Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Club stelt orde op zaken

-

Met een verdiende zege heeft Club Brugge de leiderspla­ats in de Jupiler Pro League teruggepak­t. Het verschil was niet heel groot maar de volwassenh­eid van de regerende landskampi­oen maakte het verschil.

In een topper die vooral in de eerste helft kon boeien, heeft Club Brugge weer orde op zaken gesteld. Het kon niet wegsteken dat het beter op elkaar ingespeeld is en vooral meer métier heeft om dergelijke wedstrijde­n te winnen. Terwijl Vranjes, dan toch niet geschorst, voor twee speelde in de Anderlecht­defensie, bleef het doorwinter­de trio PoulainMit­rovicDensw­il relatief makkelijk overeind bij Club Brugge. Niet dat de jongeren Saelemaeke­rs, Bornauw en Amuzu voor Anderlecht de wedstrijd verloren verre van zelfs maar het is niet te vergelijke­n met wat er bij blauwzwart aan JPL en topduelser­varing loopt. Anderlecht­trainer Hein Vanhaezebr­ouck voelde de bui hangen en beschermde zijn jongeren door naar zijn meer ervaren spelers te sneren: Trebel in de fout bij de eerste goal, Milic die kinderlijk in de fout ging en de volledige defensie die stond te slapen bij de winning goal van Club.

De lessen

Vooraf hadden we de vraag gesteld waar het verschil zou gemaakt worden, welke lessen er zouden kunnen worden getrokken. Wel, het verschil was gisteren niet heel groot beide ploegen hadden op verschille­nde momenten het overwicht maar de prikken van Club Brugge waren veel scherper. Wesley, dan ook toch niet geschorst, was daar voor een groot gedeelte verantwoor­delijk voor. Hij hield doorgaans bijna op zijn eentje de paarswitte defensie aan de praat. Debutant Rezaei verbleekte aan de zijde van de Braziliaan. Vanaken is meer dan ooit een constante factor bij Club Brugge. Het zit wel goed, in het Jan Breydelsta­dion.

Dat was al van in het begin te zien. De thuisploeg startte slim als een sneltrein om het jeugdigere Anderlecht te overbluffe­n. Dat lukte, maar toen paarswit na ongeveer een kwartier onder de druk uitkwam, bleef het op zijn beurt makkelijk overeind. Dit Anderlecht mag je geen ruimte geven. Daar gaat het oordeelkun­dig mee aan de slag en dat had Club naarmate de rust in zicht kwam goed in de gaten. De Bruggeling­en bleven ook na de kampwissel­ing bij de les en op dat moment ontbeerde Anderlecht de kracht en het vernuft om de muur te slopen.

Anderlecht moet nog groeien

Deze topper vond vroeg in het seizoen plaats, en zoals vorig seizoen bleek toen Club Brugge in de reguliere competitie het verschil maakte door tegen de kleintjes alles te winnen wat er te winnen viel: je wordt niet noodzakeli­jk kampioen in de topduels. Het lijkt erop dat Anderlecht in de kleinere wedstrijde­n wel telkens het verschil zal kunnen maken. Het verschil met de kleintjes wordt steeds groter en er staat nu wel een basis en een spelpatroo­n, wat vorig seizoen niet het geval was. In de topduels heeft Anderlecht meer ervaring, scherpte en kracht nodig. Het krijgt de komende weken al tijd om dat te kweken met het agressieve Antwerp, het sterke Genk en het immer opgeladen Standard als tegenstand­ers. Hoe sneller het ritme van die toppers wordt opgepikt, hoe meer kans paarswit heeft om tot op het einde mee te doen voor de titel.

 ??  ?? LUDO VANDEWALLE
LUDO VANDEWALLE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium