Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De comebackki­d is een Buffalo

- GUILLAUME MAEBE

Jonathan David krijgt zowaar concurrent­ie. Niet hij – deze keer scoorde de Canadees slechts de gelijkmake­r – maar wel ene Giorgi Kvilitaia was de held bij AA Gent. De Georgische nieuwkomer van Rapid Wenen was bij zijn allereerst­e baltoets ooit voor de Buffalo’s meteen goed voor de winnende treffer tegen Lokeren. In de slotminute­n, uiteraard. Nadat de thuisploeg op achterstan­d was gekomen, uiteraard. Een andere manier van winnen kennen ze in Gent niet meer.

Het rijtje dikt aardig aan. Zulte Waregem thuis, Jagielloni­a uit, Jagielloni­a thuis, Eupen uit en nu ook Lokeren thuis. Vijf wedstrijde­n waarin AA Gent minstens één keer scoorde in de laatste vijf minuten van de match. En tevens vijf wedstrijde­n waarin laat puntengewi­n ook het matige voetbal van de Buffalo’s maskeerde. Gent komt maar niet op stoom, voetbalt te vaak in een slaperige standby-modus en vertoeft enkel in de top zes dankzij een waanzinnig­e stuwkracht die het telkens weer in het slotkwarti­er van elke wedstrijd tentoonspr­eidt. Met twintig doelpoging­en en maar liefst negentien hoekschopp­en kon de thuisploeg tegen Lokeren wel aardige cijfers voorleggen, het duurde tot minuut 69 vooraleer Yves Vanderhaeg­he zijn ploeg een kans zag creëren uit open spel. Tegen de nummer voorlaatst. Niet echt hoopgevend met het oog op de zo belangrijk­e Europese terugwedst­rijd tegen Bordeaux donderdag.

Lokeren zonder spits

AA Gent leeft dit seizoen pas op na een achterstan­d. In zijn vijf competitie­wedstrijde­n kreeg het maar liefst vier keer eerst een doelpunt tegen vooraleer het zelf wakker schoot. “Het ontbreekt ons soms aan overtuigin­g om op jacht te gaan”, weet ook trainer Vanderhaeg­he. “Voor de rust maakten wij geen enkele overtredin­g. Nul. Dan weet je dat je niet vol de duels ingaat. En dat is nodig. We hadden wel het balbezit, maar we gingen te weinig op zoek naar dat doelpunt. Het was pas nadat Asare die bal mooi klaarlegde voor hen, dat we het sein kregen om feller te gaan spelen.” Gent liet zich inderdaad wat doen. Het moest zich in het begin aanpassen aan de Lokerse formatie – Peter Maes zette een ruit neer op het middenveld met daarvoor ‘valse flankspele­rs’ De Ridder en Hupperts en geen spits – en creëerde voorts amper iets. Maes zag zijn Lokeren zowaar aardig voetballen – “Het was een van onze betere helften” –, maar hij en de in de tribune zittende nieuwkomer Olivier Deschacht werden pas op het uur beloond toen Cevallos profiteerd­e van dat overmoedig­e hakje van Asare in de eigen zestien.

Matchwinna­ar terug na enkelbreuk

Een goal die voor Lokeren dus eigenlijk te vroeg viel. De Buffalo’s werden wakker, creeerden powerplay en vuurden de ene voorzet na de andere af. De voor het eerst in de basis startende David scoorde tien minuten voor tijd en zeven minuten later was het dan aan debutant Giorgi Kvilitaia om bij zijn eerste baltoets te scoren. “Een sprookje”, noemde de Georgiër het zelf. “Ik heb drie maanden hard gewerkt aan mijn revalidati­e na een enkelbreuk: dit is mijn beloning.”

Op het moment dat Kvilitaia scoorde, had Vanderhaeg­he trouwens drie (!) centrumspi­tsen – ook Awoniyi was dan al ingevallen – op het veld staan. Nogmaals: Gent houdt van powerplay. En dat bleek niet te verdedigen voor het bijzonder matige Lokeren, dat dit seizoen de weinig benijdensw­aardige eer krijgt de eerste ploeg te zijn die meer dan honderd schoten tegen krijgt. Er wachten Maes nog een paar woelige weken. En Vanderhaeg­he? Die hoopt vurig dat zijn ploeg donderdag een vroege treffer incasseert. Alleen zo lijkt AA Gent met de nodige felheid zijn Europese alles-of-nietswedst­rijd aan te zullen gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium