Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We moeten ons hier als club samen doorheen slaan”

Drama voor Berchem Sport: overgeblev­en deel stadion afgekeurd na controle, stad bouwt noodtribun­e

- JAN BARTOSIK

Het zijn donkere dagen voor Berchem Sport. Na de afbraak van de drie grote staantribu­nes, blijkt nu dat de overgeblev­en zittribune niet meer gebruikt mag worden. Een bijkomende stabilitei­tscontrole bracht aan het licht dat de structuur niet langer veilig is. De stad bouwt half september een tijdelijke noodtribun­e met 669 plaatsen. De eerste thuiswedst­rijd moet de club op verplaatsi­ng spelen.

De plannen voor het Ludo Coeckstadi­on zijn al langer bekend. De club krijgt volgend jaar een nieuwe overdekte staantribu­ne en de oude zittribune wordt gerenoveer­d. “Die plannen blijven ongewijzig­d”, zegt Tom Brees, kabinetsad­viseur van sportschep­en Ludo van Campenhout (N-VA). “Omdat we wilden weten welke zaken gerenoveer­d moeten worden, werden er bijkomende controles uitgevoerd. In het rapport van de brandweer stond dat er een stabilitei­tsonderzoe­k moest gebeuren. Uit dat grondige, externe onderzoek is gebleken dat onder meer de metalen platen corrosie vertonen en dat de houten steunen aangetast zijn. Daarom heeft de burgemeest­er beslist de tribune te sluiten. De faciliteit­en onder het bouwwerk blijven wel toegankeli­jk.”

De stad laat nu extra controles uitvoeren. “Dat onderzoek zal ook de verborgen kantjes blootlegge­n. Misschien kunnen we binnenkort, mits we enkele ingrepen doen, al een deel opnieuw vrijgeven. Maar we moeten het onderzoek afwachten, en pas daarna weten we of de renovaties financieel haalbaar zijn. Wie weet, is een nieuwe tribune zelfs interessan­ter. Maar voorlopig blijft renovatie het vooropgest­elde plan.”

Hoe kan dat de stad, als eigenaar van het stadion, het probleem niet eerder opmerkte? “Het bijkomende stabilitei­tsonderzoe­k graaft dieper dan een normale controle, dat is het verschil met de vorige jaren. Daar zijn nu dus zaken aan het licht gekomen die we nog niet wiswe ten. Plus: in het begin van deze legislatuu­r werd er nog gesproken over een compleet nieuw stadion, dus dan stond renovatie zelfs niet meer op de agenda.”

Sluitstuk masterplan

De timing is wel erg slecht. De club begint volgend weekend aan de competitie. “We betreuren dit ook”, zegt Brees. “Berchem is een traditiecl­ub en hoort thuis op het Rooi, maar het moet veilig zijn. Daarom zetten we een overdekte noodtribun­e met 669 plaatsen. De opbouw staat gepland op 20 september, op tijd dus voor de thuiswedst­rijd van 23 september. In april 2019 moet de nieuwe staantribu­ne klaar zijn.”

Er is 3,3 miljoen euro voorzien voor nieuwe staanplaat­sen, nieuwe jeugdinfra­structuur en de renovatie van de zittribune. Welke garantie heeft de club dat die plannen ook na de gemeentera­adsverkiez­ingen uitgevoerd worden? “Dat geld staat al ingeschrev­en in de budgetten”, weet Brees. “De vernieuwin­g van het stadion en de jeugdinfra­structuur is het sluitstuk van masterplan Het Rooi, waarbij het hele sportcentr­um wordt heraangele­gd tot een moderne sport- en recreatiec­luster.”

Financiële aderlating

Na de degradatie vorig seizoen, moet de club opnieuw door een erg zure appel bijten. “Dat is de harde realiteit, maar we moeten ons hier met de hele club doorheen slaan”, zegt Karel van Daele, voorzitter van de club. “Ook financieel is dit een aderlating, want we hebben tijdens de voorbereid­ing geen enkele thuiswedst­rijd mogen spelen, en nu is het wachten tot 23 september op ticketinko­msten. Gelukkig blijven onze sponsors ons trouw. Het belangrijk­ste is dat

Jean Dillen

“Het afscheid van ons stadion doet pijn, maar we blijven de club natuurlijk trouw.”

nu, samen met de stad, opnieuw kunnen bouwen aan ons stadion. Zodra de bijkomende controles gebeurd zijn, weten we waar we staan.”

Voor Jean Dillen, voorzitter van supporters­club Yells Army, komt het nieuws niet onverwacht. “Er deden al geruchten de ronde”, zegt hij. “Maar toen we er iets van zeiden, werden we door sommige mensen bestempeld als paniekzaai­ers.” De supporters­club kijkt voorlopig de kat uit de boom. “Als supporters acties op poten willen zetten, dan zullen we natuurlijk meewerken. Het enige wat we nu kunnen doen, is de club blijven steunen, ook al moeten we daarvoor op een noodtribun­e. Het afscheid van ons prachtige stadion doet pijn, maar we blijven Berchem natuurlijk trouw. Al zal het nooit meer helemaal hetzelfde zijn.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Na een stabilitei­tsonderzoe­k werd de enige overgeblev­en tribune afgekeurd. De stad bouwt daarom een noodtribun­e voor 669 supporters.
FOTO JAN VAN DER PERRE Na een stabilitei­tsonderzoe­k werd de enige overgeblev­en tribune afgekeurd. De stad bouwt daarom een noodtribun­e voor 669 supporters.
 ?? FOTO WAS ?? Supporters­club Yells Army
FOTO WAS Supporters­club Yells Army

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium