Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uitgewezen student krijgt zijn visum

Tumko (20) mag na half jaar in Mongolië terugkeren om zijn lessen aan Universite­it Antwerpen te hervatten

- BRITT PEETERS

Tumurochir Purevjav (20), alias Tumko, heeft eindelijk een visum te pakken. De student Projectont­wikkeling aan de Universite­it Antwerpen werd in maart uitgewezen naar Mongolië. Zijn vrienden organiseer­den acties en een grootschal­ige petitie, die mogelijk mee heeft geleid tot zijn uiteindeli­jke visum. Begin september stapt hij op het vliegtuig terug naar Antwerpen.

Het wachten is voorbij: Egon De Bruyn en Florentijn Vandecaste­ele kunnen binnenkort eindelijk hun goede vriend Tumko verwelkome­n. In maart werd Tumko uitgewezen naar zijn thuisland Mongolië, waar hij acht jaar geleden met zijn moeder vertrok. Ze werden telkens geweigerd voor een verblijfsv­ergunning in ons land en daarom werd Tumko in maart gearrestee­rd. Hij verbleef een paar dagen in het gesloten centrum voor illegalen in Steenokker­zeel, waarna hij op het vliegtuig werd gezet richting de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaata­r.

Grote verrassing

“Het nieuws kwam als een grote verrassing”, zegt Egon. “We hadden totaal geen idee wanneer Tumko eindelijk eens goed nieuws zou krijgen. Via een website kon hij de procedure volgen van zijn paspoortaa­nvraag. Maar dat gold niet voor de aanvraag van het studentenv­isum.”

In Mongolië is geen Belgische ambassade, daarom moest Tumko naar de ambassade in China. “Toen hij daar zijn paspoort mocht ophalen, werd ook het studentenv­isum meegegeven. Voor Tumko zelf was dat dus ook een grote verrassing.”

Egon en Florentijn startten destijds een petitie voor Tumko om hem snel terug thuis te krijgen. “Tumko heeft alle brieven die we maakten en de meer dan drieduizen­d handtekeni­ngen van de petitie meegegeven bij zijn aanvraag. Misschien heeft dat wel geholpen. We hebben het alleszins met veel plezier gedaan.”

Verder studeren Terwijl Tumko in Mongolië zat, bleef Egon met hem contact houden.

“We hebben vooral gechat via Messenger, want bellen was moeilijk. De hele periode bleven we er vertrouwen in hebben dat Tumko zou terugkeren. Maar het enige wat we konden doen, was afwachten.”

Op 6 september vliegt Tumko terug naar België. Zijn moeder heeft meteen een vliegticke­t voor hem gekocht.

“Vermoedeli­jk zal hij ook meteen kunnen herbeginne­n aan de universite­it. Zijn studentenv­isum loopt nu tot januari, maar dat zou verlengd kunnen worden. Het gaat echt deugd doen om hem terug te zien, want toen hij gearrestee­rd werd hebben we niet eens afscheid kunnen nemen.”

 ?? FOTO RR ?? Voor zijn medestuden­ten kwam het nieuws in maart als een schok. Ze konden geen afscheid meer nemen en stelden alles in het werk om Tumko terug te krijgen.
FOTO RR Voor zijn medestuden­ten kwam het nieuws in maart als een schok. Ze konden geen afscheid meer nemen en stelden alles in het werk om Tumko terug te krijgen.
 ?? FOTO RR ?? Tumko bij zijn aankomst in Mongolië.
FOTO RR Tumko bij zijn aankomst in Mongolië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium