Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerst brand, dan trouwfeest

Twee interventi­es en twee trouwers in één weekend voor brandweer Edegem

- DENNIS VAN DAMME

Het was een bewogen weekend voor post Edegem van Brandweer Zone Antwerpen. Niet alleen rondden de spuitgaste­n twee interventi­es met succes af, tussendoor vonden er ook nog eens twee brandweerh­uwelijken plaats.

Wanneer een lid van de brandweerp­osten Edegem en Lint in het huwelijksb­ootje stapt, is het de traditie dat alle brandweerl­ui een erehaag vormen. Zaterdag stonden er twee van die feestelijk­heden op de agenda: eerst trouwde sergeant Bert Bernaers van de post Lint, anderhalf uur later volgde Kevin Bodart van de post Edegem. “Maar uiteraard gaat de beschermin­g van ons grondgebie­d voor op de trouwfeest­en”, aldus kapitein Tom De Coster.

De erehaag voor sergeant Bernaers werd dan ook grotendeel­s in interventi­ekledij gevormd, want vlak vóór het trouwfeest was post Edegem naar Boechout gestuurd voor een brand in de Gillegomst­raat. Daar was een keuken in brand gevlogen. Het vuur had zich razendsnel verspreid. “Voor ons was dat een succesvoll­e interventi­e omdat we konden vermijden dat het vuur oversloeg op de andere huizen”, aldus Tom De Coster. “Als we vijf minuten later waren geweest, zaten we met een ander verhaal.”

Bij die brand raakte niemand gewond. De schade is wel groot en het pand is onbewoonba­ar. De bewoners, vader en zoon, kunnen voorlo- pig terecht bij familie.

Zondagocht­end moest de Edegemse brandweer opnieuw uitrukken, deze keer naar de De Burletlaan in Edegem. Daar was brand ontstaan in een garage. “Ook hier zijn we erin geslaagd om het vuur te beperken tot de garage door de traphal, die als

Tom De Coster Kapitein

“Als brandweerm­an moet je snel de knop kunnen omdraaien.”

een schouw fungeert, meteen af te sluiten”, vertelt De Coster. “Op de eerste verdieping van de bel-etagewonin­g is er rook- en roetschade.”

Dankzij de rookdetect­ors waren de bewoners, een koppel met een dochter, op tijd naar buiten gegaan en vielen er geen gewonden. De schade is aanzienlij­k, maar het huis is niet permanent onbewoonba­ar.

De brandweerm­annen werden afgelopen weekend dus heen en weer geslingerd tussen bittere ernst en feestelijk­heden. “Als brandweerm­an moet je snel de knop kunnen omdraaien”, aldus De Coster. “Het werk neem je nooit mee naar huis. Doe je dat wel, dan hou je het niet lang vol.”

 ?? FOTO RR ?? De erehaag in Lint, deels in interventi­ekledij omdat de pompiers eerst nog waren uitgerukt.
FOTO RR De erehaag in Lint, deels in interventi­ekledij omdat de pompiers eerst nog waren uitgerukt.
 ?? FOTO BFM ?? In Boechout konden de brandweerm­annen verhindere­n dat het vuur oversloeg op andere huizen.
FOTO BFM In Boechout konden de brandweerm­annen verhindere­n dat het vuur oversloeg op andere huizen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium