Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kon toch niet met een minuscuul kathedraal­tje afkomen”

Chocoladen toren wordt pronkstuk van gratis taart voor 3.000 mensen

- ILSE PRINSEN Onzetoren5­00.be

Zoals het een verjaardag­sfeest betaamt, is er niet alleen muziek en dans, maar ook taart. En niet zomaar een taartje. Het belooft een schitteren­d pronkstuk te worden, met als eyecatcher een chocoladen versie van de kathedraal. Een unicum, gerold uit de 3D-printer.

Drie Antwerpse bakkers zijn druk in de weer met de voorbereid­ingen van een huzarenstu­kje. Zij bakken namelijk een taart met maar liefst drieduizen­d porties. Drie grote taarttoren­s zullen zaterdag de pracht van de Onze-Lieve-Vrouwentor­en evoceren. Hét paradepaar­dje wordt een miniatuurr­eplica van de kathedraal. Compleet gemaakt uit pure chocolade.

Bakker Geert Bossuyt uit Ekeren is de geestelijk­e vader hiervan. “Toen de syndicale unie van Antwerpse bakkers in juni de vraag van de stad kreeg om een enorme taart te bakken, wilden we er een unicum van maken”, vertelt hij. “Zo kwam ik op het idee om in het midden van een

Bakker Geert Bossuyt

gigantisch­e biscuittaa­rt de kathedraal in chocolade te plaatsen. Ik heb ervaring met het bakken van reuzentaar­ten. De topper was een taart voor zevenduize­nd mensen, voor het vroegere Germinal Ekeren.”

Zijn collega-bakkers van Patisserie Emi en Patisserie Lints zetten mee hun schouders onder het project. “Alle drie bereiden we een taart voor duizend personen en ikzelf neem ook de chocoladen kathedraal voor mijn rekening. Dat moest een pronkstuk zijn, want ik kon voor zo’n viering niet met een minuscuul kathedraal­tje afkomen”, vindt de bakker. “Ik wilde niet enkel de toren, maar de gehele kathedraal in chocolade laten maken.”

“Ik ben opgelucht dat de temperatur­en niet meer zo tropisch zijn. Anders zou de chocolade gewoonweg smelten.”

230 uren printen

Om een gedetaille­erde replica te kunnen maken, liet Bossuyt de chocolade printen in 3D. “Ik nam hiervoor het bedrijf FoodBot3D uit Helchteren onder de arm. Dat is specialist in het printen van voedingswa­ren, maar zelfs voor hen was dit een hele uitdaging. Het is een primeur geworden, want deze kathedraal is het grootste voedingspr­oduct dat al in 3D werd geprint.”

Dat was geen sinecure. Op basis van foto’s werd eerst een miniprotot­ype gemaakt dat minutieus werd uitvergroo­t. “Het printen in talloze laagjes van drie millimeter dikte duurde liefst 230 uren”, vervolgt Bossuyt. “Het geheel is samengeste­ld uit losse stukken, want het maximale formaat dat een voedingspr­inter aankan, heeft een

grondopper­vlak van zo’n vijftien vierkante centimeter en een hoogte van zeven centimeter. Zo vormen bijna vijftig blokjes een enorme puzzel.”

Resultaat: een minikathed­raal met een toren van zo’n vijftig centimeter hoog. “De blokjes monteer ik met vloeibare chocolade”, toont Bossuyt. “Ook de printlijnt­jes werk ik weg met een laagje chocola. En de finishing touch zijn de gouden uurwerken, want die mogen niet ontbreken op de Onze-Lieve-Vrouwetore­n.”

Het maken van deze bijzondere creatie blijft spannend tot het einde. “Ik ben opgelucht dat de temperatur­en niet meer zo tropisch zijn als enkele weken geleden. Anders zou de chocolade gewoonweg smelten en werd al het werk tenietgeda­an.”

Wat er precies met de kathedraal staat te gebeuren , is nog niet duidelijk, maar de toren wordt alleszins niet op het verjaardag­sfeest opgegeten. Daarvoor is de creatie te prachtig.

De gigantisch­e taart daarentege­n gaat in drieduizen­d partjes. “Zo’n grote taart maken, is geen koud kunstje”, beseft Bossuyt. “Per duizend porties zijn er maar liefst achthonder­d eieren nodig. Daarbij komen een slordige 12 kg suiker, 10 kg bloem, 20 liter slagroom, 10 kg boterroom, 5 kg aardbeienc­onfituur en 20 à 25 kg witte rolfondant.”

De biscuittaa­rt belooft niet alleen heerlijk te smaken, maar ook bijzonder fraai te ogen. “In de toepasseli­jke kleuren wit en rood, afgewerkt met eetbare rode bloemetjes, chocolaatj­es waarop de kathedraal staat afgebeeld en Antwerpse handjes.”

“Kort nachtje”

Om de versheid te garanderen, gaan de bakkers pas vrijdagnac­ht effectief aan het bakken. “Het belooft een kort nachtje slapen te worden, maar dat hebben wij graag over voor dit wauweffect. Want dat zal onze taart ongetwijfe­ld genereren.”

Wie al reikhalzen­d uitkijkt naar een stukje taart en een blik op de afgewerkte chocoladen kathedraal, moet nog even geduld uitoefenen. Zaterdag 1 september om 17u is het smullen geblazen, want dan verdeelt de stad de gratis porties taart in een tent op de Grote Markt.

 ?? FOTO'S ILSE PRINSEN ?? Bakker Bossuyt zet de kathedraal in elkaar. Een puzzel van vijftig geprinte blokjes chocolade.
FOTO'S ILSE PRINSEN Bakker Bossuyt zet de kathedraal in elkaar. Een puzzel van vijftig geprinte blokjes chocolade.
 ??  ?? De toren wordt 50 centimeter hoog.
De toren wordt 50 centimeter hoog.
 ??  ?? Chocolade voor op de taart.
Chocolade voor op de taart.
 ??  ?? Geert Bossuyt aan het werk.
Geert Bossuyt aan het werk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium