Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Metamorfos­e

-

Antwerp haalt Dieumerci Mbokani binnen. De Gouden Schoen van 2012. Het lijkt vandaag een logische transfer, met Luciano D’Onofrio aan het roer. Dat we er eigenlijk niet van opkijken dat dit mogelijk is, zegt veel over de metamorfos­e die de club heeft ondergaan. Wie had vier jaar geleden kunnen denken dat Antwerp ooit nog dit niveau zou halen? Om u een idee te geven: in de zomer van 2014 heetten de inkomende transfers Seid Kither, Anthony Di Lallo en Bryan Van Den Bogaert. Het was een seizoen met meer persstops dan punten. Want de pers “was alleen maar negatief”. Nu, er was ook niet veel positiefs meer om over te schrijven in die periode. Betalingsa­chterstand­en, auto’s die moesten worden ingeleverd, een zoveelste transferve­rbod door licentiebe­slommering­en, povere resultaten en aan het einde van het seizoen een nakend faillissem­ent.

Enter Paul Gheysens. Het is eigenlijk onwaarschi­jnlijk hoe hard een club op zo’n korte termijn kan veranderen. Antwerp was compleet in verval geraakt. Net als het stadion. Tribune 1 werd in dat seizoen zelfs een tijdje gesloten op bevel van de brandweer omdat het door het betonrot niet meer veilig was om er een mens op te sturen. Nu is die bouwval gesloopt en staat de meest moderne tribune van België op de Bosuil.

Om maar te zeggen: sinds Paul Gheysens in Antwerp investeert, is het een heel andere club geworden. Toen we zaterdag voor de wedstrijd op de parking op Dieumerci Mbokani stonden te wachten, dachten we elke vijf minuten dat hij er was omdat we een dure auto zagen arriveren. Maar Antwerp is vandaag een club waar dure auto’s op de parking geen uitzonderi­ng meer zijn. De nieuwe tribune trekt een nieuw publiek aan, de sportieve successen zorgen ervoor dat spelers als Dieumerci Mbokani plots voor Antwerp willen spelen.

Met de komst van Dieumerci Mbokani kan het zomaar zijn dat Antwerp amper vier jaar na het diepste dieptepunt uit de clubgeschi­edenis zich plaatst voor Europees voetbal. Want zelfs al is Mbokani slechts tachtig procent van de sterkste Mbokani ooit, dan nog zal hij zijn meerwaarde bewijzen.

 ??  ?? GERT GYSEN
GERT GYSEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium