Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bijna 400 joggers voor ‘Elize en de wetenschap’

Eerste Sint-Theunis Loopt is succes

- KRISTIN MATTHYSSEN

Zo’n 380 joggers en wandelaars namen zondagmorg­en deel aan de eerste Sint-Theunis Loopt. Het sportief evenement moet de kermis een boost geven, maar steunt bovenal een goed doel: ‘Voor Elize en de wetenschap’.

Op 12 mei 2013 overleed Elize Martens uit Zoersel aan leukemie. Ze werd twee jaar en tien maanden oud.

Een half jaar later zamelden familieled­en en vrienden op de kerstmarkt van Sint-Antonius geld in voor het leukemieon­derzoek dat professor Barbara De Moerloose, de arts die Elize behandelde, verricht. En zo werd ‘Voor Elize en de wetenschap’ geboren. Het voorjaar daarop liep er al familie mee op de Ten Miles voor het goed doel.

“En zo zijn die geldinzame­lingen allemaal heel spontaan gegroeid”, vertelt Elizes mama Dorien Fransen, die zondag mee goodiebags uitdeelde.

Christiaan Picard, voorzitter van de lokale middenstan­dsraad en fervent jogger, moest niet lang nadenken toen hij een goed doel zocht voor zijn eerste recreatief loopevenem­ent Sint-Theunis Loopt. Er waren afstanden van 5, 10 en 21 kilometer.

“Veel mensen kennen de familie Martens-Fransen en hebben meegeleefd toen Elize ziek was. Dit goed doel is heel concreet voor onze leefgemeen­schap. We willen Sint-Theunis Loopt ieder jaar organisere­n, om de kermis nog meer te laten leven. En liefst elk jaar voor ‘Voor Elize en de wetenschap’.”

Elizes broers Ward (13) en Thijs (10) liepen samen met hun voetbalmak­kers van Antonia mee met de vijf kilometer. Ward eindigde heel knap tweede, en dat tussen de volwassene­n. “Mijn familie en vriendinne­n zijn mee gaan wandelen, want dat kan ook, met onze jongste zoon Dries (4) in de buggy”, vertelt Dorien. Ook Elizes papa Steven hielp mee.

Met 166 voorinschr­ijvingen en nog een 200-tal inschrijvi­ngen ter plaatse, werd de eerste Sint-Theunis Loopt een succes. “Een topinitiat­ief”, vond Jeroen Van Dessel (38), die ondanks de zware kermisnach­t de avond voordien toch de tien kilometer liep.

Vandaag, maandag, is de laatste kermisdag in Sint-Antonius.

 ?? FOTO KMA ?? De organisato­ren samen met de ouders van Elize en haar broers Ward (13) en Thijs (10) met hun vrienden.
FOTO KMA De organisato­ren samen met de ouders van Elize en haar broers Ward (13) en Thijs (10) met hun vrienden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium