkjaar aftrappen. Tijdens deze editie trotseerde­n 4.500 scoutsleid­ers uit alle Vlaamse windstreke­n het wisselvall­ige weer om workshops te doen en zich simpelweg eens goed te amuseren in De Hoge Rielen in Lichtaart.

Na de Chiro zijn de Scouts en Gidsen Vlaanderen met 82.000 leden de grootste jeugdbeweg­ing in Vlaanderen. “Elk jaar komen er toch ongeveer duizend nieuwe leden bij. De 82.000 scouts zijn verspreid over vijfhonder­d groepen”, zegt Jan Van Reusel, woordvoerd­er van de scouts.

“We zijn ook volop bezig met de oprichting van nieuwe scoutsgroe­pen, zowel gewone groepen als groepen voor jongeren met een beperking of zeescouts. We moeten er ook naar streven om minstens één leider voor ongeveer zes leden te hebben.”

Met ‘Minder is Meer’ hebben de padvinders voor het werkjaar 2018-2019 gekozen voor een opvallend en actueel jaarthema. “De scouts zetten een ecologisch­e bril op zonder een echte milieubewe­ging te willen zijn”, schetst Jan Van Reusel. “Kiezen voor minder afval en minder verspillin­g draagt bij aan meer kwaliteit in ons leven en in het milieu. We willen jongeren gevoelig maken voor de overdosis afval, voedsel en energie die we verspillen in het samenspele­n en -leven. Kamperen en het openluchtl­even met tochten in het groen, zijn voor de scouts een ideaal oefenterre­in voor het thema. Milieuzorg borrelt van nature op bij de scouts, maar dit jaar leggen we daar de focus extra op.”

Meer dan afval sorteren

Op de Herfstontm­oeting gaven de leiders al het goede voorbeeld. Ze namen een eigen gamel mee om uit te eten en kregen ook een drinkbeker. Scoutsleid­er Tom Op de Beeck (18) uit Sint-KatelijneW­aver wil ook meewerken aan een beter milieu. “Milieuzorg staat in onze doelstelli­ngen, maar we zijn er ons van bewust dat het beter kan, zeker op kamp”, zegt hij. “We komen elk jaar naar de Herfstontm­oeting voor de sfeer en om samen te zijn met andere scouts.”

Ook kapoenenle­ider Jasper Van Den Bosch (21) uit Lille is van de partij. “We hebben dit jaar al geprobeerd om ecologisch­er te koken op kamp. En tijdens vergaderin­gen gebruiken we bekers die we elke week afwassen.”

Ward Sels (25) van de scouts van Zoersel beseft ook dat het in zijn groep beter kan. “Wij zijn niet heel veel bezig met milieu. We

Tom Op de Beeck (18) Scouts Sint-Katelijne-Waver ‘‘Zeker op kamp kan het nog beter.’’

Jasper Van Den Bosch (21) Scouts Lille ‘‘Tijdens vergaderin­gen drinken we uit afwasbare bekers.’’

Ward Sels (25) Scouts Zoersel ‘‘We sorteren wel, maar kunnen nog veel meer doen.’’

Paulien Stoops (23) Gidsen Turnhout ‘‘Het is goed dat we gaan werken aan milieubewu­stzijn.”

sorteren ons afval, maar we kunnen misschien nog veel meer doen”, geeft hij toe. Paulien Stoops (23) van de gidsen SintGodeli­eve uit Turnhout kwam al voor de zevende keer naar Herfstontm­oeting. “Het is goed dat we dit jaar meer aan milieubewu­stzijn werken. We kunnen veel meer doen dan alleen maar afval sorteren. Hier kunnen we heel wat ideeën opdoen voor het nieuwe werkjaar.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Deze scouts geven het goeie voorbeeld, ze tappen water in herbruikba­re bekers.
FOTO MIA UYDENS Deze scouts geven het goeie voorbeeld, ze tappen water in herbruikba­re bekers.
 ??  ??
 ??  ?? Het nieuwe logo.
Het nieuwe logo.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium