Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voor Luciano wildeik graag naar Antwerp komen”

Dieumerci Mbokani (32) spreekt voor het eerst als speler van Great Old

- GERT GYSEN, KOEN VERDRUYE (gegy, stdr)

Antwerp tekent voor dé stunttrans­fer van de zomer. Het haalt met Dieumerci Mbokani (32) de Gouden Schoen van 2012 binnen. Even om te schetsen: het is al van 1966 en Wilfried Van Moer geleden dat de Great Old nog eens een Gouden Schoen in de ploeg had. “De match tegen Anderlecht zal nog te vroeg komen, maar na de interlandb­reak zal ik er staan”, zegt de Congolees.

sinds de dag dat Luciano D’Onofrio sportief directeur werd op Antwerp, droomden de fans van de allergroot­ste namen die vroeg of laat zouden neerstrijk­en op de Bosuil. Als Steven Defour twee weken op de bank zat bij Burnley, waren er al die spraken van een eventuele transfer van de voormalige Rode Duivel. Zelfs van Witsel en Fellaini werd gedroomd. Wishful thinking. Maar een naam die in elke transferpe­riode terugkeerd­e, was die van Dieu- merci Mbokani. Want al sinds vorig seizoen zoekt Antwerp naar een aanvalslei­der, een vlotscoren­de spits.

En nu de rijzige aanvaller deze zomer zonder club zat sinds zijn contract bij Dynamo Kiev was afgelopen, was het voor Luciano D’Onofrio hét moment om toe te slaan. Hij hield altijd al contact met Mbokani. In het begin van de zomer was hij nog te duur. Nu het bijna eind augustus is, lukte het wel om de ex-spits van AnderAl

Eén goal per twee matchen

lecht en Standard binnen te halen. “Ik had veel aanbieding­en uit het buitenland, onder andere uit Turkije. Maar voor Luciano D’Onofrio en het project dat hij hier is gestart, wilde ik graag naar Antwerp komen”, vertelde Mbokani zaterdagav­ond na de wedstrijd tegen Cercle Brugge. Hij volgde het duel vanuit de loges en trok na afloop naar de kleedkamer om kennis te maken met zijn nieuwe ploegmaats en bij te praten met ex-ploegmaats Daniel Opa- re, Sinan Bolat en Jelle Van Damme. En zijn voormalige coach Laszlo Bölöni natuurlijk.

De Congolees wilde liever nog geen interview geven, maar vriendelij­k als hij is, antwoordde hij gewoon op onze vragen terwijl we samen naar zijn auto wandelden. “Ik ben heel blij om hier te zijn”, zei hij terwijl hij poseerde voor de zoveelste selfie van de avond. Het is duidelijk: met Dieumerci Mbokani is er een ster neergestre­ken op de Bosuil. “Worden de fans helemaal gek nu ik hier getekend heb? (lacht)

Dat is tof om te horen. Zo gaat dat in het voetbal. Voetbal is emotie. Ik ben blij dat ik naar België kan terugkeren. Ik ben blij dat ik weer met Luciano D’Onofrio en Laszlo Bölöni kan werken. Het is lang geleden, maar ik had al goede gesprekken met hen. We hebben altijd een goede relatie gehad.”

Vandaag zijn de spelers bij Antwerp nog vrij, maar dinsdag staat Mbokani voor het eerst op het trainingsv­eld. Het grootste vraagteken is hoe snel Mbokani topfit kan zijn. Mbokani scoorde vorig seizoen bij Dynamo Kiev nog twaalf keer in 31 wedstrijde­n, waaronder drie goals in Europa, maar de laatste keer dat hij 90 minuten speelde, dateert al van 22 oktober. En omdat hij zonder club zat, heeft hij geen voorbereid­ing gehad. “Of ik al klaar ben om te spelen? Op dit moment nog niet. Ik heb nog wat tijd nodig. De volgende wedstrijd

(tegen zijn ex-club Anderlecht, red.) komt nog te vroeg, maar na de interlandb­reak zal ik er wel staan.”

Terug bij zijn gezin

Voor Mbokani wordt het op privévlak nu ook weer wat makkelijke­r. “Mijn gezin is al die tijd dat ik in het buitenland voetbalde in België blijven wonen. Mijn kinderen wonen hier al heel hun leven. Je kan dus zeggen dat ik ook een beetje een Belg ben

(lacht).” Met de keuze voor Antwerp is Mbokani dus weer dichter bij zijn vrouw Marlène en zoontjes Jess (8) en Bradley (5). En ook weer dichter bij zijn in 2011 overleden zoontje David (toen vijf maanden out), die in België begraven ligt en waardoor het gezin liefst voor altijd in België wil blijven. Zijn zoontje Jess voetbalt inmiddels zelf bij Anderlecht.

Bij Antwerp zijn ze alvast in hun nopjes met de komst van Mbokani. Gisteren kon zijn shirt zelfs al besteld worden in de fanshop. Een maatregel die ze nooit eerder moesten nemen bij de club. “Ik ben blij dat Mbo bij ons is”, zegt Laszlo Bölöni. “Ik was verheugd om hem te zien na de wedstrijd. Ik had twee mooie jaren met hem bij Standard, maar de situatie is nu anders. Mbo is ouder en rijper en we zitten in Antwerpen en niet in Luik. Ik hoop dat hij ons diensten kan bewijzen. We zaten voorin krap, maar we moeten nu eerst aan de slag met Mbo. Hij zal zich moet integreren, wij zullen hem moeten inpassen in de groep. Met veel goede wil en hard werk zal dat wel lukken. Eerst zullen we proberen om van Mbo een echte Antwerpena­ar te maken.”

Het grote voordeel van Mbokani is dat hij de Belgische competitie kent. Als je zijn passages bij Anderlecht en Standard bekijkt, stel je vast dat hij in België gemiddeld één doelpunt per twee wedstrijde­n scoort. “De coach kent hem, hij kent de competitie en er zijn al verscheide­ne jongens – onder wie ik – met wie hij samenspeel­de. Alleen maar voordelen dus”, zegt Daniel Opare. “Dit is een boost voor het team. Ik kan niet wachten om hem in de ploeg te zien.” Ook Sinan Bolat speelde met hem bij Standard en weet dat hij “een enorme versterkin­g is”.

“Ik had veel aanbieding­en uit het buitenland.” Dieumerci Mbokani Nieuwe spits Antwerp

 ?? FOTO GMAX AGENCY ?? Onze redacteur zaterdagav­ond in gesprek met Mbokani voor het Antwerpsta­dion.
FOTO GMAX AGENCY Onze redacteur zaterdagav­ond in gesprek met Mbokani voor het Antwerpsta­dion.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium