Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bioscoop van de toekomst lokt u met concerten, series en films met geur

Kinepolis lanceert opvallende ideeën om meer volk naar de zalen te trekken

- ANTON GOEGEBEUR

Het bioscoopbe­zoek staat deze zomer op een laag pitje. Daar zitten hittegolve­n en Rode Duivels voor iets tussen, maar Kinepolis broedt ook op enkele opvallende ideeën om meer mensen naar de filmzaal te lokken. “Naar de film gaan moet opnieuw een avondje uit worden”, vertelt woordvoerd­er Anneleen van Troos.

1. Filmzaal zonder stoelen

Neen, het is geen buitenspor­ig plan om zo veel mogelijk mensen in een filmzaal te krijgen ten koste van al het comfort. Kinepolis wil zich niet profileren als de Ryanair onder bioscoopui­tbaters, maar hoopt bioscoopga­ngers aan het dansen te krijgen. Opera in de Cinema bereikt al een tiental jaar een publiek, dus waarom ook geen popconcert­en afspelen of zelfs live streamen? “In Madrid wordt momenteel de eerste zaal omgebouwd”, vertelt Van Troos. Het is afwachten of dat een succes wordt en ook België een zaal krijgt zonder zitjes.

2. Series in de bioscoop

Twee uur in de cinema is volgens topman Eddy Duquenne van Kinepolis voor veel jongeren te lang. “De jongeren gaan anders uit dan wij vroeger”, vertelt hij in De Tijd.

“Ze doen verschille­nde activiteit­en op een avond. Een film van twee uur past daar niet in.” Wat past dan wel? Een aflevering van een reeks, denkt Duquenne. Series bekijken op het grote scherm kan nog niet, maar daar kan veranderin­g in komen. Kinepolis voert voorzichti­ge gesprekken met streamingd­ienst Netflix.

3. Multicultu­rele programmat­ie

Niet iedereen smaakt de Amerikaans­e blockbuste­rs. Kinepolis wil de schier eindeloze reeks sequels uit Hollywood doorbreken met films elders uit de wereld. “We doen dit al enkele jaren met Turkse en Indische blockbuste­rs. We hebben ook een eerste Chinese film in de zalen gebracht”, zegt Van Troos. Uit China verwacht de bioscoopui­tbater veel nieuw aanbod. “We denken dat voor die films een publiek bestaat.”

4. Overtuigen met extra’s

Grotere ‘cosy seats’, betere beelden geluidskwa­liteit met laser ultra, immens grote schermen in IMAX-zalen, en vergeet 3D: Belgische filmzalen hebben sinds eind vorig jaar ook 4DX. Daar moeten bewegende stoelen en omgevingse­ffecten zoals geur en wind de beleving verzekeren. “Niet iedereen zal dat tof vinden, maar het draait wel goed”, vertelt Van Troos. “Met het diverse aanbod proberen we bezoekers te overtuigen

om naast het standaardt­arief te betalen voor een extra ervaring.” 5. Verwacht geen voetbal

Twee jaar geleden was het EK voetbal behalve op tv ook te zien op de schermen van Kinepolis. Het WK haalde begin deze zomer het witte doek niet. Dat zal komende edities niet snel veranderen, want het EK trok te weinig kijkers, aldus Duquenne in De

Tijd. “Bovendien is het niet evident om de rechten te verwerven en moeten de wedstrijde­n in een ander formaat worden opgenomen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium