Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hein is hard voor Trebel

- JÜRGEN GERIL

Op Club Brugge werden de jonkies van Anderlecht – zeker Amuzu – meermaals afgetroefd. Geen schande, maar RSCA verloor wel. Om hen te beschermen nam Hein Vanhaezebr­ouck het op voor zijn ketjes en in plaats daarvan legde hij de schuld bij ervaren mannen als Trebel, Makarenko en Milic. Alleen bij Milic was dat terecht.

Anderlecht begon aan het vierluik Club, Antwerp, Genk en Standard met een nederlaag. Hoe laat je een jonge ploeg dan optimaal renderen? De topper in Brugge viel erg vroeg in het seizoen en na 12 op 12 kon je de jonkies dus voor de leeuwen gooien. Zo leren ze bij. Daarom was het lovenswaar­dig dat Vanhaezebr­ouck de 19-jarige Françis Amuzu boven Andy Najar verkoos. Wij hadden het niet verwacht. Amuzu zag echter sterren en ook Sebastiaan Bornauw moest soms harken tegen Wesley en Rezaei.

“Had ik maar elf spelers zoals Amuzu, Bornauw en Saelemaeke­rs”, verraste Hein achteraf. “Dan hadden we misschien een punt gepakt. Als je ziet hoe Amuzu 40 meter sprint om een bal terug te halen. En offensief dwong hij bijna een penalty af. Françis stond zijn mannetje.”

Anderlecht koos voor de jeugd en Vanhaezebr­ouck wil geen van hen (mentaal) verliezen. Hij heeft hen nodig. Dan zijn de oudere Trebel, Makarenko en Milic betere zondebokke­n om op te schieten. Antonio Milic stond te zwemmen en verdiende de reprimande, terwijl Trebel en Makarenko de ietwat onterechte kritiek wel kunnen plaatsen. “Als we al maturiteit misten, was dat in de sectoren waar ik het niet verwachtte”, vervolgde Vanhaezebr­ouck. “We verloren de strijd op het middenveld en dat is toch onze linie met de meeste ervaring. Hoeveel ruimte geven we Vormer en Vanaken niet bij de tweede tegengoal? Terwijl je net die twee geen vrijheid mag geven. En we beginnen laks aan de match en

laten Dennis zomaar binnenkopp­en zonder duel. Dat had ik niet verwacht.”

Vanhaezebr­ouck noemde geen namen, maar hij verwees wel naar Trebel. Terwijl het bij de tweede tegengoal toch Bornauw was die Vanaken losliet en Amuzu die de buitenspel­val ophief. Jeugdzonde­s.

Terwijl wij net vonden dat Trebel opnieuw zijn stinkende best deed en ook Makarenko overeind bleef. Gelukkig is de Fransman een verstandig­e jongen en begrijpt hij dat Vanhaezebr­ouck hem in de laatste week van de transferma­rkt niet wil wegjagen. Toch?

En de RSCA-coach ging nog door. “Na de rust gingen we minder voetballen. Ik bracht Bakkali en Najar om acties te maken, maar ze stonden erbij en keken ernaar. Veel te veel lange ballen. We gingen aan powerplay doen en dat is niet onze specialite­it.”

Nieuwe verdediger?

De jonge kerels moeten de boodschap nu ook oppikken. Zo’n beschermen­de hand kan Vanhaezebr­ouck niet elke week uitsteken. Volgende keer thuis tegen Antwerp moeten ze op scherp staan. Dat geldt zeker voor Bornauw. Vranjes was in Brugge de rots in de defensie, maar volgende week zal hij geschorst zijn. Als Anderlecht dan geen nieuwe verdediger heeft klaarstaan, zal Bornauw de defensiele­ider moeten zijn. Jawel, Hein communicee­rde op deze manier in de hoop tegen Antwerp, Genk en Standard topprestat­ies af te dwingen van zijn ketjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium