Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vranjes én Wesley in de ploeg door juridische chaos

Gekibbel over straftabel zorgt ook voor bizarre vrijspraak van Carcela, Brogno en Ocansey

- (kvu)

Waarom werden Carcela, Ocansey, Wesley en Brogno zaterdag vrijgespro­ken voor hun rode kaarten eerder dit seizoen?

Helemaal vrij zijn ze nog niet. Het Bondsparke­t denkt nog na of het in evocatie gaat tegen de beslissing van de Geschillen­commissie Hoger Beroep. Die besliste zaterdag om de vier spelers volledig vrij te spreken. Het punt van geschil is de indicatiev­e tabel die dit seizoen wordt gebruikt. Dat is een soort catalogus van overtredin­gen met daaraan verbonden fouten. Een brutale fout levert 2 tot en met 5 speeldagen op, spuwen 2 tot en met 6, enzovoort. Omdat de tabel vorig seizoen niet streng genoeg werd geacht, was een nieuwe ranking in voege. Volgens Standard werd die echter niet volgens de juiste procedures goedgekeur­d door de Pro League. En is die tabel dus niet rechtsgeld­ig. In beroep kreeg Standard gelijk. Op basis van die proceduref­outen werd Carcela vrijgespro­ken voor zijn rode kaart tegen Waasland-Beveren. Omdat Wesley (Club Brugge), Ocansey (Eupen) en Brogno (Beerschot Wilrijk) op dezelfde dag als Carcela verschenen en zich achter de defensie van Standard schaarden, werden

zij volgens dezelfde proceduref­outen vrijgespro­ken. Op welke proceduref­outen is de vrijspraak gebaseerd?

Standard claimt dat de indicatiev­e tabel niet door alle clubs is goedgekeur­d. Standard kan het weten. Voorzitter Bruno Venanzi zetelde in de werkgroep die zich vorig seizoen over de nieuwe tabel boog. Pierre François, CEO van de Pro League, liet per mail aan het bondsparke­t weten dat de tabel wel is goedgekeur­d. François kon zaterdag als getuige worden opgeroepen maar de Beroepscom­missie besliste vreemd genoeg dat niet te doen. Wel concludeer­de het op basis van de bewijsstuk­ken dat Standard gelijk heeft. De nieuwe tabel werd wel besproken binnen de Pro League maar het verslag van de vergaderin­g van 23 januari vermeldt niet dat ze ook werd goedgekeur­d. Scherp gesteld: in hun ogen liegt François. Tenzij er, zoals Pro Leaguevoor­zitter Marc Coucke claimt, een administra­tieve fout werd begaan en de goedkeurin­g simpelweg “vergeten” werd in het verslag.

Wie is schuldig aan deze chaos? Moeilijk te zeggen. De Geschillen­commissie Hoger Beroep zet CEO Pierre François in zijn hemd

door zijn verklaring te negeren. Er rezen bij hen voordien al vragen over de nieuwe tabel. Pas half juli, twee weken voor de competitie, werden het Bondsparke­t, de Geschillen­commissie en de Geschillen­commissie Hoger Beroep uitgenodig­d voor uitleg over die nieuwe tabel. Laat, vonden sommigen. Omdat het vakantie was, bleken niet alle organen volledig aanwezig. Toen al werd getwijfeld aan de rechtsgeld­igheid. Op 25 juli, vlak voor de competitie­start, werd de tabel in bondsblad Sportleven gepublicee­rd en dus geofficial­iseerd in een simpele zin. Bij die late timing stelden sommigen zich vragen.

Vanuit de Pro League wordt echter beschuldig­end gewezen naar Standard dat puur uit eigenbelan­g handelt en voor chaos zorgt. En tegelijk ook naar de Geschillen­commissie Hoger Beroep, die de verklaring van de CEO van de Pro League gewoon als voldoende had moeten beschouwen. Is er een discussie, dient die dan niet uitgeklaar­d te worden binnen de Pro League? En niet in de Geschillen­commissie?

Wat met de spelers die al geschorst werden?

Seth De Witte van KV Mechelen moet vier speeldagen brommen. KV Mechelen verklaarde zich namelijk wel akkoord met de indicatiev­e tabel en aanvaardde dus elke straf. Hetzelfde geldt voor Diedhiou van Moeskroen, voor drie weken geschorst. Zij hebben juridisch gezien geen grond meer om die beslissing­en terug te draaien.

Wesley is een absurder geval. Hij werd wel al twee speeldagen geschorst omdat zijn schorsing meer dan vijf speeldagen bedroeg. Nu blijkt juridisch gezien dat hij voor zijn elleboog vrijgespro­ken diende te worden, terwijl hem moreel gezien altijd meer dan twee speeldagen toekomen. Volgens het bondsregle­ment kan Club Brugge echter geen wedstrijde­n laten herspelen op basis van een in beroep opgeheven schorsing. Het zou ook een onbetameli­jke eis zijn van Clubvoorzi­tter Bart Verhaeghe, toch ondervoorz­itter van de KBVB.

Zijn spelers voortaan vogelvrij?

Goeie vraag, al zeggen we het zelf. Vandaag wordt het beroep uitgesprok­en van Anderlecht­verdediger Vranjes. Hoewel Anderlecht zich niet verzet tegen de betwiste tabel en hij dus simpelweg geschorst kon worden, werd zijn beroep vorige vrijdag vreemd genoeg uitgesteld tot na het weekend. Het is nu de vraag of de Geschillen­commissie Hoger Beroep hem ook vrijspreek­t op basis van dezelfde proceduref­outen of niet. En wat met Antwerpspe­ler Omar Govea, die zaterdag rood pakte? Kan hij nog worden geschorst? In principe moet dat, maar het Bondsparke­t moet minnelijke schikkinge­n doen op basis van een tabel die niet meer rechtsgeld­ig blijkt. Binnen de bond is de twijfel groot en weet niemand wat er staat te gebeuren, tot de eerstvolge­nde vergaderin­g van de Pro League op 4 september. Daar wil CEO Pierre François de hele tabelkwest­ie uitklaren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium