Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En de nieuwe naam voor De Legende is... Perkament

Na juridische strijd vinden brouwers naam “waar we geen enkel gevaar mee lopen”

- JAN BRYS

Met veel toeters en bellen maakten de brouwers van het Kapelse bier De Legende de nieuwe naam van hun bier bekend. Het is Perkament geworden. De nieuwe start werd op het Dorpsplein feestelijk ingeluid.

Na een juridische strijd zagen de brouwers van De Legende zich verplicht de naam van hun bier te veranderen. De Waalse brouwerij Des Légendes vond de naam van het Kapelse bier te verwarrend en won het proces. Het heeft Eddy Leyssens, Inge De Coster en Peter Jochem 10.000 euro gekost.

“Het moest allemaal zeer snel gaan. We mochten de oude naam nog drie maanden gebruiken en dan moest hij definitief verdwijnen. We begrijpen nog altijd niet waarom. Onze verbazing en teleurstel­ling waren zeer groot”, aldus Eddy Leyssens.

“We hebben lang gezocht naar een geschikte naam. We wilden iets dat trouw blijft aan het concept. Maar we wilden ook een naam die verwijst naar vroeger, naar traditie. Daarom Perkament. Op perkament kan je verhalen schrijven. Met een QR-code kunnen de mensen een legende terugvinde­n. De nieuwe naam biedt heel wat mogelijkhe­den. Ik denk dat we breder kunnen gaan dan met de naam De Legende. De brouwerij krijgt de naam Brouwerij Het Perkament”, zegt Eddy Leyssens.

Eerste biertje voor burgemeest­er

Om opnieuw miserie te vermijden werd alles grondig onderzocht. “We lopen nu geen enkele gevaar meer, maar ook dat laten uitzoeken heeft ons geld gekost”, gaat Eddy verder.

Eddy en Inge hebben de laatste dagen koortsacht­ig gewerkt om alles in orde te krijgen voor deze lancering van de nieuwe naam. “Bijzonder stresseren­d. Maar we zijn in ieder geval zeer tevreden over de opkomst. We hebben ons eerste biertje symbolisch aan burgemeest­er Dirk Van Mechelen geschonken. Er waren verschille­nde leden van het Kapelse schepencol­lege aanwezig”, zegt Inge De Coster.

Het Dorpsplein was behoorlijk volgelopen voor de bekendmaki­ng. De mensen van de organisati­e hadden ook voor heel wat animatie gezorgd, met onder meer kindergrim­e en middeleeuw­s spektakel. Op het podium kwam de Kapelse Bonni Van Ouncen van The Voice. Na de bekendmaki­ng van de naam was het dan de beurt aan Voice Male. De a-capellagro­ep begint dit najaar aan een afscheidst­ournee. Leyssens: “Zij zijn zelf een legende geworden. Wij geven onze naam De Legende door aan deze groep.”

De verwachte regenbuien bleven grotendeel­s uit. Dat maakte dat het Dorpsplein goed gevuld bleef tot aan het einde van het Legendefes­tival. Iedereen kreeg ruimschoot­s de kans om een Perkament te proeven. En het viel in de smaak.

Eddy Leyssens Brouwer

“Op perkament kan je verhalen schrijven. Ik denk dat we breder kunnen gaan dan met de naam De Legende.”

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Peter Jochem, Bonni Van Ouncen, Inge De Coster en Eddy Leyssens bij de herstart van het Kapel se bier.
FOTO JAN BRYS Peter Jochem, Bonni Van Ouncen, Inge De Coster en Eddy Leyssens bij de herstart van het Kapel se bier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium